Simpozion Național Studențesc, ediția a XV-a, 8-9 mai 2023

Evenimente Proiecte

În perioada 8-9 mai 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, la Mânăstirea Lainici se desfășoară a XV-a ediție a Simpozionului Național Studențesc, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova.

Tematica întâlnirii urmează îndeaproape pe cea a anului omagial și comemorativ 2023 proclamat în Patriarhia Română și cuprinde două secțiuni: „Pastorația persoanelor vârstnice în contextul societății contemporane”, respectiv „Psalmodie și imnografie în Tradiția Bisericii”. Studenții și studentele de la diferitele specializări ale majorității Facultăților de Teologie Ortodoxă din țară sunt invitați la expunere, reflecție și dezbatere teologică în cele două zile petrecute în această veritabilă vatră de isihasm și de spiritualitate românească, aflată sub oblăduirea Sfântului Cuvios Irodion – „Luceafărul de la Lainici”.

Ca în fiecare an, a fost prezentat și lansat volumul simpozionului de anul trecut, din colecţia „Opus Discipulorum”, apărut la Editura Mitropolia Olteniei. Remarcăm, de asemenea, conferinţa susţinută de Pr. Lect. Dr. Adrian Mazilița, cu tema: „Evoluția muzicii bizantine. Chipuri de protopsalți greci și români, păstrători și continuatori ai tradiției muzicale psaltice”. Organizatorii acestui eveniment de înaltă ținută academică sunt cadre didactice ale Facultății de Teologie din Craiova: Pr. Pr. Lect. Univ. Dr. Ion Sorin Bora – director de departament, Pr. Lect. Univ. Dr. Ioniță Apostolache, Pr. Lect. Univ. Dr. Ion Resceanu, Pr. Lect. Univ. Dr. Mihai Ciurea.