Activități cu grupurile de tineret în cadrul Proiectului „Lumină din lumină”, în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare desfășoară la nivel eparhial proiectul „Lumină din Lumină”. Proiectul urmărește dinamizarea activităților cu tineretul prin crearea grupurilor parohiale și dezvoltarea abilităților de lucru cu tinerii a preoților. Parohiile implicate în proiect organizează cateheze și activități cu tinerii după un program bine stabilit.

Preotul Alin Nicola din Parohia Sfântul Ierarh Nicolae-Comoșteni a susținut tinerilor cateheza „Cum ducem Lumina Învierii din Biserică în suflet?”. A organizat de asemenea dezbaterea: „Să credem sau nu în minuni?”. În a doua parte a întâlnirii tinerii au învățat cântarea liturgică „Unul Sfânt, unul Domn Iisus Hristos”. Tot în cadrul întâlnirii tinerii au fost învățați de către o enoriașă cum se cântă o melodie din creațiile muzicale populare.

În Parohia Amărăștii de Sus II, Preotul Filip Cosmin-Daniel a organizat o întâlnire cu tinerii având temele: „Să credem sau nu în minuni?” și „Există Rai sau Iad?”.

În Parohia Gighera, Preotul Sanda Cosmin a organizat un cor din tineri și adulți, care au învățat cântările specifice perioadei Penticostarului. De asemenea, a susținut catehezele: „Cum ducem Lumina Învierii din Biserică în suflet?” și „Să credem sau nu în minuni?”. La finalul întâlnirilor tinerii au participat la activități recreative precum șah, țintar, „nu te supăra frate”.

Preotul Safta Constantin din Parohia Padea a organizat cu ajutorul doamnei Angela, o enoriașe a parohiei, un atelier de croșetat, având ca temă „cinstirea eroilor neamului”.

În Parohiile Trochești și Apele Vii Ciunei, Preoții Tiberiu Lilă și George Catană au organizat activități în cinstea eroilor naționali. Tinerii au purtat costume populare, au recitat poezii și  au cântat cântece patriotice în ziua de cinstire a eroilor.

Preotul Mihalea Lucian, de la Parohia Motru Sec, a înființat un cor bisericesc alcătuit din copiii și tinerii Parohiei care participă la Sfintele Slujbe în portul popular. A fost organizată dezbaterea ,,Rai sau iad”, pornind de la textul scripturistic de la Facere. De asemenea a fost organizat și un atelier de  sculptat cruciulițe și un atelier de pictat icoane.

În parohia Sfânta Treime-Turburea, Preotul Alexandru Găvan a organizat împreună cu doamna profesoară Mihaela Popescu un eveniment dedicat zilei copilului. Copiii au participat la activități recreative și s-au bucurat de surprizele pregătite.

Grupul parohial „Tinerii Maicii Domnului”, coordonat de Preotul Mihai Scorbură a participat la hramul Parohiei Siliștea Cruci, la invitația Preotului Ionuț Marian Iacob. Cele două grupuri de tineret au făcut un schimb de experiență, au organizat un concert de muzică populară, o expoziție de desene și s-au bucurat de surprizele pregătite de enoriași.

În Parohia Dăbuleni III, Preotul Daniel Nițu a organizat împreună cu doamnele coordonatoare, Sorina Nițu și Badi Mariana, precum și cu tinerii grupului parohial o activitate de înfrumusețare a curții Bisericii. În cadrul activității tinerii au curățat crucile vechi de peste 100 de ani, au vopsit și lăcuit băncile, au tăiat iarba, iar la sfârșit au participat la o binemeritată agapă frățească. Activitatea a purtat titlul: „Binecuvântează Doamne, podoaba Casei Tale!”. Cea de-a doua activitate s-a numit  „Oferă-I cel mai prețios dar al tău lui Dumnezeu: timpul tinereții tale”, și a avut ca scop pregătirea pentru întâmpinarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu la Dăbuleni cu ocazia aducerii moaștelor Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Tinerii au participat și la comemorarea eroilor români și au depus o coroană de flori la monumentul ridicat în cinstea lor.

Preotul Ionuț Ciungu, din parohia Baia de Fier I, a organizat tinerilor un atelier despre cum se naște o carte, pornind de la idee la obiectul fizic, precum și etapele editării ei. Copiii au participat la un mic atelier practic, învățând cum se împăturește o coală tipografică și realizându-și fiecare „cărticica” lui. Activitatea a fost condusă de soții Adrian și Laura Georgescu, cei care au dat naștere multor cărți la propria editura și cei care țin copiiilor în fiecare lună cursuri de limba engleza în Parohia Baia de Fier I.

În Parohia Brândușa, Preotul Gabriel Sorescu a organizat activități pe tema anului omagial. Tinerii grupului parohial au vizionat un documentar despre viața satului tradițional românesc: Satul de odinioară; au organizat un interviu cu bunicul sau bunica din familia lor și au participat la dialog al tinerilor cu trei persoane din Parohie, numit generic „Biblioteca vie”.

Preotul Mihail Florin din Parohia Romanești a organizat împreună cu Preotul Daniel Nițu, din Parohia Dăbuleni III, o sărbătoare câmpenească pe malul Dunării. Beneficiarii au fost elevii școlii speciale Sfântul Vasile, elevi ai Colegiului Național Carol I Craiova și elevi ai Liceului Teoretic Constantin Brâncoveanu Dăbuleni.

În Parohia Sfântul Ierarh Nicolae Ocolna, Preotul Ștefan Bărbulescu a organizat o acțiune de ecologizare, împreună cu firma de salubrizare a orașului Craiova și autoritățile locale din comuna Amărăștii de Jos.  La activitate au participat atât tinerii grupului parohial cât și enoriașii vârstnici. Activitatea a avut rolul de a conștientiza comunitatea despre importanța ocrotirii mediului înconjurător și de a realiza o punte între generații promovând respectul, responsabilitatea și iubirea de semeni.

Grupurile parohiale de tineret din Mitropolia Olteniei vor participa, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, la sfârșitul acestei săptămâni la Congresul Tinerilor Creștini Ortodocși din Oltenia, ediția a XVII-lea, din localitatea Turburea, județul Gorj. Tinerii vor participa la Sfânta Liturghie arhierească, la conferințe și workshop-uri tematice specifice anului omagial și comemorativ, precum și la numeroase activități menite să îi zidească sufletește.

(Pr. Ștefan Bărbulescu)