Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, Craiova, și ai Liceului Teologic „Sf. Nicodim”, Târgu-Jiu, vor participa la Olimpiadele Naționale organizate de către Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Patriarhia Română.
În perioada 6-9 aprilie 2023 are loc Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe și se desfășoară la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava. De asemenea, Olimpiada de Limbii clasice, disciplina Greacă Veche, va avea loc în perioada 19-22 aprilie 2023, în orașul Brăila.
Delegația Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, Craiova, alături de Pr. Director Belcineanu Vintilă, de profesorii coordonatori și însoțitori, au primit ieri, 5 aprilie 2023, Arhiereasca Binecuvântare din partea Părintelui Mitropolit Irineu. În cuvântul de încurajare și de binecuvântare, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemat pe elevi să citească cu atenție subiectele primite, să realizeze partea introductivă pentru partea de eseuri sau referate și le-a dorit ca eforturile depuse să fie încununate de rezultate deosebite la nivel național: „În general, aceste competiții sau examene trebuiesc tratate cu seriozitate. În primul rând, trebuie să vă formulați bine frazele și ideile. Dacă veți avea o abordare frumoasă a subiectelor, veți primi și notele pe măsură. Cu siguranță profesorii coordonatori și-au dat interesul să vă pregătiți cu atenție. Trebui să faceți o introducere frumoasă, iar cunoștințele pe care le veți să le folosiți cum trebuie. Să nu vă rezumați numai la titlurile subiectelor primite, ci trebuie să introduceți răspunsurile cu o perspectivă mai largă. Cine nu are o introducere frumoasă este ca cel care intră direct din stradă în casă. Atunci când începeți tratarea propriu-zisă a subiectelor, fiți cu luare aminte. Nu trebuie să vă apucați să scrieți pe lucrări până nu faceți un plan de lucru. Trebuie să aveți abordarea unui arhitect care ia aminte la toate detaliile înainte de a începe să realizeze o lucrare. Nu vă gândiți la premiile pe care le veți primi. În mod sigur le veți obține dacă veți ține cont de ceea ce v-am spus și de ceea ce v-au îndrumat profesorii coordonatori. Vă dorim mult succes și să veniți cu rezultate bune de la aceste olimpiade”.
Lotul de olimpici pentru Olimpiada Națională de Religie care s-a deplasat la Suceava este însoțit de Pr. Prof. Dr. Sperlea Cristin. Elevii din lot, alături de profesorii coordonatori, sunt următorii: Popa Daniel Mihăiță, coordonat de Arhidiac. Prof. dr. Stăiculescu Angel-Cristian, la disciplina Studiul Biblic al Vechiului Testament, pentru clasa a IX-a; Roșu Marin Eleodor, coordonat de Pr. Prof. Pîrva Gheorghe, la disciplina Studiul Biblic al Noului Testament, pentru clasa a X-a; Guran Cristian Daniel, coordonat de Pr. Prof. Dr. Sperlea Cristin, la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, pentru clasa a XI-a.
La Olimpiada de Limbii clasice, disciplina Greacă Veche, vor reprezenta Seminarul Teologic din Craiova elevii Dragomir Stelian și Vîlceanu Alexandru, de la clasa a IX-a, coordonați și însoțiți de Prof. Dr. Trușcă Maria.