Concursul Naţional Catehetic, desfășurat în Protoieria Târgu-Cărbunești, județul Gorj

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, implementează la nivel eparhial, Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, din cadrul Proiectului Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor” al Patriarhiei Române.

Anul 2023 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). În acest sens activitățile cu tinerii se desfășoară, și cu participarea persoanelor vârstnice, urmărindu-se dinamizarea activităților social-filantropice și culturale destinate acestei categorii de vârstă.

În Protoieria Târgu Cărbunești, activitățile desfășurate au fost următoarele:

În Parohia Baia de fier I, Preotul Ionuț Ciungu a organizat un atelier de creație destinat primăverii intitulat „Bucuria primăverii”, coordonat de doamna Valentina Roxana Dungan. A două activitate a fost participarea la un atelier de cusături, în care tinerii au învățat și experimentat cusutul tradițional.

În Parohia Antim Ivireanul, Preotul Adrian Vulpe a susţinut cateheza „Rugăciunile de laudă, de mulțumire și de cerere în viața creștinului”. După întâlnire, tinerii grupului parohial au mers cu daruri la pacienții din secțiile Fiziologie și Neurologie ale Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești. O altă acțiune caritabilă a fost organizată la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate din Târgu Cărbunești.

Preotul Nicolae Cotoi, din Parohia Costești, a susținut tinerilor catehezele „Rugăciunile de laudă, de mulțumire și de cerere în viața creștinului” și „Despre cinstirea părinților și bunicilor” și a desfășurat două ateliere de creație specifice anotimpului primăvara, destinate mamelor și doamnelor din Parohie.

În Parohia Țicleni, Preotul Dragomir Țicleanu a organizat două ateliere de cusut pentru tinerii parohiei, precum și o expoziție de costume populare. De asemenea, tinerii au învățat de la meșterii satului realizarea mături tradiționale din tătar.

În Parohia Polovragi, Preotul Nicolae Gogâță a susținut tinerilor cateheza „Despre cinstirea părinților”, iar în Duminica Ortodoxiei a organizat împreună bătrânii și tinerii parohiei, o procesiune cu icoanele la Biserica Veche din comunitate.

Preotul Alexandru Găvan, din Parohia Turburea, a susținut catehezele „Datoria cinstirii bătrânilor și rolul acestora în societate” și „Despre importanța cinstirii Sfintelor Icoane”, precum și un atelier de povești, în care tinerii și-au împărtășit unii altora amintirile frumoase pe care le-au trăit alături de bunicii și străbunicii lor.

În Parohia Jupânești, preotul Iulian Miloșescu l-a invitat în mijlocul tinerilor pe domnul Vasile Piscureanu, un venerabil fiu al satului, care i-a catehizat pe tineri în arta trăitului simplu și frumos și în temere de Dumnezeu.

Preotul din Parohia Hirișești, Paul Popescu, a susținut cateheza ,,Cinstirea părinților – porunca dumnezeiască”, la care au participat atât copiii, cât și părinții. De asemenea, Părintele a organizat un atelier de creație specific anotimpului primăvara, prin care și-au manifestat recunoștința față de părinții lor. În cadrul atelierului duminical domnul profesor și sculptor Traian Ionel Novaci, le-a prezentat tinerilor meșteșugul sculpturii în miniatură a operelor brâncușiene, precum și diverse obiecte de artă populară, troițe, pristolnice, și miniaturi ale principalelor monumente istorice monahale din județul Gorj, din țară și străinătate.

La Parohia Ștefănești, Preotul Mircea Catrinoiu, a organizat împreună cu doamna educatoare Maria Ofelia, o acțiune de plantat de pomi fructiferi și flori în cadrul „Săptămânii Verde”. Tot în cadrul activităților destinate concursului, Părintele a organizat împreună cu tinerii, o acțiune filantropică la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu-Cărbunești.

Obiectivele concursului sunt: cunoașterea învățăturii Bisericii Ortodoxe cu privire la  relația de iubire și de comuniune a omului cu Dumnezeu și aproapele; trăirea experienței filantropice în comunitatea parohială; îmbunătățirea dialogului și slujirii între generații; implicarea activă a tinerilor în viața Bisericii, valorizarea rolului pe care îl are cântărețul și corul în promovarea adevărurilor de credință. Preoții selectați în cadrul Concursului Național Catehetic, trebuie să susțină minim trei cateheze pe tema anului omagial și comemorativ, și să organizeze minim trei activități care să atingă obiectivele concursului. Evaluarea proiectelor la nivel de Protoierie va avea loc în perioada 2-5 mai 2023.

(Pr. Ștefan Bărbulescu)