În ziua de joi, 23 martie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc în Sala de ședințe a căminului preoțesc „Renașterea” din Craiova, prima repetiție a Coralei „Ierofonia” a preoților și studenților ortodocși din Craiova, înființată prin Hotărârea nr. 542/10 martie 2023 a Permanenței Consiliului Eparhial al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei.
Corala „Ierofonia” a fost înființată în scopul dezvoltării permanente a vieţii muzicale bisericești corale și psaltice din cetatea Băniei și din Arhiepiscopia Craiovei. De asemenea, s-a dorit să constituie un exemplu de bune practici și de perfecționare și încurajare, pe de o parte, a preoților din fiecare protopopiat de a înființa un cor al protoieriei, iar, pe de altă parte, de încurajare a membrilor corului de a înființa la parohiile lor, coruri alcătuite din tinerii și credincioșii parohiei.
Corala este coordonată de Pr. lect. univ. dr. Adrian Cristian Mazilița, Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei și de domnul lect. univ. dr. Victor Șapcă, ambii cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodox din Craiova. Va avea în componență angajaţi ai Centrului Eparhial, cadre didactice de la Facultatea de Teologie și de la Seminarul Teologic, clerici de la bisericile din Craiova și din împrejurimi, studenţi și absolvenți teologi, cântăreţi ai Catedralei Mitropolitane și ai Paracliselor Mitropolitane, cântăreți bisericești, profesori de religie, precum şi absolvenţi şi studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti și ai secției de muzică din cadrul Universității din Craiova.
„Ne propunem să abordăm un repertoriu variat, în special creații corale: piese corale religioase, populare şi patriotice din opera compozitorilor locali, naționali și internaționali, precum şi cântece populare autentice din Oltenia. Ne dorim, de asemenea, redescoperirea cântului şi repertoriului bisericesc de origine bizantină, prin punerea în valoare a cântărilor psaltice ale marilor psalţi români: Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu, Nectarie Protopsaltul, Amfilohie Iordănescu, Neagu Ionescu, Ioan Zmeu, Victor Ojog, Sebastian Barbu-Bucur, Alexie Buzera etc., dar şi a repertoriului bizantin”, a declarat P.C. Pr. lect. univ. dr. Adrian Cristian Mazilița, dirijor al coralei și Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei.
Activitățile nou înființatei corale se înscriu în seria manifestărilor derulate la nivel național în Patriarhia Română, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).