Sfântul Ierarh Andrei Șaguna – un om de rugăciune și de făptuire

Evenimente Proiecte

În data de 27 aprilie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc a patra întâlnire a Atelierului de lectură Synaxis.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova în parteneriat cu Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, sub coordonarea pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot și a avut loc la Muzeul Cărții și Exilului Românesc (Casa Dianu) din strada 24 Ianuarie, nr. 4, Craiova.

Prelegerea, „Șaguna și românii ardeleni – Ortodoxie și naționalitate în viziunea lui Keith Hitchins”, a fost susținută de Mircea Gheorghe-Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca. În deschiderea evenimentului, Pr. Lucian Bot a mulțumit invitatului pentru bucuria de a fi prezent în mijlocul studenților și profesorilor din Craiova și pentru a le împărtăși din vasta sa cultură istorică și bisericească cu privire la personalitatea Sf. Ier. Andrei Șaguna.

În prima parte a prelegerii, domnul Mircea Gheorghe-Abrudan a subliniat faptul că personalitatea Sf. Andrei Șaguna este reprezentativă pentru spațiul transilvănean, în mod special, dar și pentru spațiul sud-est european, în mod general: „Bine ați venit să fim împreună pe marginea sau în jurul a două personalități de excepție care au marcat în mod decisiv istoria națiunii române. Vorbim de un personaj dintr-o carte și de autorul ei, de Sf. Ier. Andrei Șaguna și de istoricul american Keith Hitchins. Autorul îl portretizează pe Sf. Andrei Șaguna într-o dimensiune cum niciun alt român nu a reușit să o facă. Am considerat că este un moment oportun pentru această prezentare deoarece în 28 iunie se  împlinesc 150 de ani de la trecerea Sf. Andrei la cele veșnice. În momentele principale ale mișcării politice românești, de afirmare și de recunoaștere, atât ca și confesiune cât și ca națiune, „capii națiunii române” recunoscuți de toți românii din Transilvania au fost episcopii, iar după a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mitropoliții. Omul care a personificat acest rol prin excelență a fost Mitropolitul Andrei Șaguna”.

În continuare, invitatul atelierului de lectură a vorbit în mod direct de istoricul american Keith Hitchins, dar și despre cercetarea sa deosebită asupra personalității sfântului ierarh român: „Ce este extraordinar în această carte a istoricului Keith Hitchins? Lucrarea reprezintă teza de doctorat a autorului, publicată la Harvard University Press în 1977. El a venit ani de zile în România pentru a studia documentele de arhivă și lucrările din biblioteci cu privire la personalitatea Sf. Andrei Șaguna. Hitchins a fost un om pasionat și total dedicat pasiunii sale, care toată viața lui nu a făcut altceva decât să citească, să consulte arhive și să scrie. El a fost preocupat de istoria modernă a României. Mare parte din preocupările lui s-au axat pe istoria Transilvaniei. În cercetările sale, Hitchins și-a dat seama că în acest areal sud-est european aveam o osmoză între naționalitate și religie. Această carte despre Sf. Andrei Șaguna rămâne magistrală pentru faptul că a fost scrisă doar pe baza izvoarelor”.

După conferință, au avut loc dezbateri provocate de prezentarea invitatului special Mircea Gheorghe-Abrudan și de monografia Ortodoxie și naționalitate. Andrei Șaguna și românii din Transilvania 1846-1873, alcătuită de Keith Hitchins. Discuțiile s-au încadrat în tematica generală a atelierului – Paternitate și ucenicie –, fiind animate de prezența domnului Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județene, precum și a numeroși profesori, cercetători și studenți ai Universității din Craiova.

Pentru cei care doresc să asculte întreaga prelegere, o pot face accesând următorul link: https://www.facebook.com/gtvcraiova/videos/170602165937613.

Următoarea întâlnire a Atelierului de lectură Synaxis va avea loc miercuri, 24 mai 2023, și va susținută de conf. dr. Gabriela Motoi, profesor la Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova, dezbaterea fiind structurată de lectura cărții lui Minouche Shafik, Ce ne datorăm unii altora. Un nou contract social pentru o lume mai bună.