Vizită de studiu în cadrul Proiectului „Paradigma melosului și ethosul spiritualității în Oltenia: nume, chipuri și imagini”

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 1 aprilie 2023, s-a organizat a treia etapă a Proiectului „Paradigma melosului și ethosul spiritualității în Oltenia: nume, chipuri și imagini”, desfășurat la nivelul Arhiepiscopiei Craiovei, cu ocazia Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), în Patriarhia Română. Coordonatorii principali ai proiectului sunt: Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică, Arhid. Prof. Dr. Cristian Stăiculescu și Prof. Dr. Maria Trușcă.

În calitate de delegat al Părintelui Mitropolit Irineu, Pr. Conf. Dr. Adrian Boldișor, consilier eparhial al Sectorului Cultural, a transmis cuvântul de binecuvântare și de felicitare pentru organizarea acestei noi etape a proiectului: „În primul rând, din partea Părintelui Mitropolit Irineu, vă felicităm pentru această nouă activitate. Înaltpreasfinția Sa se bucură de această vizită de studiu în cadrul Facultății noastre de Teologie. De asemenea, vă dorim să continuați activitățile acestui proiect și să vă îmbogățiți cunoștințele. Dacă data trecută ați văzut cum se descifrează un manuscris muzical, astăzi veți avea ocazia să vedeți lucrări de artă iconografică și de restaurare. Pornind de la ceea ce noi vă arătăm, vă revine sarcina pe mai departe să descoperiți din frumusețile artei și ale picturii bisericești. Mai mult decât atât, aveți datoria să transmiteți și colegilor dumneavoastră ceea ce veți vedea astăzi aici. Ne dorim ca această activitate, desfășurată cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit, să fie încununată cu succes în sens de îmbogățire spirituală”.

Scopul acestor vizite de studiu a fost acela de familiarizare a elevilor cu tehnicile de lucru și de restaurare a icoanelor, dar și de a face tranziția de la atelierul de studiu manuscrise și de la expoziția culturală tematică la atelierul de realizare pagină miniatură manuscris și icoană. În acest sens, elevii de la Seminarul Teologic din Craiova, prezenți alături de Pr. Director Vintilă Belcineanu, și elevii de la Liceul Teologic din Craiova, îndrumați de Prof. Ana Mihăilescu, au participat la următoarele vizite:

-Vizită la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din Craiova, unde s-au prezentat atelierele de pictură, de sculptură, de conservare-restaurare, de restaurare carte veche, de pictură murală, Amfiteatrul Facultății de Teologie și Muzeul de artă „Sf. Nicodim”. Din partea Facultății a fost delegată doamna Lect. Univ. Dr. Laura Semenov, care a prezentat cele mai importante activități în cadrul acestor ateliere. Activitatea din cadrul Facultății s-a bucurat și de implicarea Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultății de Teologie.

-Vizită la Centrul Cultural „Constantin Brâncuși” al Muzeului de Artă „Jean Mihail” din Craiova, unde un reprezentat al muzeului a realizat ghidajul, oferind informațiile cele mai importante. Aici amintim pe domnul Emilian Ștefârță, Manager al Muzeului de Artă din Craiova, partener în cadrul proiectului.

-Vizită la Parohia „Nașterea Maicii Domnului”, Protoieria Craiova Nord, județul Dolj. Aici Pr. consilier Alexandru Zidaru le-a prezentat elevilor istoria și arhitectura bisericii. De asemenea, domnul pictor Emanuel Șooș le-a explicat celor prezenți ce materiale se folosesc pentru realizarea frescei, precum și tehnica de lucru folosită la finalizarea picturii acestei biserici.

În continuare, Proiectul „Paradigma melosului și ethosul spiritualității în Oltenia: nume, chipuri și imagini” prevede organizarea altor activități la Liceul Teologic din Târgu-Jiu, dintre care amintim pe următoarele:

  • Atelier de pictură „Artă și Spiritualitate” – realizare pagină miniatură manuscris psaltic, pictură pe sticlă și desen;
  • Vizitarea operelor brâncușiene din Târgu-Jiu și a mănăstirii „Sf. Ilie Tesviteanul”-Dobrița, județul Gorj;
  • Concursul de muzică psaltică, de icoană, de desen și de pagină miniatură manuscris psaltic, adresat elevilor înscriși în proiect.