Concursul Naţional Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, în Protoieria Craiova Nord

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, coordonează la nivelul eparhiei Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstinicii să laude numele Domnului”. Concursul se desfășoară în fiecare Protoierie din Eparhie, sub atenta supraveghere a preoților coordonatori și a Sectorului de Învățământ. Tema concursului este în acord cu tema anului omagial stabilit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

În cadrul concursului Preoții participanți sunt invitați să cultive în sufletele tinerilor respectul, comuniunea și iubirea, pentru persoanele în vârstă, să experimenteze actul filantropic, să descopere valoarea și înțelepciunea bătrânilor și să își asume în mod activ viața Bisericii. În fiecare Parohie, conform conceptului de concurs, trebuie organizate cel puțin trei cateheze și trei activități, pe tema concursului, astfel încât tinerii să își îmbogățească, în mod creștinesc, experiența de viață.

În Protoieria Craiova Nord sunt implicate 12 Parohii în Concursul Național Catehetic, după cum urmează:

Prima activitate în Parohia Belcin a fost numită „Vița ce a odrăslit… Sfântul Trifon”. Preotul Daniel Frățilă a organizat activitatea la centrul viticol din localitatea Segarcea. Tinerii au participat alături de Părintele Daniel, la sfințirea semințelor și la binecuvântarea viilor. A doua activitatea a fost „Ucenici și Mucenici”, activitate prin care tinerii au frământat prescuri și „mucenici” și au oferit daruri, flori și „mucenici” bătrânilor de la Spitalul Segarcea. Scopul celor două activități a fost și acela de a cunoaște elementele constitutive ale Sfintei Împărtășanii, pâinea și vinul, „grija” de căpătâi a fiecărui creștin, indiferent de vârstă.

În Parohia Brabova, Preotul Marian Bogoslav a organizat o activitate cu caracter istoric, vizitarea culei Izvoranu-Geblescu. Tinerii au descoperit însemnătatea anumitor obiecte etnografice cu valoare creștin-ortodoxă și au participat la un atelier de povești despre cultura tradițional-românească. A doua activitate a fost „Un zâmbet pentru o floare”, tinerii au confecționat felicitări pentru bătrânii de la azil, le-au oferit daruri și flori și au petrecut timpul împreună, având o experiență plină de emoție și bucurie.

Natura – darul lui Dumnezeu oferit oamenilor, este prima activitate organizată de Preotul Sorin Ionescu, din Parohia Braniște II – Ișalnița. Tinerii din grupul parohial au participat la o acțiune social educativă la gradina zoologică din Craiova unde și-au adus aminte de protopărinții  Adam și Eva și crearea lumii văzute, precum și de darul lui Adam de a numi animalele și plantele de pe pământ. Vița de vie și grâul – obiecte și daruri euharistice oferite de Dumnezeu omului, este a doua activitate în aceeași Parohie. După cateheza propriu-zisă, tinerii au mers împreună cu vârstnicii în localitatea Segarcea unde au vizitat crama Domeniul Coroanei și grupul Cerealcom Dolj.

În Parohia Filiași, Preotul Mihai Croitoru a numit prima activitate „Dăruind vei dobândi”. Grupul de tineri al bisericii, a organizat un spectacol de pricesne și folclor la Centrul de reabilitare pentru adulți și bătrâni, Sfântul Dimitrie din Filiași. Tinerii îmbrăcați în costumul tradițional românesc, au împărțit daruri beneficiarilor centrului și au susținut un concert de pricesne și cântece de folclor. „Parastasul și importanța lui pentru înaintașii noștri” este a doua activitate organizată cu scopul de a conștientiza importanța pomenirii înaintașilor noștri. Tinerii grupului au frământat colăcei, au făcut coliva, au scris pomelnice cu cei adormiți din neamurile lor, iar au săvârșit împreună cu Părintele Mihai, slujba parastasului.

Împreună pentru viață” este prima activitate organizată de Preotul Adrian Cârciumaru, în Parohia Gherceștii Noi. Grupul parohial și-a concentrat atenția asupra unui caz special, prin organizarea unei colecte pentru ajutorarea unei enoriașe de 72 de ani, care a avut de suferit în urma accident. A fost organizată o campanie de donare sânge, pentru ca persoana în cauză să poată fi operată. A doua activitate a fost un atelier de gătit. Tinerii au avut șansă să învețe să gătească de la un maestru bucătar, câștigător al unui important concurs culinar din țara noastră. Totodată tinerii au promis că vor oferi o suprinză culinară părinților și bunicilor lor.

Prima activitate în Parohia Mălăiești, organizată de Preotul Alexandru Călugărescu, a fost specifică anotimpului primăvara „Mărțișoare din inimioare”. Părintele le-a vorbit tinerilor despre cinstirea părinților, bunicilor, străbunicilor, dar mai ales, despre dragostea pe care trebuie să o purtăm celor care ne-au dat viață si ne-au crescut. Copii au confecționat, cu ajutorul Părintelui și al doamnei învățătoare Stanu Monica, mărțișoare pe care le-au oferit ființelor dragi din viețile noastre. A doua activitate a purtat numele „De la tinerețe pân’ la bătrânețe” în care tinerii au vizitat 5 bătrâne greu încercate din satele Mălăești și Mogoșești, cărora le-au împărțit daruri. Exemplul cel mai grăitor a fost al doamnei Ioana, enoriașa centenara de 101 ani, care le-a împărtășit tinerilor din secretele unei vieți îndelungate, îndemnându-i să sporească în credință, nădejde și dragoste.

Preotul Mihai Dumitru a organizat în Parohia Panaghia activitatea „Filantropie egal bucurie”. Împreună cu doamna profesoară de religie, tinerii au vizitat 3 familii și au oferit daruri bătrânilor. Emoția actului filantropic a fost trăită din plin de tineri. Tot în cadrul activităților tinerii au împletit bucuria, de a oferi vârtnicilor din parohie, un  simbol al primăverii, confecționat manual, alături de un borcan de dulceață adusă de fiecare dintr ei de acasă. Activitatea s-a finalizat cu o serbare organizată cu ajutorul doamnei profesoare de religie, pentru vârstnicii din Parohie.

Mama, icoana casei mele” a fost prima activitate organizată în Parohia Seaca Tânără, de către Preotul Carapencea Andrei. Tinerii au participat la cateheza cu același nume, și apoi la un atelier de mărțișoare, împreună cu doamna educatoare, pe care le-au oferit mamelor. A doua activitate a fost numită „Dar din dar, să facem Rai” în care tinerii au experimentat bucuria de a dărui și au înțeles importanța actului filantropic.

În Parohia Sfântul Ioan Valahul, Preotul Ovidiu Doran a susținut o activitate în care a promovat filantropia reciprocă, tineri le-au oferit bătrânilor câte un simbol al primăverii, iar aceștia din urmă le-au dăruit la rândul lor prăjituri și sucuri. Activitatea s-a finalizat cu povețele persoanelor vârstnice despre importanța Bisericii în viața lor.

Preotul Mândruță Constantin, din Parohia Soceni, a organizat împreună cu elevii școlii gimnaziale Tălpaș o activitate dedicată anotimpului primăvara și le-a vorbit acestora despre importanța respectării poruncii a V-a din Decalog. Tot în cadrul concursului, tinerii grupului vor participa la o acțiune filantropică de ajutorare a unei familii nevoiașe din Parohie, în preajma Sărbătorilor Pascale.

În Parohia Vârvor, Preotul Daniel Nicola, a organizat activitățile „1 martie alături de bătrânii noștri” și „Să nu îi uităm pe foștii noștri cântăreți de strană”. În prima activitate tinerii au participat la un atelier de creație în care copiii au confecționat mărțișoare, pe care le-au oferit mamelor și bunicelor. A doua activitate a fost despre înțelegerea rolului cântăreților bisericești în desfășurarea cultului liturgic. Părintele Daniel împreună cu tinerii grupului l-au vizitat pe fostul cântăreț de strană al Parohiei, în vârstă de 88 ani, care le-a povestit despre experiența sa de cântăreț, și le-a oferit, pe lângă mica gustare, sfaturi importante despre o viață creștinească. La final tinerii i-au oferit în dar o icoană, în semn de recunoștință pentru slujirea pe care a avut-o în Biserică.

Concursul „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” accentuează necesitatea comuniunii dintre oameni, promovează dialogul între generații, colaborarea și fapta izvorâtă din iubire și credință. Totodată concursul își propune să contribuie și să motiveze intensificarea activităților catehetice parohiale și a lucrului cu tinerii, astfel încât numărul parohiilor care desfășoară activitate catehetică și misiune cu copiii și tinerii să crească.

(Pr. Ștefan Bărbulescu)