Părintele Mitropolit Irineu a liturghisit la Catedrala Mitropolitană „Sf. Treime” din Sibiu

Evenimente

La invitația Înaltpreafințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în ziua de prăznuire a Sfintei Treimi, Înaltpreasfițitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, alături de un sobor de ierarhi: Înaltpreafinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfințitul Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei și Preasfințitul Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu Vicar al Devei şi Hunedoarei. De asemenea, în soborul slujitor s-au aflat vicarul-eparhial, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopi și consilieri eparhiali, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, din Sibiu, și diaconi slujitorii ai sfintelor altare.

 În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit despre momentul întemeierii Bisericii: „Este un moment de praznic, un moment de bunăvoință și de binecuvântare a lui Dumnezeu. Sfântul Ioan Evanghelistul, vorbind despre această rânduială a lui Dumnezeu despre Pogorârea Sfântului Duh, spune că  în ziua cea mare, în ziua Praznicului Mântuitorul Iisus Hristos a zis tuturor cu glas mare «Cel care dorește să vină la Mine, cel care dorește să ia apa vieții, cel care dorește să primească Sfântul Duh». Iată momentul acesta, descris de Sfântul Evanghelist Luca în Faptele Apostolilor. În ziua aceea, când toți erau adunați în rugăciune, S-a Pogorât Duhul Sfânt peste Sfinții Apostoli în limbi de foc, S-a arătat peste fiecare dintre ei și a cuprins pe toți laolaltă întemeind astfel Biserica, trupul tainic al Mântuitorului Hristos. Deci pogorârea Sfântului Duh este momentul desăvârșirii activității Mântuitorului Iisus Hristos și al planului lui Dumnezeu. Este momentul unic pe care Dumnezeu l-a pregătit înainte de veacuri pentru neamul omenesc. Este momentul în care Duhul Sfânt vine la noi, strălucește în viața noastră și curățește sufletele noastre de toată întinăciunea. Este lucrarea lui Dumnezeu, care se împărtășește lumii”.

În a doua parte a predicii, Părintele Mitropolit a amintit de lucrarea harului și de lucrarea Sfântului Duh în întreaga creație: „Harul divin care izvorăște din Preasfântă Treime, se revarsă peste tot omul. Se revarsă peste ființa omenească și de acum înainte Duhul Sfânt este Acela care conduce lumea spre Împărăția lui Dumnezeu. El se arăta sub limbi de foc, pentru că vestește pe Cuvântul lui Dumnezeu. Limbile de foc sunt legate de Cuvânt, de Logosul lui Dumnezeu și cum Dumnezeu Cuvântul a venit în lume ca să vestească pe Tatăl cel Ceresc, Duhul sfânt este Acela care vestește și arată pe Fiul. Îl arată pentru că El este Capul Bisericii, pentru că El este Acela care conduce Biserica iar noi suntem mădulare acestui trup tainic. El vine peste Sfinții Apostoli și le dă puterea de a cuvânta, de a vorbi despre cuvântul vieții. Cuvântul este Acela care face ca creația să fie rațională, ca lumea să fie logică, ca lumea să fie cuvântătoare în așa fel încât putem spune cu psalmistul că cerurile spun slava lui Dumnezeu și facerea mâinilor lui vestește tăria”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a vorbit despre importanţa hramului Catedralei Mitropolitane „Sfânta Treime” despre istoria acesteia și lucrările de înnoire a lăcașului de cult. De asemenea, a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru mireni” domnilor Alexandru Popescu, Alin Jurchela, Claudiu Badea, Constantin Badea, Dorin Stoicescu,  Ing. Mihai Muntean, Sebastian Emanuel Stan, Stefan Belanco, și Ordinul pentru femei „Anastasia Șaguna” doamnelor Claudia Costea, Elisabeta Cândea, Gabriela Răduleț și Lucia Stoicescu.

(Poze: Costin Chesnoiu)