Liturghie arhierească și hirotonie de diacon, la Praznicul împărătesc „Intrarea Domnului în Ierusalim”

Evenimente

În fiecare an, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută în popor cu denumirea de „Duminica Floriilor”. Anul acesta, datorită Sfintelor Paști, sărbătoarea s-a stabilit pe data de 9 aprilie. Tot în această zi, din motive tipiconale, s-a săvârșit și prăznuirea Sf. Ier. Calinic de la Cernica. În această zi deosebită, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Sf. Ier. Calinic Cernicanul, din Craiova, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. În cadrul sfintei slujbe, tânărul Marian Marius Mocanu, absolvent de Teologie, a fost hirotonit diacon onorific pe seama Parohiei Sf. Ier. Spiridon, din Protopopiatul Craiova Nord, județul Dolj. La finalul slujbei, ÎPS Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie și slujba de sfințire a raclei, unde s-au așezat spre închinare părticele din moaștele Sf. Irodion de la Lainici.

În cuvântul de întâmpinare, Părintele Grigorie Vulcănescu, Protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud, a mulțumit Înaltpreasfințitului Dr. Irineu pentru bucuria de a săvârși Sf. Liturghie în această parohie închinată Sf. Ier. Calinic de la Cernica. De asemenea, în calitate de preot paroh, Pr. Relu Gușețelu și-a arătat recunoștința față de Părintele Mitropolit Irineu pentru prezența în mijlocul enoriașilor acestei parohii.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Irineu a vorbit mai întâi despre însemnătatea Praznicului Intrării Domnului în cetatea Ierusalimului: „Sărbătoarea de astăzi, prevestită încă din Vechiul Testament, ne întâmpină cu cuvintele psalmistului Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului. Această zi binecuvântată a Intrării în Ierusalim este legată de sărbătoarea Paștilor, cu șase zile înainte de răstignirea, moartea și învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Se cuvenea ca momentul învierii Domnului să fie pregătit într-un mod deosebit. Dumnezeu a făcut ca drepții din Vechiul Testament să înfrumusețeze cu cuvintele lor această Intrare a Domnului în Ierusalim. De data aceasta, Ierusalimul preînchipuie cetatea veșnică a lui Dumnezeu. Este ultima dată când Mântuitorul intră în Ierusalim pentru că după acest moment urmează săptămâna Pătimirilor Domnului, răstignirea, îngroparea și învierea Lui, adică trecerea din această viață pământească într-o viață nouă, dumnezeiască, în viața care este legată de înviere”.

În a doua parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a amintit de rodul păcatului lui Adam, adică de moartea care a intrat în lume, dar și de rodul Învierii din morți a Mântuitorului Hristos, de viața veșnică dăruită celor care vor crede în El: „Domnul Hristos înviază pe Lazăr tocmai ca să prefațeze această intrare a Sa în Ierusalim. Toți cei de față au constatat că Cel care îl înviază pe Lazăr este Însuși Dumnezeu, deoarece omul nu poate să învie cu puterea sa proprie, nici chiar Lazăr. Cel care îl înviază este Fiul lui Dumnezeu, Cel care a venit în lume ca să-i învieze pe oameni, pentru ca să-i ducă iarăși la Tatăl cel ceresc. De fapt, de ce omul moare? De ce moartea pune stăpânire pe om? Această îmbrăcăminte trupească pe care noi o purtăm va fi dată morții pentru că Dumnezeu nu a dorit și nici nu a îngăduit ca răul să rămână în viața noastră, răul care se cuibărise prin păcatul lui Adam. Din cauza acestui rău, noi murim. Din cauza faptului că Adam a păcătuit, moartea a intrat în noi și noi ne-am îmbrăcat cu stricăciunea. Murim ca să ne dezbrăcăm de haina aceasta stricăcioasă și să înviem îmbrăcați în haină de slavă în Împărăția lui Dumnezeu. Mântuitorul Hristos îl înviază pe Lazăr ca să arate că El este Învierea și Viața. Aceste cuvinte ne îndreptățesc pe noi și ne întăresc în credință că dacă vom crede în Mântuitorul Hristos vom învia și noi. Cel care ne va învia este Însuși Fiul lui Dumnezeu, cu puterea Sa dumnezeiască”.

În ultima parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a amintit și de bucuria prăznuirii Sf. Ier. Calinic de la Cernica, dar și de așezarea în această biserică a sfintelor moaște ale Sf. Cuv. Iordion de la Lainici, îndemnând la rugăciune și bucurie: „Astăzi o altă bucurie este specială pentru dumneavoastră, anume cinstirea Sf. Ier. Calinic, ocrotitorul acestei biserici. Sf. Calinic este cinstit astăzi de toată suflarea românească și noi îl prăznuim astăzi în biserica dumneavoastră pentru că el este mijlocitorul nostru înaintea lui Dumnezeu și întotdeauna rugător. El este prezent în viața noastră, prezent în această biserică, pentru că sfinții sunt mai presus de timpul acesta în care noi viețuim. Totodată, astăzi s-a sfințit racla cu moaștele Sf. Irodion, acest sfânt al poporului nostru. Cu ajutorul lui Dumnezeu, începând de astăzi aveți aici o părticică din sfintele sale moaște. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă dea sănătate și bucurie. Amin”.