Directorii seminariilor și liceelor teologice din țară s-au întâlnit la București

Evenimente

Directorii seminariilor și liceelor teologice din țară s-au întâlnit marți la București în cadrul primei consfătuiri organizate după pandemia de coronavirus. Ordinea de zi vizează soluționarea dificultăților întâlnite în ultima perioadă.

Consfătuirea a debutat marți la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” unde directorii seminariilor s-au întâlnit cu Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul, Vasile Timiș, inspectorul general pentru disciplina Religie din cadrul Ministerului Educației, Pr. Prof. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal al sectorului Teologic Educațional și Romeo Moșoiu, consilier în Ministerului Educației.

În cardul întâlnirii au fost prezentate noile hotărâri ale Sfântului Sinod cu privire la învățământul teologic preuniversitar și modul de desfășurare al examenului de Bacalaureat.

„Datorită plecării masive a familiilor tinere în străinătate la muncă, numărul copiilor cu vârste școlare a scăzut foarte mult. Lucrul acesta se reflectă în liceele și seminarele ortodoxe unde nu mai avem aceeași candidatură de altă dată cu foarte mulți oameni candidați pentru un singur loc. Pentru a păstra calitatea învățământului și a asigura clase sau serii de școlarizare, directorii au în fața dânșilor tocmai aceste discuții pentru a căuta soluții mai bune de popularizare a liceelor și seminariilor noastre”, a spus Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

„Noi dorim să păstrăm prestigiul pe care seminariile noastre l-au avut  în deceniile trecute, și acest lucru presupune găsirea și formarea elevilor pe care îi primim pentru că școala are acest scop de a crește și îmbogăți cu informații, emoții, cu tot ceea ce ține de pregătirea și formarea unui tânăr în școala noastră”.

Vasile Timiș a subliniat importanța consfătuirilor dintre directorii de seminarii teologice și necesitatea desfășurării periodice a acestor întâlniri.

„Cred că este important să ne întâlnim sistematic pentru a observa care sunt realitățile din învățământul teologic, realizările, împlinirile dar și locuri unde se poate face mai mult, și totodată, pentru a discuta și observa care sunt noile paradigme și provocări educaționale actuale atât în țară cât și în străinătate”, a declarat Vasile Timiș, inspectorul general pentru disciplina Religie din cadrul Ministerului Educației.

Întâlnirea a fost moderată de Pr. Prof. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal în cadrul sectorului Teologic Educațional.

Consfătuirea directorilor se va desfășura în perioada 29 – 31 mai la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae”.

Vezi galeria foto de la întâlnire.

Foto credit/text: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene