Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a organizat un eveniment cultural în ziua de vineri, 5 mai 2023. Mai întâi a avut loc evocarea istoricului Toma Rădulescu la un an de la trecerea la cele veșnice. Parteneri manifestării au fost Muzeul Olteniei, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” și Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Dolj.
Apoi, tot în cadrul manifestării, a avut loc lansarea cărții Relațiile Bisericii Ortodoxe Române cu Statul. Studiu de caz: Mitropolia Olteniei (1939-1964), semnată de către cercetătoarea Ana-Maria Iancu (Rădulescu). Lucrarea a fost publicată anul acesta sub egida editurii Mitropolia Olteniei.
În cuvântul omagial, Pr. Lect. Univ. Dr. Reșceanu a amintit de personalitatea domnului Rădulescu și de energia de care a dat dovadă în cercetările sale: „Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, am organizat această evocare pe care o considerăm de suflet pentru cei care l-am cunoscut, dar și pentru studenții noștri care au rămas impresionați de prezentarea succintă a operei și a cercetării pe care domnul Toma Rădulescu a realizată-o de-a lungul întregii sale vieți. A fost un ostenitor extraordinar pe tărâmul cercetării istorice cu contribuții remarcabile, în special în domeniul numismaticii, al istoriei Bisericii și al perioadei în care preoții au suferit o prigoană cumplită din partea regimului comunist. Cu alte cuvinte, domnul Toma Rădulescu este un model în cercetare, prin entuziasmul de care a dat dovadă, și reprezeintă pentru noi un exemplu să facem lucrurile așa cum se cuvine să le facă un cercetător apelând la surse, la izvoare și la arhive”.
În a doua parte a manifestării, la momentul lansării cărții, autoarea a mulțumit organizatorilor pentru ocazia organizării acestui eveniment și pentru bucuria de a putea păstra vie amintirea personalității și cercetării tatălui său care i-a inspirat viața și munca în cercetarea istorică: „A fost un moment cu adevărat impresionant și emoționant pentru mine. Parcă l-am văzut pe tatăl meu în fața ochilor așa cum a fost, evocat de cei care au luat cuvântul în această aulă a Facultății de Teologie. Țin să mulțumesc pe această cale Înaltpreasfințitului Mitropolit Irineu, care a oferit binecuvântarea organizării acestui eveniment comemorativ și celor care au trudit pentru organizarea acestei manifestări. Dacă tatăl meu nu ar fi fost așa cum a fost el, această carte lansată astăzi nu ar fi existat și nici eu ca cercetător în domeniul științelor politice. Tatăl meu a resimțit această datorie morală de a vorbi despre suferințele clericilor arestați în perioada comunistă. Atunci când a fost posibil, după 1989, s-a scufundat cu toată puterea și energia cu care a fost binecuvântat de Dumnezeu în studiul suferințelor Bisericii în perioada comunistă. Întra-adevăr a reușit să-mi transmită și mie această pasiune pe care sper să o duc cu bine mai departe”.
Profesorul Toma Rădulescu a-a născut la 1 ianuarie 1948, în familia preotului Nicolae Rădulescu şi al prezbiterei Elena. Şcoala primară şi gimnazială a urmat-o la Colegiul „Carol I”, liceul finalizându-l la Colegiul „Fraţii Buzeşti”, în 1966. În anul 1971 a intrat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, iar în anul 1988 a susţinut teza de doctorat cu titlul „Structuri economice și mutații politice în Țara Românească la sfârșitul sec. al XVI-lea începutul sec. al XVII-lea”, coordonată de academician Ștefan Ștefănescu. În perioada 1971-1974 a ocupat postul de muzeograf la Muzeul de Artă din Craiova, iar din 1974 a venit la Muzeul Olteniei. În domeniul istoric are numeroase şi esenţiale contribuţii publicistice: „Relații româno-otomane la sfârșitul sec. XVI”, „Circulația monetară în țările române în sec. XVI”, „Colecția Aman – catalog numismatic”, „Medalii și plachete românești din colecțiile Muzeului Olteniei”, „Culoarul cultural al Calafatului”, „Catalog de carte veche românească din colecțiile Muzeului Olteniei”. A publicat de asemenea numeroase lucrări despre tezaure și descoperiri monetare în reviste de specialitate. În cercetări de teren a obținut prin donații și achiziții peste 20.000 de piese de muzeu multe cu valoare de tezaur național. Contribuţia sa este pe atât de semnificativă şi în latura cercetării istoriei recente a Bisericii, amintind aici: volumele „Clerici olteniei în închisorile comuniste”, Monografiile Bisericilor Mântuleasa şi Sfinţii Arhangheli din Craiova, Documente despre viaţa Sf. Calinic de la Cernica, zeci de studii şi articole publicate în Revista „Mitropolia Olteniei”, în Ziarul Lumina sau în “Cetatea Creştină”.