Evenimentul cultural-educațional „Traian Vuia – pioner al aviației mondiale”, desfășurat la Craiova

Evenimente

În ziua de joi, 30 martie 2023, la Liceul „Traian Vuia” din Craiova s-a defășurat un eveniment cultural-educațional cu tema „Traian Vuia – pioner al aviației mondiale”, în prezența reprezentanților autorităților locale și școlare. Amintim aici pe domnul Cristian Șovăilă, Secretarul General al Consiliului Județean Dolj; doamna Aurelia Filip, viceprimarul Municipiului Craiova, Pr. Adrian Lupu, Consilier eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, Prof. Aida Ionescu, Inspector Școlar General Adjunct și Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector Școlar, de la ISJ Dolj. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Universității din Craiova, ai societății Avioane Craiova SA, din partea Aeroclubului Teritorial și ai Asociaţiei Române pentru Propaganda Aeronauticii-ARPA.

În cadrul evenimentului a avut loc dezvelirea machetei avionului lui Traian Vuia, punerea în mișcarea a copiei aeroplanului Vuia 1, primul aparat de zbor al lui Traian Vuia și punerea în scenă a comediei O scrisoare pierdută, de I.L. Caragiale, susținută de Trupa de teatru Gong a liceului. De asemenea, cu această ocazie, Liceul „Traian Vuia” și Avioane Craiova SA au refăcut parteneriatul în vederea pregătirii tinerilor în domeniul aerospațial, elevii putând opta din acest an pentru calificările profesionale ale acestui domeniu.

P.C. Prof. Dr. Adrian Lupu, Consilier pentru Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Craiovei, a transmis celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. De asemenea, Părintele Consilier a felicitat cadrele didactice ale Liceului Traian Vuia și pe doamna Prof. Carmen Oprea, pentru proiectele dezvoltate de unitatea de învățământ, în parteneriat cu Mitropolia Olteniei: „În Arhiepiscopia noastră, cu sprijinul Înaltpreasfinției Sale Părintele Mitropolit Irineu, educația tinerilor și dezvoltarea procesului de învățământ sunt prioritare, mai multe programe educaționale destinate elevilor aflându-se în derulare”.

În intervenția sa doamna director Prof. Carmen Oprea a afirmat că „festivitatea de astăzi „Traian Vuia – pionier al aviației mondiale” este legată pe de o parte de personalitatea marelui inventator român, iar pe de altă parte de sărbătorirea revenirii Liceului Traian Vuia drept liceu afiliat Companiei Avioane Craiova SA, companie ce acoperă un domeniu larg de activități de inginerie și proiectare, mentenanță, testare, execuție și fabricație de aeronave. Denumirea liceului este strâns legată de personalitatea lui Traian Vuia, marele inventator român, rămas în istoria aviației mondiale pentru că a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul. Nu am să vă vorbesc eu despre marele inventator român, am să las invitații de astăzi cu experiență și expertiză în domeniul aeronautic să pună in evidență importanța activității sale. Eu am bucuria să amintesc despre Liceul Traian Vuia și despre mândria de a avea drept patron pe marele inventator”.