Congresul Tinerilor Creștini Ortodocși din Oltenia, ediția a XVII-a, la Poiana, județul Gorj

Evenimente

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, sâmbătă, 3 iunie 2023, a avut loc Congresul Tinerilor Creștini Ortodocși din Oltenia, ediția a XVII-a. Evenimentul a fost organizat de către Sectorul Cultural şi Sectorul Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi de catehizare ale Arhiepiscopiei Craiovei și s-a desfășurat în Parohia Poiana, din Comuna Turburea, județul Gorj. Tema întâlnirii a avut titlul „Tineri și vârstnici lăudăm pe Domnul”.

Din partea oficialităților locale, județene și școlare amintim mai întâi pe domnul Iulian Popescu, Prefectul județului Gorj, pe domnul Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea, pe doamna Prof. Marcela Mrejeru, Inspector General a ISJ Gorj, pe doamna Prof. Iuliana Gheorghe, inspectoare de specialitate a ISJ Dolj, și pe Pr. Prof. Neofit Stănciulescu, inspector de specialitate al ISJ Gorj.

În prima parte a evenimentului, în biserica parohială din satul Poiana, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, dintre care amintim pe Pr. Consilier Achim Daniel, pe Pr. Protoiereu Grigore Vulcănescu, pe Pr. Protoiereu Spilcă Ion și pe Pr. Protoiereu Câmpeanu Ionel. În cadrul sfintei slujbe, diaconul Șișu Vlad Daniel a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Filiași III, Protoieria Craiova Nord, iar domnul Prof. Munteanu Constantin Răzvan a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sf. Spiridon”-Craiova, din Protoieria Craiova Nord. Răspunsurile de la strană au fost date de Prof. Dr. Victor Șapcă, alături de un grup de psalți.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Irineu a vorbit despre pomenirea celor adormiți  în această zi în Biserica Ortodoxă: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, în această sâmbătă sfântă, premergătoare Pogorârii Duhului Sfânt, săvârșim Sf. Liturghie în această biserică unde de câțiva ani prăznuim și memorăm ceea ce am moștenit de la părinții noștri și ceea ce dorim să lăsăm în urma noastră. În ziua de astăzi cinstim pe toți moșii și strămoșii noștri, aceia care au trecut la Domnul. Noi îi aducem permanent în rugăciunile noastre înaintea Tatălui ceresc ca El să-i așeze cu drepții”.

În a doua parte, Înaltpreasfinția Sa a actualizat pentru cei prezenți pericopa evanghelică citită la Sf. Liturghie, din Evanghelia de la Ioan: „În ziua de astăzi, la Sf. Liturghie am ascultat pericopa evanghelică care ne amintește de întoarcerea și pocăința Sf. Apostol Petru. Acesta a fost întrebat de trei ori de Mântuitorul Iisus Hristos dacă Îl iubește. Acesta a spus cu toată inima sa că Îl iubește. Răspunsul Sf. Petru este fundamental pentru viața noastră. În primul rând, și noi greșim de nenumărate ori înaintea lui Dumnezeu și ne lepădăm de El în diferite împrejurări ale vieții noastre. Totuși, Mântuitorul Hristos ne cheamă pe fiecare în parte să ne dovedim iubirea față de El. Lepădarea se îndreaptă doar prin iubire. Cel care se leapădă de Dumnezeu prin păcat, trebuie să dovedească că Îl iubește pe Dumnezeu. Dacă nu dovedim iubirea aceasta, înseamnă că nu ne-am îndreptat și nu ne-am apropiat de Dumnezeu. Atunci când Îl iubim pe Dumnezeu, noi ne îndepărtăm de cel rău. Când Îl iubim pe Dumnezeu, ne înstrăinăm de păcate și de lucurile păcătoase și pământești. Așa cum Sf. Apostol Petru a fost iertat și noi să cerem iertare de la Dumnezeu. Evanghelia de astăzi ne amintește de mărturisirea noastră și despre faptul că trebuie să-L iubim pe Dumnezeu pentru a avea parte de El în viața veșnică. De aceea rugăciunile noastre și Sfânta Liturghie arată că suntem un popor iubitor de Dumnezeu și că noi cinstim pe Dumnezeu și pe sfinții Săi”.

La final, ÎPS Irineu a amintit și de bucuria tinerilor de a participa la acest eveniment organizat de Arhiepiscopia Craiovei: „ În ziua de astăzi, tinerii din această Sfântă Mitropolie vin aici ca să se roage și apoi să se bucure de revederea unora cu alții. Cu adevărat aici este un timp și loc binecuvântat pentru că simțim dragostea noastră, a unora pentru alții. Rugăm pe bunul Dumnezeu să împlinească rugăciunile noastre, să ne dăruiască tot ceea ce am cerut în Sf. Liturghie spre slava numelui Săi și pentru a noastră mântuire”.

În continuare, alături de sutele de tineri veniți ca reprezentanți de la fiecare centru eparhial din Mitropolia Olteniei, a avut loc tradiționala procesiune de la Biserică la Castelul Roșianu, unde au avut loc activitățile congresului, dar și agapa frățească pentru toți cei prezenți.

În deschiderea activităților, Părintele Mitropolit a amintit de proiectele care se află în derulare în această zonă, precum reabilitarea Castelului Roșianu și construcția unui campus pentru tineri și a mănăstirii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului”, „Sf. Ioan Evanghelistul” și Sf. Mc. Tecla”, a cărei piatră de temelia s-a pus cu ocazia ediției congresului din anul 2022: „Pentru noi este o sărbătoare ziua de astăzi din toate punctele de vedere. În primul rând că ne revedem aici în acest loc pe care noi dorim să-l revigorăm mereu. Lucrarea noastră este binecuvântată de Dumnezeu și arată prin prezența dumneavoastră că suntem o comunitate sfântă și iubită de Dumnezeu. De asemenea, avem încrederea și credința în Dumnezeu că vom duce la bun sfârșit această lucrare pe care ne-am propus-o. Doresc să mulțumesc Bunului Dumnezeu, Preacuratei Sale Maici, Sf. Ioan Evanghelistul și Sf. Mc. Tecla care sunt ocrotitorii acestui așezământ și îi rugăm să ne ajute în continuare să finalizăm ceea ce ne-am propus. Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat și ne-au sprijinit pentru că o lucrare bine făcută se realizează cu mult efort, cu multă slujire și smerenie. Mulțumesc domnului primar că ne ajută în acest proiect, fiind cu adevărat devotat credinței, dar și pentru grija pe care o arată față de tinerii noștri. Mulțumim tuturor că ați răspuns și de data aceasta chemării noastre. Să vă ajute Dumnezeu să plecați de aici cu multă bucurie sufletească și cu gândul de a veni mereu aici. Dumnezeu să vă binecuvânteze, să vă dăruiască sănătate și multă fericire”.

De asemenea, domnul Prefect Iulian Popescu a adresat un mesaj tinerilor prezenți: „Mă simt onorat și binecuvântat să particip alături de dumneavoastră la această mare sărbătoare în aceste locuri sfinte și să mă încarc din energia și tinerețea dumneavoastră. Noii generații îi revine această datorie de a fi custodele memoriei, moralei și credinței neamului nostru românesc. Tot ce este mai valoros în spiritul românesc va trebui să le păstrați și să le dați mai departe generațiilor viitoare. ”.

În continuare, în calitate de moderator, Arhid. Cuncea Ovidiu a invitat grupurile de tineri să-și prezinte programele cultural-artistice, oferindu-se diplome de participare și premii grupurilor de tineri și coordonatorilor:

Grupul de tineri din Arhiepiscopia Râmnicului; Grupul de tineri din Episcopia Severinului şi Strehaiei; Grupul de tineri din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor; Grupul de tineri de la Parohia Branişte II, coordonați de Pr. Sorin Ionescu; Grupul de tineri de la Parohia Coţofenii din Dos, coordonați de Pr. Cristian Cojocaru; Grupul Tinerii Maicii Domnului, coordonați de Pr. Mihail Scorbură; Grupul de tineri de la Parohia Brânduşa , coordonați de Pr. Gabriel Sorescu; Grupul de tineri de la Parohia Baia de Fier I, coordonați de Pr. Ionuţ Ciungu; Asociația Studenților Creștin Ortodocși din România (A.S.C.O.R.) – filiala Craiova, președinte Petre Uscătescu; Asociația Studenților Creștin Ortodocși din România (A.S.C.O.R.) – filiala Târgu-Jiu, președinte Andrei Tănescu; Grupul de tineri de la Parohia Comoşteni, coordonați de Pr. Alin Nicola; Grupul de tineri de la Parohia Sfinţii Voievozi, coordonați de Pr. Neofit Stănciulescu; Grupul de tineri de la Parohia Turcenii de Sus, coordonați de Pr. Petre Buşe; Grupul de tineri de la Liceul „Henri Coandă” , coordonați de Dna. Prof. Claudia Ivaşcu; Grupul de tineri de la Parohia Dăbuleni I, coordonați de Pr. Cristian Croitoriu; Grupul de tineri de la Parohia Sfinţii Martiri Brâncoveni, coordonați de Pr. Cosmin Dorobăţ; Grupul de tineri de la Parohia Goicea Mică, coordonați de Pr. Alexandru Roman; Grupul de tineri de la Parohia Sf. Antim Ivireanul, coordonați de Pr. Marius Murgiuc; Grupul de tineri de la Parohia Costeşti, coordonați de Pr. Nicolae Cotoi; Grupul de tineri de la Parohia Rovinari II, coordonați de Pr. Daniel Foanene și Prof. Adrian Popescu; Grupul de tineri de la Parohia Belcin, coordonați de Pr. Daniel Frăţilă; Grupul de tineri de la Parohia Turburea, coordonați de Pr. Alexandru Găvan; Grupul de tineri de la Parohia Turburea de Sus, coordonați de Pr. Ionuţ Palea.

În a doua parte a activităților, tinerii au participat la prezentarea a două referate:

  • „Rolul educației religioase în formarea tinerilor”, susținut de Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Boldișor, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei: „ Educaţia tinerilor elevi sau studenţi, adolescenţi sau preşcolari este aşadar o sarcină care-i obligă atât pe dascăli cât şi pe preoţi să găsească cele mai bune metode pentru a transmite adevărurile de credinţă după care aceştia să se călăuzească în viaţă. Fiind creat după chipul şi mergȃnd spre asemărea cu Dumnezeu, omul este liber şi dornic să dobȃndească cunoştiinţele ce-l ajută să ȋnţeleagă cuvȃntul Domnului. Dar dorinţa de cunoaştere trebuie cu atenţie îndrumată, pedagogii având sarcina de a-i feri pe tinerii aflaţi la vârste fragede de abaterile spre care, de multe ori, mediul înconjurător îi distrage. Din acest motiv spaţiul Bisericii şi prezenţa preotului în mijlocul activităţilor tinerilor sunt condiţii fără de care cu greu se pot atinge obiectivele propuse. Realizată în concordanţă cu necesitățile fiecărei vârste în parte, educația religioasă are mai întâi o funcție informativă, respectiv de punere la dispoziția elevilor, în mediul şcolar, a unui set de cunoștințe specifice, cu caracter teologic, dogmatic, liturgic, de istorie si filosofie a religiilor, dar si un pronunțat caracter formativ, de interiorizare si traducere în fapte de viață a normelor religioase”.
  • „Importanța parteneriatelor Școală-Biserică”, prezentat de Pr. Dr. Adrian Lupu, Consilier pentru Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare: „Parteneriatele şcoală – biserică pot cuprinde activităţi dintre cele mai diverse: instructive, liturgice, culturale, socio-educative, catehetice, ateliere de lectură, etc. Parteneriatul Biserică-Școală are ca scop sprijinirea și îmbunătățirea cursului de Religie, precum și dezvoltarea activităților extracurriculare comune. Protocoalele realizate între Biserică și Școală ajută în mod specific la dezvoltarea spirituală, morală și culturală, precum și la responsabilitate și exigență conform valorilor creștine, prin acțiuni concrete. Biserica are ocazia astfel de a fi prezentă în mediul școlar cu tot ceea ce reprezintă: tradiție, identitate, spiritualitate și cultură”.

În partea de final, organizatori au propus un Workshop muzical, coordonat de Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică și Diac. Mihai Bogdan. De asemenea, reprezentanţii grupurilor de tineri au luat parte la activităţi de cunoaştere, ateliere de creaţie, jocuri interactive şi recreative sub coordonarea Părintelui Mihail Scorbură.

La final, în calitate de organizatori, Pr. Consilier Adrian Boldișor, Pr. Consilier Adrian Lupu și Pr. Inspector Ștefan Bărbulescu au mulțumit tuturor grupurilor de tineri care au participat la activitățile congresului, îndemnându-i să împărtășească și altor tineri din experiența pe care au dobândit-o prin prezența la această ediție a Congresului dedicat tinerilor ortodocși din Mitropolia Olteniei.