Liturghie arhierească la Mănăstirea Maglavit, din județul Dolj

Evenimente

Vineri, 21 aprilie 2023, Sf. Mănăstire Maglavit și-a prăznuit al doilea hram, anume Izvorul Tămăduirii. Sf. Liturghie a fost săvârșită în foișorul din curtea mănăstirii de către Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de Pr. Protoiereu Cătălin Neacșu și de un sobor de preoți și diaconi. În Mănăstirea Maglavit este rânduită viață monahală de maici, sub stăreția Maicii stavrofore Maria Mărgineanu. De asemenea, au fost prezente oficialitățile locale, dar și credincioși veniți din zonă sau chiar din țară. Imediat după Sf. Liturghie a fost organizată și procesiunea anuală către poiana de lângă mănăstire unde a avut loc vedenia lui Petrache Lupu. Aici s-a săvârșit Slujba sfințirii apei.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit despre însemnătatea acestei sărbători închinată Maicii Domnului, mijlocitoare înaintea Tronului ceresc pentru cei care îi cer ajutorul: „În Vinerea aceasta din Săptămâna luminată, când toate sunt pline de lumină, și cerul și pământul și cele dedesubt, ne-a dăruit milostivul Dumnezeu ca în această zi noi să săvârșim Sf. Liturghie și să sfințim apa care să devină curățitoare și sfințitoare, pentru noi înșine și pentru casele noastre. Sărbătoarea aceasta este numită Izvorul Tămăduirilor pentru că ziua de astăzi este dedicată Maicii Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe care noi o știm ajutătoare și vindecătoare a tuturor bolilor noastre. Ea ne ascultă rugăciunile noastre și le duce la Fiul său, la Mântuitorul Iisus Hristos, pentru ca să se împlinească. Sărbătoarea de astăzi corespunde cu Vinerea Patimilor, atunci când Mântuitorul a fost răstignit pe cruce. Până în ultimul moment lângă cruce s-a aflat Maica Domnului alături de Sf. Ioan Evanghelistul. Pe Maica Domnului noi o numim Izvorul Tămăduirilor sau al sfințeniei. Maica Domnului este prezentă la răstignirea Mântuitorului Hristos când El și-a vărsat sângele pentru păcatele noastre. În ziua aceasta noi venim la Sf. Biserică să luăm apă sfințită și să ne sfințim. Astăzi toată lumea vine la Maica Domnului, care cu acoperământul ei sfânt și prețios, ne ajută și ne iubește ca o mamă. Maica Domnului are grijă de toți oamenii, indiferent dacă sunt păcătoși sau drepți, cu condiția ca să cerem ajutorul. Maica Domnului așteaptă ca noi să ne apropiem ea și să îi cerem ajutorul.

În a doua parte a predicii, Înaltpreasfințitul Irineu a amintit și de personalitatea lui Petrache Lupu, căruia Dumnezeu i s-a arătat în chip minunat în această zonă: „Avem venit astăzi aici, în locul acesta sfânt și binecuvântat, ca să ne sfințim, să călcăm pe urmele sfinților. Aici s-a arătat Dumnezeu sfântului Petrache Lupu și noi reînnodăm această legătură cu înaintașii noștri. Acolo unde Dumnezeu S-a arătat este și astăzi prezent. Pașii lui Dumnezeu nu sunt ca pașii omului să se șteargă ci sfințenia Lui rămâne în veac. De aceea, din an în an, sosesc foarte mulți credincioși ca să se sfințească pentru că locul acesta ne atrage și ne cheamă. De aceea trebuie păstrată această comoară, cu luare aminte și să nu fim indiferenți de aceast har ci să-l avem permanent în viața noastră”.

În îndemnul de final, Părintele Mitropolit Irineu s-a rugat pentru luminarea și sfințirea celor care s-au ostenit să fie prezenți la Mănăstirea Maglavit, pentru sărbătoarea Maicii Domnului, dar și pentru a călca pe urmele bătrânului Petrache Lupu: „Sărbătoarea de astăzi a Maicii Domnului să o păstrați în suflet mereu. Dumnezeu să vă ajute, să vă întărească și să vă umple de sfințenia Sa. Vă dorim să aveți în continuare sărbători pascale cu bucurii duhovnicești și să ne revedem în fiecare an în acest loc binecuvântat de Dumnezeu. Amin”.