Prelegere online la Facultatea de Teologie din Craiova

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, a avut loc, în data de 31 Mai, cursul de tip conferinţă, în sistem online, susţinut de Pr. Conf. Univ. Dr. Radu Petru Mureşan, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, din București. Prelegerea Părintelui Mureşan a fost susţinută în cadrul cursului de Misiologie Ortodoxă, pentru studenţii anului al III-lea, tema conferinţei fiind, în acelaşi timp, subiect de interes ştiinţific şi item al programei academice. Cursul-conferinţă a avut ca temă „Dinamica Misiunii Bisericii Ortodoxe Române şi Istoria Stilismului din România”.

Rămâneam în Duhul Adevărului și urmăm Calea lui Hristos!

În prima parte a prelegerii, Părintele Mureşan a punctat contribuţia teologică a profesorilor de Teologie din zona Olteniei, menţionând activitatea şi personalitatea marcantă a Părintelui Profesor Petre I. David, originar din zona Olteniei. Au fost expuse importanţa Misiunii Bisericii şi a misionarului în societatea contemporană plină de provocări şi de riscuri. De asemenea, au fost menţionate punctele cardinale ale misionarului autentic: „ţinerea pravilei, împărtăşirea cu Sf. Taine şi neîntoarcerea la faptele greşite pentru care a cerut şi a primit iertare” şi i-a îndemnat pe studenţii teologi: „Nu evadăm în virtual! Rămânem în Duhul Adevărului şi urmăm Calea lui Hristos!”.

Stilismul în România

În continuare, Părintele Profesor Mureşan a prezentat sistematic principalele date istorice ale Mişcării Stiliste din România şi punctele de cotitură ale acesteia: „Stilismul a apărut ca o împotrivire faţă de îndreptarea calendarului din anul 1924. A fost la început o chestiune de natură tehnică, ulterior, devenind una de influenţă. Noi am calculat şi am acceptat un calendar îndreptat cu mijloacele şi instrumentele puse la dispoziţie de Dumnezeu şi folosite de oamenii de ştiinţă. Odată cu îndreptarea calendarului, în Moldova, unde influenţa Rusiei bolşevice era de notorietate, a apărut un curent de împotrivire cu câteva puncte de rezistenţă în mănăstirile din Moldova şi din Basarabia. Aceste tulburări au condus la apariţia Mişcării Stiliste”.

„În perioada comunistă, stiliştii au avut numeroase beneficii de pe urma legăturilor cu puterea stalinistă. Dintre toţi ierarhii acelei perioade, Patriarhul Justinian a fost vehement, atunci când, în urma dialogului cu stiliştii, argumentele lor au privit mai mult anumite întâmplări din natură decât date exacte, dovedite ştiinţific”, a adăugat invitatul de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

În concluzii, Părintele Profesor a radiografiat actualitatea mişcării: „În prezent, Mişcarea Stilistă traversează o perioadă tulbure, fiind mai mult de patru facţiuni în interiorul grupării. De asemenea, războiul de lângă graniţele noastre mută influenţa şi preocupările legate de aceaştă mişcare, fapt pentru care comunitatea stilistă ar trebui să revină în rândurile Bisericii noastre, deoarece calendarul nu este o chestiune doctrinară”.

La finalul conferinţei, studenţii i-au adresat invitatului întrebări legate de subiectele atinse în cadrul prelegerii, primind răspunsuri şi sfaturi. Totodată, studenţii anului al III-lea i-au mulţumit Părintelui Mureşan pentru prelegerea susţinută şi pentru cunoştinţele împărtăşite în cadrul cursului de la disciplina Misiologie Ortodoxă.

Biografie academică

Pr. RADU PETRE MUREŞAN este Conferențiar Universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din cadrul Universităţii București, la disciplina Misiologie Ortodoxă şi Preot Paroh la Biserica Mavrogheni din Bucureşti. Din Iulie 2006 este Doctor în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea București, specialitatea Misiologie și Ecumenism, sub coordonarea ştiinţifică a Diac. Prof. Dr. Petre David și Prof. Dr. Remus Rus. A urmat mai multe stagii de cercetare (doctorale şi postdoctorale), granturi de cercetare şi colaborări instituţionale în calitate de visiting professor la instituţii de prestigiu academic din străinătate: Universitatea din Lausanne, Universitatea din Fribourg, Universitatea din Geneva şi la Institutul de Teologie din Chambesy.

Lucrări publicate ca autor sau coordonator:

  • „Atitudinea Bisericilor Tradiționale Europene față de prozelitismul advent. Impactul în societatea contemporană”,
  • „Alternative spirituale în România. Secolul XXI. Perspectivă Ortodoxă”,
  • „Stilismul în România”,
  • „Biserica Ortodoxă în Uniunea Europeană. Contribuţii necesare la securitatea şi stabilitatea europeană”,
  • „Religie şi Securitate în Europa secolului XXI – glosar de termeni”,
  • „Bellum justum et pium. Creştinii în faţa provocărilor războiului – o perspectivă istorico-fenomenologică”.