Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, organizează mai multe activități pe tema anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice.
În contextul unei societăți marcate de individualism și secularizare, Biserica acordă o atenţie deosebită pastorației persoanelor vârstnice, printr-o intensificare a participării acestora la viața Bisericii, o implicare mai activă a familiei, Bisericii și societății în sprijinul persoanelor vârstnice, precum și o dinamizare a activităților social-filantropice și culturale dedicate acestei categorii de credincioși.
Astfel în Protoieria Craiova Nord, au fost desfășurate o serie de activități și cateheze pe tema anului omagial. Tinerii și vârstnicii din aceste Parohii au avut posibilitatea trăirii unor frumoase experiențe de iubire, de cunoaștere și de slujire dintre oameni, și mai ales posibilitatea întăririi relațiilor tinerilor cu vârstnicii.
În Parohia Belcin, Preotul Daniel Frățilă, a susținut grupului de tineri parohial cateheza Despre însemnătatea Sfintei Cruci în purtarea de grija a tinerilor pentru cei vârstnici. Copiii au primit cruci pe care le-au pregătit pentru a împodobi cimitirul Bâzdâna. A fost organizată de asemenea excursia tematică La Pas pe urmele Străbunilor, la Cetatea dacică. Tinerii grupului au realizat de 60 cruci pe care le-au pus pe mormintele celor care odihnesc în cel mai vechi cimitir din zonă, din satul Bâzdâna. Totodată a fost sfințită și Troița de la intrarea în sat.
În Parohia Brabova, Preotul Marian Bogoslov, a organizat cu grupul de tineri, o acțiune filantropică, pentru familiile nevoiașe din Parohie.
Preotul Sorin Ionescu, din Parohia Braniște-Ișalnița, l-a invitat la grupul de tineri pe domnul profesor doctor Cănureci Irinel, director de cultură la Casa Băniei, care le-a vorbit tinerilor despre ocrotitorul Parohiei Sfântul Gheorghe în tradiția și obiceiurile populare.
În Parohia Filiași II, Preotul Mihai Croitoru, a organizat activitatea „Flori din suflete mici, pentru bunici” în care copiii au plantat flori și au amenajat curtea bisericii în dar pentru vârstnicii Parohiei.
Preotul Adrian Cârciumaru, din Parohia Gherceștii Noi, a vizitat împreună cu grupul de tineri Centrul de Îngrijire a persoanelor cu dizabilități „Sfântul Ștefan”, din Bariera Vâlcii. Împreună cu Ansamblul folcloric Perlele Olteniei, au oferit beneficiarilor centrului un spectacol de muzică populară cu specific oltenesc. De asemenea, tinerii le-au oferit daruri bătrânilor și câte un ghiveci de flori pe care le-au plantat în curtea centrului.
În Parohia Mălăiești, Preotul Alexandru Călugărescu a susținut tinerilor din parohie catehezele Despre Cinstirea părinților și Rugăciunea și foloasele ei, iar la sfârșit aceștia au primit un laptop pe care îl vor folosi atât în scopuri didactice, cât și în viitoarele activități organizate în Parohie.
Preotul Dumitru Mihai, din Parohia Panaghia, a organizat o excursie tematică cu numele „Pași spre cultură și spiritualitate” la Mănăstirile Sfânta Ana și Mraconia, Chipul lui Decabal și clisura Dunării.
În Parohia Seaca Tânără, Preotul Andrei Carapencea a susținut cateheza „Pietatea populară în raport cu misiunea Bisericii”. La sfârșit tinerii împreună cu bătrânii din Parohie au înfrumusețat curtea Bisericii cu flori și au discutat despre obiceiurile frumoase moștenite din moși-strămoși.
O altă activitate de înfrumusețare a avut loc și la Parohia Sfântul Ioan Valahul, Preotul Ovidiu Doran a invitat părinții și bunicii alături de copii pentru a înfrumuseța cu flori spațiul din fața Bisericii.
„Un zâmbet pentru un bătrân” – este activitatea organizată de Preotul Constantin Mândruță din Parohia Soceni. Tinerii, alături de părintele Constantin, o vizitează periodic pe tanti Ionica, o bătrânică singură și neajutorată, căreia îi aduc o rază de speranță și un zâmbet pe chip prin prezența și darurile lor.
Preotul Nicola Daniel, din Parohia Vârvor, a organizat un atelier de pictat Sfinte Cruci, pe care tinerii le-au oferit ulterior ca dar bătrânilor din Parohie. Activitatea s-a numit generic „Să nu o lăsăm singură pe Maica Domnului să-și plângă Fiul”.
În Parohia Valea Fântânilor, Preotul Vopsitoru Daniel a organizat un atelier de pictură pentru copiii claselor I-IV de la Școala Generală Valea Fântânilor.
Tematica anului omagial a oferit noi perspective de catehizare parohială și dinamizare a activităților cu tinerii, astfel încât acești să cunoască și să pună în practică învățătura Bisericii Ortodoxe cu privire la relația de iubire și de comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele, dar și să trăiască experiența filantropiei în comunitatea parohială și în societate.
(Pr. Ștefan Bărbulescu)