Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, organizează în cadrul eparhiei Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.
La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2023 să fie declarat Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), în Patriarhia Română. În cadrul Arhiepiscopiei Craiovei au fost selectate 62 de parohii, care sunt implicate în activități cu tinerii din parohie și elevii de la unitățile de învățământ de pe raza parohiei.
În Protoieria Craiova-Sud, Pr. Mihail Florin, din Parohia Romanești, a organizat activitatea „Copil fiind, adopt un bătrân”, prin care tinerii au învățat importanța relației și comuniunii între generații. Pr. Gabriel Sorescu, de la Parohia Brândușa, a lansat proiectul „Creștin din neam în neam”, derulat în colaborare cu Muzeul Olteniei Craiova, Colegiu Național Carol I și Liceul Matei Basarab. Tinerii au mers la Muzeu unde au aflat despre istoria, obiceiurile și credința strămoșilor noștri și au participat la un atelier de arheologie. În localitatea Busu, tinerii au avut experiența unei șezători tradiționale, iar în Parohia Țicleni au participat la un atelier de creație populară în care au învățat despre costumele populare și tradițiile înaintașilor noștri. Ultima activitate a fost participarea tinerilor la Concertul Primăverii susținut de maestrul Ion Crețeanu, la Muzeul Olteniei, scopul fiind acela de a înțelege și cunoaște muzica tradițională românească.
În Parohia Dăbuleni III, Preotul Nițu Daniel a organizat prima activitatea la casa doamnei Tomița Turlacu, în vârstă de 80 de ani. În urma vizitei tinerii au aflat cum se trăia acum 60 de ani, care erau relațiile dintre copii și părinți, cum își petreceau tinerii timpul, cum se muncea în acele vremuri, care erau lipsurile dar și bucuriile, rolul important al credinței, frecventarea bisericii alături de părinți și bunici. Tinerii au învățat să frământe cocă și să facă prescuri și colaci tradiționali.
În Parohia Zănoaga, Pr. Ovidiu Diaconu a organizat Clubul de lectură, unde tinerii au prezentat eseuri pe tema concursului „Bunica mea”, „Bunicii mei”, „Străbunica mea”, însoțite de fotografii și multă emoție. O altă activitate s-a desfășurat la casa doamnei Geta Miulescu, o enoriașă credincioasă care le-a prezentat tinerilor taina goblenului și i-a inițiat în meșteșugul țesutului tradițional. „Bătrânețea, vârstă a înțelepciunii”, a fost o activitate în care tinerii au fost provocați să deslușească înțelesul cuvintelor din Pildele lui Solomon. Ultima activitate s-a numit „Vârsta a treia, o perioadă amenințată de singurătate. Exodul tinerilor”.
Pr. Petre Buzulică, din Parohia Celaru II, a organizat o activitate cu tinerii de Ziua lecturii, iar a doua activitate a fost legată de locul unde generațiile se întâlnesc și slujesc împreună lui Dumnezeu, Sfânta Biserică. Ultima activitate a fost desfășurată la școală și a avut titlul „Iubirea față de Dumnezeu și de aproapele, leagă suflet de suflet și unește generațiile”.
În Parohia Lișteava, Pr. Adrian Studineanu i-a învățat pe tineri importanța actului filantropic și au împărțit împreună daruri bătrânilor din parohie, în activitatea intitulată „Mila creștină unește persoanele de toate vârstele”.
Pr. Alexandru Biță a susținut două activități în Parohia Ciocănești, una de Ziua Lecturii, iar alta cu un caracter filantropic „Ajutorarea persoanelor vârstnice”. În Parohia Ghindeni, Pr. Gabriel Cioacă a desfășurat activitatea „Bătrânii binecuvântați și ocrotiți de Dumnezeu”, iar în Parohia Dăbuleni I, Pr. Cristian Croitoriu le-a prezentat tinerilor cărțile de cântări bisericești.
În Parohia Popânzălești, Pr. Marian Toae i-a ajutat pe tineri să descifreze tainele cântărilor bisericești, au învățat și au cântat împreună cântece bisericești. În Parohia Sfinții Martiri Brâncoveni, Pr. Cosmin Dorobăț a organizat un pelerinaj tematic pentru grupul de tineri la Mănăstirea Lainici, la Schitul Locurele și la Schitul Straja.
Pr. Ștefan Bărbulescu, de la Parohia Ocolna, a organizat două activități, prima fiind intitulată „Niciun bătrân fără icoană” – desfășurată în Duminica Ortodoxiei, activitate prin care tinerii grupului parohial au împărțit icoane bătrânilor din parohie; a doua s-a desfășurat la Centrul Medico-Social, unde tinerii i-au vizitat pe bătrânii, le-au oferit daruri, le-au ascultat poveștile de viață, au primit povețe prețioase, iar la final au cântat împreună cântări bisericești și au plantat flori în curtea centrului.
Concursul „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” oferă grupurilor catehetice și coordonatorilor posibilitatea trăirii unor frumoase experiențe de iubire, de cunoaștere, de apropiere și de slujire dintre oameni, și mai ales posibilitatea întăririi relațiilor tinerilor cu vârstnicii. Totodată, concursul își propune să contribuie și să motiveze intensificarea activității catehetice parohiale și a lucrului cu tinerii.