Lansarea volumului „Fereastra din piatră”, semnat de Pr. Mircea Nincu

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de marți, 6 iunie 2023, Pr. Dr. Mircea Nincu a lansat volumul intitulat „Fereastra din piatră”, apărut sub egida editurii Aius, din Craiova. Evenimentul s-a desfășurat în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, din Craiova. Moderatorul întâlnirii a fost domnul Petrișor Militaru, având alături invitați speciali pe Pr. Tudorică Mihalache, pe doamna Maria Dinu și pe doamna Ana Paraschivescu.

În cuvântul de mulțumire și de prezentare, Pr. Mircea Nincu a vorbit despre intenția acestui volum, dar și despre bucuria cititorului de a o lectura: „Fereastra din piatră – poate că ar fi trebuit să scriu cuvântul piatră cu majuscule – este, în viziunea mea, o continuă meditație la reziliența existenței. Dar nu la existența înțeleasă ca a fi în contextul prezenței, ci la ceea ce este fiecare prezență tocmai în raport cu ceea ce nu este ea ca moment, ca și clipă care devine și trece din, în și prin sine. Fereastra din piatră este un mănunchi de gânduri frământate și împletite nu pentru a coace răspunsuri, ci pentru ca, prin completitudinea lor, să poată adânci și naște dospind alte întrebări. În acest fel mi-am dorit să pun la inima cititorilor năzuința de a sonda, de a duce mai departe gândurile mele prin gândurile lor, în speranța că astfel vor descoperi ceea ce se ascunde dincolo de ceea ce pare a fi linia unui orizont, așa cum îl percep eu, adică a ceea ce face ca fiecare orizont să poarte în sine nenumărate alte orizonturi. Fereastra din piatră nu este o carte istorică, nu este un roman, nu este despre credință, vise ori despre cineva anume. În această carte nu mi-am propus să dezbat sau să demonstrez ceva anume. Este, pur și simplu, un ținut al adâncurilor prin care nădăjduiesc ca, aceia care îl întâlnesc și decid să călătorească de-a lungul acestor spații lipsite de geografie, să le poată cartografia în cel mai personal mod, pentru ca, astfel, să se identifice singuri cu mesajul cărții într-un fel cât mai intim și cât mai autentic. De aceea, mai mult decât persuasiv, augmentativ, metaforic, textul acestei cărți este înainte de toate introspectiv, motiv pentru care sfătuiesc cititorul, de va avea răbdarea să-l parcurgă, să i se articuleze din perspectiva propriilor convingeri, valori și experiențe de viață. Altfel, cred eu, Fereastra din piatră, va face din cititorii ei niște copii care încearcă să mute apa mărilor în groapa pe care au săpat-o în nisipul de pe plajă cu căușul palmelor”.

Pr. Mircea L. Nincu (n. 15 octombrie 1972) a absolvit Facultatea de Teologie a Universității din Craiova și este doctor în fenomenologie religioasă. Din 2001 este preot paroh la Parohia Sf. Ier. Petru Movilă și Sf. Cuv. Parascheva din Craiova.