Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, în Protoieria Băilești

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, coordonează la nivelul eparhiei Concursul Național Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului.

Concursul Național Catehetic Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului este organizat  cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 16 ianuarie – 21 mai 2023.

În Protoieria Băilești au fost selectați de către Părintele Protoiereu Neacșu Cătălin următorii preoți participanți: Preotul Ciobanu Alexandru, Parohia Orodel; Preotul Iacob Marian-Ionuț, Parohia Siliștea Crucii; Preotul Glăvan Cătălin, Parohia Moțăței I, Preotul Lilă Tiberiu Nicu, Parohia Trochești; Preotul Nicola Alin-Constantin, Parohia Comoșteni; Preotul Palea Dorin, Parohia Ciupercenii Noi; Preotul Sanda Nicolae Cosmin, Parohia Gighera; Preotul Voinea Alin-Viorel, Parohia Ciupercenii Vechi.

Activitățile desfășurate în cadrul Protoieriei au fost următoarele:

– În Parohia Comoșteni a fost organizat un atelier de lucru manual, împreună cu d-na Olaru Camelia și A.S.C.O.R. Craiova, specific anotimpului primăvara. A fost organizată, de asemenea, o acțiune filantropică pentru bătrânii aflați în nevoie ai parohiei, precum și un pelerinajul tematic „Pe drumul Sfinților”, la Mănăstirile Polovragi și Lainici.

– În Parohia Gighera, Preotul Sanda Nicolae a organizat un atelier de pictură la Școala Gimnazială Gighera. Icoanele rezultate au fost dăruite ulterior bătrânelor de la azilul din Bistreț.

– în Parohia Moțăței, Preotul Cătălin Glăvan a organizat cu Școala Gimnazială din localitate, activitatea „Școala de ieri și de azi”. În cadrul activității au fost invitații profesorii pensionari, care au depanat amintiri frumoase alături de foștii elevi ajunși la maturitate și oameni de bază în societate. A două activitate a fost organizată în jurul sărbătorilor Pascale și a constat într-un concurs de încondeiat ouă pe categorii de vârstă. Activitățile s-au finalizat cu hora și spectacolul organizate a doua zi de Paști.

-La Parohia Trochești, Preotul Tiberiu Lilă a organizat un atelier de lucru manual unde a discutat despre importanța conservării tradițiilor moștenite de la străbuni. A susținut catehezele Importanța Bisericii în viața noastră, Cinstirea Sfintelor Icoane, și a organizat un pelerinaj tematic la Mănăstirea Maglavit.

– Părintele Alexandru Ciobanu a organizat alături de Pr. Prof. Florin Fișcuci, cateheza Copiii sunt Lumină.

În Parohia Ciupercenii Vechi, Preotul Voinea Alin Viorel, a susținut cateheza „Sfântul Ierarh Nicolae – ocrotitorul săracilor, copiilor și bătrânilor”, iar împreună cu doamna profesoară Vădeanu Nelica a organizat un atelier de pictat icoane cu Sfântul Nicolae pe care le-au împărțit bătrânilor din Parohie. A doua activitate s-a desfășurat la Centrul Social de la Cetate, acolo unde tinerii le-au oferit bătrânilor ouă încondeiate de ei.

Concursul Național Catehetic se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și în diaspora românească, înscrise în Programul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini. Tematicile Concursului Național Catehetic Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului oferă grupurilor catehetice și coordonatorilor posibilitatea trăirii unor frumoase experiențe de iubire, de cunoaștere, de apropiere și de slujire dintre oameni, și mai ales posibilitatea întăririi relaţiilor tinerilor cu vârstnicii. Prin urmare, Concursul Național Catehetic Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului va evidenția rolul, importanța și necesitatea comuniunii dintre oameni, promovând dialogul între generații, colaborarea şi fapta izvorâtă din iubire şi credinţă.

Evaluarea proiectelor la nivelul Protoieriei Băilești va avea loc luni, 8 mai 2023, iar locurile 1, 2 și 3 se vor califica pentru etapa finală, anume etapa eparhială stabilită pentru data de 11 mai 2023.

(Pr. Ștefan Bărbulescu)