MITROPOLITUL OLTENIEI, INVITAT LA ÎNTÂLNIREA OFICIALITĂŢILOR DIN OLTENIA CU AMBASADORUL STATULUI ISRAEL ÎN ROMÂNIA

Evenimente

Excelenţa Sa, Reuven Azar, Ambasadorul Israelului la Bucureşti, a fost primit joi, 15 Iunie 2023, într-o vizită oficială la Consiliul Județean Dolj, de autorităţile locale, dar şi de reprezentanţii principalelor instituţii economice, culturale şi religioase din Oltenia. La întâlnire a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Scopul întâlnirii ambasadorului israelian, Reuven Azar, însoțit de Domnul Academician Prof. Doctor Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Craiova, cu autorităţile locale a fost întărirea relaţiilor economice dintre statul Israel şi regiunea Olteniei. S-a avut în vedere reluarea zborului direct Craiova-Tel Aviv, îmbunătăţirea legăturilor din turism, soluţiile de irigare în domeniul agricol, investiţiile în sectorul medical şi educaţional, dar şi implementarea unor noi sisteme solare pentru energie electrică şi pentru purificarea apei.

Invitat la întâlnirea oficială de la sediul Consiliului Judeţean Dolj, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, i-a urat bun venit oaspetelui de seamă: „Fiţi bine venit în patria noastră, în Oltenia. Suntem foarte bucuroşi de prezenţa Dumneavoastră şi, în acelaşi timp, dorim să o continuăm cu aceleaşi bucurii şi în viitor. Noi reprezentăm latura religioasă şi spirituală a Olteniei şi am dorit întotdeauna să facem o punte de legătură, împreună şi cu Domnul Profesor Sabetay, pentru vizitarea atât a Israelului, cât şi a regiunii noastre. Avem un lanţ foarte bun de pelerinaje. Am avut câteva colaborări cu anumite companii aeriene pentru a vizita Israelul. Am dori să le avem din nou, pentru a merge şi noi în Israel, dar şi pentru ca Dumneavoastră să ajungeţi aici, la noi. Nădăjduim ca acestea să se materializeze cât mai repede şi să putem realiza cât mai multe vizite şi întruniri în domeniul acesta. Susţinem, bineînţeles, şi industria locală, pe care dacă puteţi, vă rugăm să o sprijiniţi, având în vedere că toţi specialiştii de aici au o veche legătură cu Israelul, şi ar fi păcat să nu existe continuitate”.

Excelenţa Sa, Reuven Azar, s-a arătat deschis şi bucuros în această colaborare de întărire a legăturilor turistice pe care statul Israel le are cu România, în general, şi cu municipiul Craiova, în special: „Cunosc că există un mare interes pentru pelerinaj, în rândul credincioşilor din România, pentru teritoriul israelian. Suntem binecuvântaţi pentru aceste vizite şi noi le încurajăm şi mai mult. Abia acum începem să ajungem la numărul de turişti pe care i-am avut înainte de pandemia cauzată de Covid-19. În 2022, am avut 100.000 de vizitatori din România, şi era deja numărul de dinainte de pandemie. Noi vrem să îl dublăm. Înainte să vin în România, am vizitat frumoasa biserică românească de la Locurile Sfinte. Este un loc frumos, aşa cum sunt şi alte biserici româneşti. Suntem foarte nerăbdători să vă primim în Ierusalim şi spuneţi-ne dacă putem face ceva în sensul acesta. Sunt de la 6 până la 8 zboruri zilnice pe ruta Israel-România. Sperăm ca această colaborare să se extindă şi să avem zboruri directe din Craiova, având în vedere că numărul israelienilor care veneau în România a fost de 300.000 înainte de pandemie, iar anul trecut, abia de 150.000. Potenţialul este uriaş, dar noi trebuie să fim eficienţi în marketing”.

Domnul Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, a prezentat principalele punţi de legătură dintre statul Israel şi municipiul Craiova şi zonele de dezvoltare din judeţ, cu prioritate Aeroportul din Craiova, Universităţile din municipiu, firmele din industrie şi din sectorul agricol.

Doamna Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a menţionat principalele activităţi culturale şi economice din Craiova: „Avem în municipiul nostru o serie de evenimente frumoase: Festivalul Shakespeare, Festivalul Păpuşilor sau, mai nou, Festivalul IntenCity. Toate aceste festivaluri au prezentat interes pentru turişti. Din păcate, absenţa rutei Craiova-Tel Aviv îşi spune cuvântul. Ea este foarte importantă, atât pentru turişti, cât şi pentru studenţii israelieni de la Facultatea de Medicină din Craiova. Este foarte important să amintim de colaborarea economică. Noi avem o industrie foarte puternică în Craiova. Producem avioane, producem maşini, producem tractoare, utilaje grele şi ne-am bucurat să avem în ultimii ani mai multe companii israeliene care să lucreze aici, de aceea colaborarea este absolut necesară”.

Au luat cuvântul, de asemenea, şi reprezentanții Fabricii de Avioane Craiova şi cei ai Universităţii de Medicină şi de Farmacie din Craiova, având în vedere că atât specialiştii din industria din Craiova au o serie de parteneriate economice cu omologii din Israel, cât şi faptul că un număr de 32 de studenţi israelieni sunt înscrişi la cursurile de medicină din municipiul Craiova.

La final, Excelenţa Sa, Reuven Azar, le-a mulţumit autorităţilor din Cetatea Băniei pentru invitaţie şi pentru întâlnire, asigurându-i pe toţi, de susţinerea propunerilor de colaborare. Totodată, reprezentanţii instituţiilor din Oltenia i-au oferit oaspetelui de seamă din Israel cadouri simbolice, ca semn de apreciere şi respect.