Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, astăzi, 26 aprilie 2023, a avut loc Cercul metodic al profesorilor de Religie, din județul Gorj. Activitatea a fost prevăzută în cadrul Modulului 5 al anului școlar 2022-2023 și s-a desfășurat la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, din Craiova. Programul evenimentului a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Paraclisul Seminarului. După momentul liturgic, Pr. Inspector Neofit Stănciulescu a prezentat profesorilor în sala de conferințe a Seminarului proiectul „Legea Învățământului Preuniversitar România Educată”, în prezența Pr. Adrian Lupu, Consilier Eparhial al Sectorului de Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare. În continuare, doamna Prof. Buțu Ionela Monica a prezentat referatul „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”. Din partea Facultății de Teologie din Craiova au fost invitați Pr. Lect. Univ. Dr. Ion Sorin Bora și Pr. Dr. Sorin-Grigore Vulcănescu pentru a prezenta oferta educațională a Facultății pentru anul universitar 2023-2024 și pentru a promova platformele de comunicare de la nivelul Arhiepiscopiei Craiovei, precum Revista Ortodoxă online, Pagina oficială de Facebook și Biblioteca Facultății.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a felicitat inițiativa organizatorilor de a realiza activitatea metodică într-un cadru dedicat studiilor teologice, unde s-au format foarte mulți preoți și profesori din Arhiepiscopia Craiovei. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că profesorul de Religie are un rol important în societatea românească. Mai mult decât atât, trebuie să existe mereu o colaborare reală între preot și profesor pentru activitatea pastorală din parohie și din școală: „Întrunirea de astăzi este una cu dorința de a analiza anumite lucruri care ne privesc. În primul rând, aș dori să subliniez faptul că profesorul de Religie are un rol deosebit în curricula școlară. Religia este foarte importantă ca disciplină, cât și ca instrument al credinței. Profesorul de Religie nu este cel care oferă informații despre Dumnezeu, ci este unul care participă la viața liturgică și sacramentală a Bisericii. Profesorul de Religie este, alături de preot, un misionar și un sacerdot, prin statura sa și prin forma sa sufletească”.
În a doua parte a cuvântului, ÎPS Irineu a amintit profesorilor prezenți că sunt parte a misiunii Bisericii prin chemarea pe care au primit-o de la Dumnezeu. Vocația profesorului de Religie este foarte importantă pentru cei care doresc să meargă înaintea elevilor să le descopere pe Dumnezeu: „În mod evident că noi trebuie să trăim ceea ce predăm celorlalți. Din punct de vedere al credinței și al mesajului pe care noi îl transmitem, suntem deosebiți de ceilalți profesori. Am primit o formare duhovnicească și se consideră că atât preotul cât și profesorul de Religie sunt chemați, având vocație pentru această activitate. Vocația presupune o chemare lăuntrică. Suntem chemați de Dumnezeu ca să vorbim și celorlalți despre El. Această vocație ne duce în fața sufletelor credincioșilor și ale elevilor”.
Îndemnul de final a fost acela de a păstra o legătură cu toți cei care sunt dedicați misiunii Bisericii, de a participa la viața liturgică a Bisericii și de a se spovedi cât mai des și mai ales de a-L face cunoscut pe Dumnezeu înaintea elevilor într-un mod cât mai autentic.