ATELIER DE LECTURĂ SYNAXIS – „ȘAGUNA ȘI ROMÂNII ARDELENI – ORTODOXIE ȘI NAȚIONALITATE ÎN VIZIUNEA LUI KEITH HITCHINS”

Evenimente
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, organizează joi, 27 aprilie 2023, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc (Casa Dianu) din strada 24 Ianuarie, nr 4, începând cu ora 17, al patrulea atelier de lectură Synaxis dedicat Paternității și uceniciei, intitulat „Șaguna și românii ardeleni – Ortodoxie și naționalitate în viziunea lui Keith Hitchins”.
Prelegerea va fi susținută de Mircea Gheorghe-Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, fiind axată pe celebra monografie Ortodoxie și naționalitate. Andrei Șaguna și românii din Transilvania 1846-1873. Încărcată de semnificații teoretice adânci, prin meditația istoricului pe marginea raportului ortodoxie-națiune, cartea profesorului american Kieth Hitchins a devenit un reper și un monument al istoriografiei central-europene, reprezentând o lectură obligatorie, formativă, pentru orice om de cultură care dorește să înțeleagă istoria politică și ecleziastică a spațiului central-european, precum și istoria culturii române în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Atelierul de lectură Synaxis a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale, Paternitate şi ucenicie. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu.
Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere. Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot. Participarea la eveniment se face pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.
Tot în cadrul Atelierelor de lectură Synaxis, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, organizează vineri, 28 aprilie 2023, în Sala „Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene, începând cu ora 12.00, lansarea volumului 𝑩𝒊𝒔𝒆𝒓𝒊𝒄𝒂 𝑶𝒓𝒕𝒐𝒅𝒐𝒙𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒄𝒍𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒊𝒍𝒊𝒕𝒂𝒓 𝒅𝒊𝒏 𝒎𝒐𝒏𝒂𝒓𝒉𝒊𝒂 𝒉𝒂𝒃𝒔𝒃𝒖𝒓𝒈𝒊𝒄𝒂̆ 𝒊̂𝒏𝒕𝒓𝒆 𝑷𝒂𝒄𝒆𝒂 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝑪𝒂𝒓𝒍𝒐𝒗𝒊𝒕̦ 𝒔̦𝒊 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒖𝒍 𝑹𝒂̆𝒛𝒃𝒐𝒊 𝑴𝒐𝒏𝒅𝒊𝒂𝒍 (1699-1914). La lansarea volumului vor lua cuvântul Lucian Dindirică, istoric și manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj și Gabriel Nedelea, critic literar și cercetător științific în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc.