Un nou doctor în teologie al Școlii Doctorale „Sfântul Nicodim”, din Craiova

Evenimente

În prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, astăzi, 30 Mai 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, a avut loc susţinerea tezei de doctorat „Cultura şi spiritualitatea Comunităţii Evreieşti din Craiova. Relaţiile cu Biserica Ortodoxă din Oltenia”. Teza de doctorat a fost întocmită de Arhid. Ionuţ Adrian Pătularu, doctorand în cadrul Şcolii Doctorale „Sfântul Nicodim”, sub coordonarea ştiinţifică a Pr. Conf. Univ. Dr. George Adrian Boldişor, cadru didactic al Facultăţii de Teologie din Craiova şi Consilier Cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.

Din Comisia ştiinţifică au făcut parte ÎPS Prof. Univ. Dr. Irineu Popa (Preşedintele Comisiei), Universitatea din Craiova, Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Stancu, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae-Răzvan Stan, Universitatea din Craiova, Pr. Prof. Univ. Dr. Jurcan Ioan Emil, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia.

Istoria și cultura comunității evreiești din Craiova și relația cu Biserica Ortodoxă

Teza de doctorat a Părintelui Doctorand Adrian Pătularu încearcă să surprindă elemente privind religia, antropologia, istoria și cultura Comunității Evreiești din Craiova, plecând de la începuturile acestui popor, cu etapele sale specifice şi până în zilele de astăzi. De asemenea, lucrarea a avut ca obiectiv descoperirea unor punți cu alte culturi și, mai ales, relația dintre iudaism și Biserica Ortodoxă din Oltenia întâlnită în acest oraș. Scopul acestei teze de doctorat este acela de a descoperi elemente comune directe și indirecte între cele două mari culturi și religii monoteiste cu specificităţile locale din regiunea Oltenia.

Vechiul Testament, fântâna comună a două comunități: evreiești și ortodoxe

După validarea votului membrilor Comisiei de examinare, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu a ţinut un cuvânt de învăţătură pentru invitaţii de seamă ai instituţiei academice de Teologie din Craiova: „Îmi exprim mulțumirea adusă Atotputernicului Dumnezeu, înaintea Mântuitorului Iisus Hristos și a sfinților Săi că ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu ca, astăzi, să avem această bucurie de a prezenta o teză de doctorat legată de relațiile dintre comunitatea evreiască și Biserica Ortodoxă din Oltenia. Este o teză făcută în cadrul secţiei de Teologiei Pastorală, la disciplina Istoria Religiilor. Este foarte important de analizat acest subiect pentru că, în decursul timpurilor, aceste două comunități, ortodoxă și evreiască, și-au desfășurat activitatea în condiții bune și în relații foarte strânse”.

„În primul rând, pornind de la faptul că ambele comunități își au relația și în același timp fântâna din care s-a adăpat Vechiul Testament și cum spunem noi că Noul Testament este în Vechiul Testament și Vechiul Testament este ascuns în Noul Testament. Pornim de la faptul că suntem oameni făcuți după chipul lui Dumnezeu și că în Vechiul Testament, în Cartea Facerii, citim că Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său. Evident acest chip îl căutăm în fiecare dintre oameni și nu putem niciodată să lăsăm deoparte că Însuși Fiul lui Dumnezeu a venit în lume să caute pe cel care a fost făcut după chipul Său. Așadar, a trăi împreună cu frații noștri este o datorie sfântă: «În aceasta să cunoască oamenii că sunteți ucenicii Mei dacă aveți dragoste în voi» (Ioan 13, 35)”, a precizat Părintele Mitropolit Irineu.

În încheierea cuvântului, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu a apreciat contribuţia tezei şi a mulţumit membrilor comisiei: „Prin urmare, lucrarea părintelui Pătularu a fost una inedită atât pentru documentația istorică, cât şi din punct de vedere religios, prin faptul că avem o credință în Dumnezeu Atotputernic și în Fiul Său și, bineînțeles, în sfinții Săi. Așadar, cercetarea părintelui Pătularu își va dovedi cu prisosință rezultatele în decursul timpului pentru că și alții se vor inspira și vor duce mai departe această aprofundare a relațiilor dintre iudei și creștini aici în Oltenia și de ce nu în toată țara, pentru că, peste tot iudeii au fost conviețuitori cu creștinii ortodocși. Așadar, pentru Facultatea de Teologie este o bucurie că avem o asemenea lucrare și sperăm că ideea Părintelui Profesor Boldișor ce a dus la elaborarea acestei teze de către Părintele Pătularu va deveni o direcţie de cercetare viitoare. Vă felicităm şi le mulţumim Părinţilor Profesori că au acceptat să fie în Comisia ştiinţifică”.

După cuvântul ierarhului, noul doctor în Teologie al Şcolii Doctorale „Sfântul Nicodim” din Craiova şi-a exprimat recunoștința față de Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu pentru grija părintească şi pentru Arhiereasca Binecuvântare acordată pentru a-şi susţine proiectul doctoral la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Craiova. La final, la invitaţia Părintelui Mitropolit Irineu, membrii comisiei şi invitaţii au vizitat sediul Facultăţii de Teologie din Craiova.