Prăznuirea Sf. Cuv. Irodion la Mănăstirea Lainici: Liturghie arhierească în sobor de ierarhi

Evenimente

În fiecare an, în ziua de 3 mai, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Sf. Cuvios Irodion de la Lainici, canonizat oficial în anul 2011. Anul acesta programul liturgic dedicat Sfântului Irodion a debutat cu primirea la Mănăstirea Lainici a Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în după-amiaza zilei de 2 mai. Imediat după acest moment, a început oficierea Slujbei Privegherii în cinstea Sf. Irodion.

În ziua de 3 mai s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sobor de arhierei, preoți și diaconi. Alături de Părintele Mitropolit Irineu, au slujit următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. În cadrul sfintei slujbe, teologul Petre Boroată a fost hirotonit diacon onorific pe seama Parohiei Sf. Spiridon – Craiova, din Protoieria Craiova Nord, județul Dolj. La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Irineu a oferit în dar părticele din moaștele Sf. Cuv. Irodion Parohiei „Sf. Părinți Ioachim și Ana”, din Satul Ghioltosu, Protopopiatul Cantemirului și Tigheciului, din Episcopia Basarabiei de Sud. Gramata de certificare a sfintelor moaște s-a citit de către Pr. consilier Daniel Achim, iar apoi s-a înmânat Pr. paroh Petru Andon.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Irineu a vorbit mai întâi de chemarea deosebită a sfinților, modele pentru toți creștinii: „Sfinții sunt aleși de Dumnezeu ca să moștenească Împărăția cerurilor. Ei sunt chemați din lume ca să slujească lumea, atât aici pe pământ cât și în ceruri. Ei sunt înzestrați cu daruri alese pentru că și-au făcut sufletele lor locuri ale Sfântului Duh. Ei nu au mai trăit după trup ci după duh. Au lăsat deoparte viața pământească și au dorit încă de aici viața cerească. Sfinții însetează de iubirea lui Dumnezeu și își manifestă această dragoste prin post și prin priveghere. Cu postul și cu lacrimile au câștigat ceea ce este cel mai de preț în lumea aceasta, anume mântuirea”.

În a doua parte a cuvântului, Părintele Mitropolit a subliniat câteva virtuți importante din viața Sf. Irodion, anume trăirea sa în rugăciune și în post: „Astăzi sărbătorim pe Sf. Irodion, luceafăr al Olteniei, duhovnic al Sf. Ier. Calinic, povăzuitor al călugărilor și ajutător al celor în nevoi. Încă de mic, Sf. Irodion s-a obișnuit cu rugăciunea, lucru cel mai de preț în viața unui credincios. El a dobândit această dulceață a rugăciunii. S-a apropiat de Dumnezeu fiind curat la suflet, dobândind și de la părinții săi o curățenie sufletească. Sf. Irodion a învățat aceste lucruri și L-a iubit pe Mântuitorul Hristos, mergând la o vârstă a maturității la mănăstire. El a considerat că acolo este locul cel mai fericit și cel mai prielnic să moștenească viața veșnică. Aici a ajuns la vârsta maturității și a deplinătății în Mântuitorul Iisus Hristos. Sf. Irodion a dobândit darul rugăciunii permanente. Atunci când el se odihnea, sufletul său priveghea pentru că sufletul obișnuit cu rugăciunea nu se liniștește niciodată ci dorește din ce în ce mai multă rugăciune. Omul obișnuit visează, iar cel duhovnicesc priveghează”.

În ultima parte a predicii, Înaltpreafinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage mereu Sf. Irodion pentru a primi mijlocirea sa înaintea Preasfintei Treimi: „Învățătura Sf. Irodion pentru noi este să ne rugăm și să priveghem, să deprindem această artă a sfințeniei fără de care nu vom putea vedea pe Dumnezeu. Dacă nu ne sfințim viața, nu vom putea moșteni Împărăția cerurilor. Din această lume se imprimă în noi lumina cea neînserată a lui Dumnezeu. Prin rugăciune, Duhul Sfânt Se pogoară în noi, mai ales prin Sfânta Liturghie. Curajul și biruința le găsim la Mântuitorul Hristos, iar sfinții sunt aceia care neîncetat ne sfătuiesc să mergem pe calea mântuirii. Sf. Irodion este mesagerul nostru. Venind aici la Sf. Mănăstire ca să-l cinstim, el se simte îndatorat că să mijlocească pentru noi înaintea lui Dumnezeu. Sf. Irodion are mare dragoste pentru toți credincioșii. În această mănăstire dăinuie rugăciunea și harul lui. Suntem încredințați că Sfântul Irodion mijlocește și se roagă pentru noi”.

La final, ÎPS Irineu a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți la acest moment de prăznuire a Sf. Cuvios Irodion, atât ierarhilor invitați, dar și credincioșilor veniți în număr atât de mare la Mănăstirea Lainici: „Mulțumim, în primul rând,  Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului, mulțumim Părinților Episcopi Nicodim și Sebastian, mulțumim Părintelui stareț și exarh Ioachim, mulțumim tuturor părinților că țin aprinsă candela sfințeniei și a evlaviei în această mănăstire. Vă mulțumim dumneavoastră tuturor pentru dragostea pe care o aveți față de mănăstire și de Sf. Irodion și nădăjduim că Dumnezeu vă va ajuta să treceți cu succes toate probele vieții și că veți dobândi Împărăția lui Dumnezeu având mijlocitori pe sfinții noștri”.