Activități cu tinerii în cadrul Concursului Național Catehetic, în Protoieria Târgu-Jiu Nord

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, coordonează la nivel eparhial desfășurarea Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

Concursul se află la ediția a XV-a și este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în parteneriat cu Ministerul Educației în perioada 16 ianuarie – 21 mai 2023.  Tema concursului este aceeași cu tema anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. Tematicile Concursului Național Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului oferă grupurilor catehetice și coordonatorilor posibilitatea trăirii unor frumoase experiențe de iubire, de cunoaștere, de apropiere și de slujire dintre oameni, și mai ales posibilitatea întăririi relațiilor tinerilor cu vârstnicii. Parohiile implicate în cadrul concursului trebuie să susțină minim trei cateheze și trei activități subscrise temei concursului.

În Arhiepiscopia Craiovei, în Protoieria Târgu Jiu Nord participă la concurs 8 parohii. În Parohia Bârsești, Pr. Baciu Constantin-Laurențiu și Pr. Grama Ovidiu au susținut trei cateheze cu titlul „Cântarea religioasă – formă de rugăciune”, „Să ne cinstim părinții” și „Maica Domnului – Mama, care ocrotește mamele”. La prima activitate domnul Ștefan Strâmtu, artist plastic și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România le-a vorbit tinerilor despre îndeletnicirile strămoșilor în prelucrarea lutului. La sfârșit copiii au avut posibilitatea de a-și etala talentele de modelatori prin crearea diferitelor obiecte din lut. În Joia cea Mare copiii s-au adunat la Biserică unde au ascultat cateheza „Milostenia, modul prin care ne iubim aproapele” și au pictat ouă și felicitări de Paște, iar la finalul activității au însoțit preoții slujitori pentru a împarți daruri familiilor nevoiașe. În cadrul altor întâlniri, tinerii au învățat pricesne religioase pe care le-au intonat în Duminica Floriilor și la Slujba Învierii.

La Parohia Telești părintele Buzuloiu Vasile a organizat o activitate pentru tineri și vârstnici având ca temă postul. Copiii au primit sfaturi de la vârstnici despre cum țineau aceștia postul în copilărie. La final tinerii le-au împărțit daruri bătrânilor.

Preotul Cioabă Ionel, de la Parohia Izvorul Tămăduirii din Târgu-Jiu, în colaborare cu consilierul parohial Radu Buțu, președinte al Asociației Down Therapy, au prezentat enoriașilor revista Europa Ortodoxă și au organizat jocuri didactice și cursuri de muzică psaltică. O altă activitate pentru tineri a fost provocarea descoperirii lui Dumnezeu contemplând frumusețile naturii, activitate finalizată cu un joc.

La Parohia Valea Mare, părintele Militaru Cătălin a organizat două activități. Prima a  fost o dezbatere, în Duminica Ortodoxiei, despre dreapta credință, despre cinstirea icoanelor și ce înseamnă erezia. Tinerii au primit sfaturi înțelepte de la bătrâni pentru păstrarea dreptei credințe, iar la final, în semn de recunoștință, tinerii le-au oferit acestora flori. De sărbătoarea Bunei Vestiri, a avut loc a doua activitate, în care tinerii au fost invitați să participe la Rugăciunile pentru sănătatea vârstnicilor, mai exact la Taina Sfântului Maslu, unde s-au rugat împreună pentru sănătatea persoanelor vârstnice,  la final tinerii au împărțit iconițe cu praznicul Bunei Vestiri tuturor celor prezenți.

La Parohia Frâncești, Părintele Pîrvuleț Ion a organizat un atelier de pictură cu tema  „Icoana bizantina”. Scopul activității a fost reinterpretarea icoanelor pe sticlă și manifestarea sentimentelor de afecțiune față de persoanele vârstnice, dezvoltarea sentimentului de dăruire, cunoașterea și respectarea valorilor creștine. A doua activitate a fost un atelier de creație specific anotimpului primăvara care s-a realizat  împreună cu doamna profesoară de religie Andrei Adriana și elevii Liceului Tehnologic Peștișani.

Preotul Daniel Popescu, de la Parohia Sfântul Nicolae, a organizat în Duminica Ortodoxiei, o masă rotundă cu tema ,,Comoara credinței”. În colaborare cu domnul profesor Cosmin Vilău și cu elevii de la Școala Gimnazială ,,Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu au pregătit pentru enoriașii vârstnici sceneta: ,,Buna Vestire”.

La Parohia Bălești, părintele Spineanu Adrian a implicat tineri în primul rând în duhul rugăciunii alături de vârstnicii parohiei, în slujbele specifice Postului Mare și anume Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. O altă temă a fost Preocuparea pentru interesele vârstnicului. Respectul  față de drepturile fundamentale și demnitatea persoanei în vârstă. În cadrul activității s-au dezbătut subiecte precum dragostea, respectul și ajutorul necondiționat oferit vârstnicilor, precum și slujirea Sfântului Maslu pentru sănătatea acestora.

La Parohia Voitești, preotul Torop Ionuț Cătălin a organizat o activitate despre importanța rugăciunii. Părintele a accentuat importanța Rugăciunii pentru sănătatea persoanelor vârstnice. Tinerii au participat în prealabil la Taina Sfântului Maslu, apoi au participat la discuții în direcția responsabilizării, cinstirii și respectării persoanelor în vârstă. La sfârșit tinerii le-au împărțit daruri persoanelor vârstnice prezente la Biserică.

Catehezele și activitățile propuse în conceptul de concurs urmăresc dezvoltarea abilităților și competențelor specifice copiilor și tinerilor, cuprinse în obiectivele concursului. Acestea sunt: cunoașterea învățăturii de credință cu privire la relația de iubire și de comuniune a omului cu Dumnezeu și aproapele; trăirea experienței filantropice; dialogul, apropierea și slujirea între generații; implicarea activă în viața Bisericii și valorizarea rolului cântărețului/corului în promovarea adevărurilor de credință. Evaluarea proiectelor va avea loc într-o primă etapă la nivel de protopopiate, iar în etapa a doua la nivel de eparhie. Câștigătorul pe eparhie va fi premiat de către Preafericitul Părinte Patriarh cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale pe 21 mai 2023 la București.

(Pr. Ștefan Bărbulescu)