Conferință Preoțească de Primăvară în Protoieria Craiova Sud

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, marți, 23 mai 2023, a avut loc Conferința Preoțească de Primăvară în Protoieria Craiova Sud, județul Dolj.

În prima parte a întâlnirii, un sobor ales de preoți, alături de Pr. Consilier Adrian Stănulică, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sf. M. Mc. Dimitrie”, din Craiova. A doua parte a evenimentului s-a desfășurat în Sala de Conferințe a Centrului Preoțesc „Renașterea”, în prezența Pr. Protoiereu Grigore Vulcănescu.

În cuvântul de deschidere, Părintele Protoiereu Vulcănescu a transmis mesajul de binecuvântare al Părintelui Mitropolit Irineu și a mulțumit tuturor preoților care au avut bucuria să participe la această conferință organizată la nivelul Protoieriei Craiova Sud: „În primul rând, sunt bucuros că această conferință de primăvară ne oferă acest prilej de a fi împreună. În același timp, doresc să vă transmit cuvântul de binecuvântare, de purtare de grijă și de dragoste arhierească al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, care din binecuvântate pricini nu a putut să ne fie alături și să se bucure de prezența dumneavoastră și de împreuna comuniune și slujire în Catedrala Mitropolitană. Tema anului omagial „Pastorația persoanelor vârstnice” ne creează această stare deosebită. Este o temă provocatoare, o temă care ne dă prilej de meditație. Trebuie să înțelegem după această conferință cât de importantă este activitatea preotului și misiunea lui în pastorația oamenilor în vârstă”.

În continuare, au avut loc 3 scurte prelegeri pe tema Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și anume:

  • Referatul „Temeiuri scripturistice ale cinstiri persoanelor vârstnice. Repere teologice și modele de bună practică”, prezentat de Pr. Doru Marcu, de la Parohia „Sf. Ier. Nicolae” – Dorobănția;
  • Referatul „Realități și provocări actuale privind pastorația și sprijinirea persoanelor vârstnice”, susținut de Pr. Florin Iordache, de la Parohia Teasc;
  • Referatul „Bătrânețea – (răs)timp al devenirii. O perspectivă pastoral-teologică”, prezentat de Pr. Mihail Marin, fost protopop al Protoieriei Craiova Sud, în prezent preot pensionar la Parohia Sărata.

În ultima parte a întâlnirii, Pr. Protoiereu Grigore Vulcănescu a mulțumit celor trei preoți pentru prezentările realizate. De asemenea, s-au adus mulțumiri și felicitări tuturor parohiilor și preoților pentru participarea în cadrul Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, în special Pr. Sorescu Gabriel, de la Parohia Brândușa, al cărui proiect a fost premiat la nivel național în ziua de 21 mai de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Conferința preoțească s-a încheiat prin cântarea troparului „Hristos a înviat”.