Buletinul electronic „Agenda Creștinului”, 700 de numere publicate on-line

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, buletinul electronic săptămânal de informare și catehizare al Parohiei Brândușa, intitulat Agenda Creștinului, a ajuns la publicarea on-line a 700 de numere.

„Sunt 14 ani de când Parohia Brândușa din Municipiul Craiova este prezentă în mediul on-line, editând și difuzând buletinul electronic săptămânal de informare și de catehizare numit Agenda Creștinului. În ziua 4 februarie 2010 a apărut primul număr. Agenda Creștinului este publicată din nevoie. În mediul clerical există o reținere față de utilizarea instrumentelor media: email, Facebook, Whatsapp etc., tocmai pentru că utilizarea lor înseamnă a te expune, a te prezenta cu ce ai și cu ce nu ai, a te face cunoscut. Este de la sine înțeles că, pentru unii, mediul on-line este un mod de a se prezenta (și) altfel decât sunt. Pentru mine, preotul, mediul on-line este un mod de a ajunge, și pe această cale, la creștini, și la toți cei care vor să-L cunoască, și prin aceast mod, pe Dumnezeu.

În Agenda Creștinului am vrut să prezint activitatea unei Parohii, a unei biserici și a unor oameni minunați. În măsura în care vorbele au fost neputincioase – deorece prezentarea este tributară stilului publicistic, îmbrăcând obișnuita formă a lui „cine-ce-când-cum-unde” a unei știri, pozele au vorbit de la sine. Iar uneori și micile filmări de la activitățile noastre.

Aproape 14 ani de apariție a Agendei Creștinului înseamnă nu doar o oră, o oră și jumătate dedicată săptămânal creării acestui material. Înseamnă, însumat, 1.050 de ore de lucru, adică aproximativ 132 de zile de muncă de opt ore, sau mai simplu, aproximativ 6 luni jumătate de muncă a unui angajat la un servici.

În toate acestea 700 de numere, Agenda Creștinului a prezentat activitatea Parohiei Brândușa în decurs de 14 ani: mii de slujbe religioase, sute de activități filantropice, sute de întâlniri cu tinerii, zeci de evenimente culturale și campanii misionare, sute de oameni frumoși și credincioși și zeci de preoți. De aceea, Agenda Creștinului a depășit statutul de „apariție electronică” și a intrat în stadiul de „ceva din viață”, a intrat în stadiul de istorie. Căci nu doar a prezentat, laconic și succint, activități și programe sau răspunsuri despre credință, ci a conectat o comunitate, a creat relații, a înseninat frunți încrețite, a deschis ochi închiși de necunoaștere, a umplut de cuvinte urechi care nu au auzit (mai) nimic despre Biserică, despre Dumnezeu, despre Adevăr, pitulându-se după un fals-motiv pe care, Agenda, l-a demontat pas cu pas, săptămână cu săptămână, lună de lună și an de an: Ce face Biserica? Agenda a răspuns, cu simplitate: Iată ce face…

De aceea Agenda Creștinului depășește nivelul de simplă agendă și intră în categoria instrumentelor misionare: cei credincioși găsesc aici adevărul căutat, cei căldicei, măcar câțiva, găsesc în Agendă și un argument pentru întărirea credinței lor, sau cel puțin dovada că lucrarea Bisericii există, că Dumnezeu e Viu. Iar cei cei necredincioși: ei nu vor citi, ci vor apăsa nervoși pe tasta „Delete” a PC-ului lor, deranjați că „Iar îmi trimite părintele Agenda. Nu se mai oprește….”. Dar și la ei în suflet rămâne un: „Iar a făcut”.

În fiecare zi de joi, săptămână după săptămână, lună după lună și an după an, Agenda Creștinului de la Parohia Brândușa „bate” în ușa sufletului sutelor de abonați ai adresei parohiabrandusa@gmail.com. A depășit nivelul de ceva neobișnuit. A intrat în nivelul de „ceva normal”: abonații Agendei consideră normal ca, în fiecare săptămână, să primească un mesaj de la Parohia Brândușa cu un text din Evanghelie, o mică explicație, un program religios, o știre despre ce s-a mai făcut, un anunț cu ce vrem să mai facem, un răspuns la o întrebare și câteva poze. Face parte din viață. Din viața lor religioasă.

Nu cred că toți abonații (mai) citesc Agenda Creștinului. Dar cred că toți cei ce o primesc, la nevoie, găsesc aici un răspuns la întrebări, un real sprijin la o nevoie, un semn că cineva, acolo, se gândește la ei: în glasuri de tineri veniți la întâlnire, în zâmbete de beneficiari ai faptelor bune, în rugăminți de ajutor la nevoie, în felicitări de „La mulți ani” sau „Bravo!” pentru fapta bună, în cântec și duh de rugăciune înălțată către Dumnezeu, în miros de tămâie arsă în biserică și în sentiment de credință fermă în Bunul Dumnezeu. De aceea, povestea Agendei Creștinului nu se încheie aici. Este, cum spune naratorul, o poveste ce va continua” (Pr. Dr. Gabriel Sorescu). 

Agenda Creștinului se poate descărca de pe următorul link: Agenda Creștinului, Nr. 700.