Workshop despre digitalizare pentru studenții teologi

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova au luat parte, joi 6 aprilie, la workshopul despre digitizare și digitalizare, la Sala de lectură Multidisciplinară din cadrul Universității din Craiova.

Atelierele, parte a unui proiect cultural amplu

Atelierele despre digitalizare fac parte, alături de conferința ‒ „Învierea Domnului în preocuparea omului de astăzi. Retrospective şi actualitate” ‒ susținută, în data de 5 aprilie, de Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, dintr-un proiect cultural amplu al instituţiilor academice şi culturale din municipiul Craiova: Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, Biblioteca Universităţii din Craiova, Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman” şi Atelierul de lectură Synaxis. Proiectul cultural cuprinde o serie de evenimente, la inițiativa și cu susținerea ÎPS Acad. Dr. Irineu Popa și a Domnului Prof. Univ. Dr. Nicu Bîzdoacă, Prorector în cadrul Universității din Craiova.

Arhivele digitale

Prima prezentare, intitulată „Crearea unei arhive digitale – Educaţie şi competenţe digitale”, a fost susținută de către Doamna Dana Neagoe, alături de Domnul Florian Țenea, bibliotecari în cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”. Doamna Neagoe a subliniat diferența dintre digitizare și digitalizare: „Digitizarea este procesul de transformare a informației fizice în informație ce poate fi accesată de pe orice device. Cel mai bun exemplu în acest sens este cartea, ea fiind suspusă acestui proces de digitizare, adică de scanare și de editare, apoi cartea poate fi accesată sub formă electronică. Digitalizarea este un proces complex de trecere de la manual la automatic. În cazul unei cărți nu este de ajuns doar să scanăm și să digitizăm acea carte, ci trebuie să o punem în valoare, să creăm o bază de date care să poată fi accesată ușor de către oricine”.

În continuare, au fost amintite principalele avantaje ale unei biblioteci online, bazele de date electronice și posibilitatea accesării acestora în cadrul Bibliotecii Județene Aman, având în vedere că există o serie de cărți vechi și noi deopotrivă care sunt digitizate și digitalizate. În acest mod, există posibilitatea de a consulta cărțile oricând, de oriunde, printr-un singur click. „Biblioteca digitală devine, în acest sens, o oportunitate pentru cititori, o șansă de a avea informația foarte rapid și în orice moment” au subliniat lectorii primei prezentări.

Digitalizarea – o coordonată a lumii moderne

În cea de-a doua parte a workshopului, Domnul Ing. Ştefăniţă Dincă, masterand în cadrul Facultății de Automatică, Universitatea din Craiova, a susținut prezentarea „Digitalizarea – o coordonată a lumii moderne”. Lectorul a menționat avantajele și provocările apariției și dezvoltării platformelor digitale: „Temele digitalizării și ale conferințelor web, a accesibilității informației de la distanță sunt procese din ce în ce mai prezente în viețile noastre. În pandemie s-a produs explozia conferințelor web pe platforme digitale cunoscute astăzi. Însă, dezvoltarea acestor platforme a adus și provocări noi, cum ar fi securitatea datelor și virușii din spațiul virtual. Totodată, s-a schimbat fundamental modul de a comunica unii cu ceilalți”.

În continuare, Domnul Dincă a prezentat ochelarii VR, precum și caracteristicile și activitățile ce pot fi întreprinse cu acest tip de device. La final, studenții teologi au putut testa ochelarii ce folosesc realitate virtuală.

(Pr. Dr. Sorin-Grigore Vulcănescu)