Festivitatea de premiere la Seminarul Teologic din Craiova

Evenimente

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 15 iunie 2023, a avut loc serbarea de sfârșit de an școlar pentru elevii Seminarului Teologic „Sf. Grigorie Teologul”, din Craiova. Evenimentul s-a desfășurat în Sala de festivități, prin participarea elevilor, a corpului profesoral și a părinților, alături de Pr. Prof. Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului. În calitate de invitați, amintim pe doamna Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, inspector al ISJ Dolj, și Pr. Dr. Adrian Lupu, Consilier eparhial pentru Sectorul de Învățământ.

În deschiderea programului, Corul Seminarului a interpretat Troparul Sf. Grigorie Teologul, varianta în limba română și în limba greacă, Imnul Seminarului, cântecul patriotic Se-aude glas peste Carpați și cântecele folclorice Leliță săftiță și Of măi dor, măi dor, măi dor, sub coordonarea Prof. Dr. Victor Șapcă. În a doua parte, Ansamblul „Cununița” și „Juveții de la Coșuna”, coordonat de Prof. Simona Crețan, a prezentat o suită de dansuri populare și tradiționale.

În cuvântul de învățătură și de binecuvântare, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre bucuria vacanței, dar și despre însemnătatea pildei semănătorului, din Evanghelia după Luca: „Dintre toate momentele din viața unui elev, cel mai important este sfârșitul anului școlar. Toamna, la începutul anului școlar, ne revedem, ne îmbrățișăm, ne salutăm și ne povestim despre ce am făcut în vacanță. Toate acestea fac parte din viața noastră și sunt lucruri pe care le trăim. Însă cel mai important lucru este ca atunci când sfârșim anul școlar să avem și rezultate. Sfârșitul anului școlar reprezintă momentul bilanțului a tot ceea ce am făcut. În Evanghelia de la începutul anului școlar auzim pilda semănătorului. Rațiunea așezării acestei pericope evanghelice este îndreptățită pentru că atunci începe semănătura și se extinde până la momentul când primim recompensă pentru semănatul realizat. Privind retrospectiv față de ceea ce am realizat anul acesta, putem să ne bucurăm dar să fim și rezervați. Totuși, ziua de astăzi este o sărbătoare”.

Apoi, ÎPS Irineu s-a adresat elevilor, urându-le succes la examenul de Bacalaureat și îndemnând pe cei care vor intra deja în vacanță să continue pregătirea lor educațională și duhovnicească: „Pentru cei care îi așteaptă examenul de Bacalaureat încă nu s-a terminat anul școlar. Aveți nevoie de multă atenție și de concentrare pentru acest examen. Este examenul vostru și al Seminarului. Sperăm ca rezultatele să fie foarte bune. Să nu uitați, dragi elevi, că vacanța nu este un timp în care să uitați de școală și de carte. Încercați să citiți și să învățați. Vă doresc să aveți o vacanță plăcută, să ne revedem la toamnă”.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit celor care sprijină activitatea Seminarului, conducerii și corpului profesoral, dar și preoților și profesorilor de religie: „Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să ajungem la acest moment, anume Primăriei, Consiliului Județean, Inspectoratului de Poliție, Inspectoratului Școlar și altor instituții locale. De asemenea, aș dori să mulțumim preoților din parohiile noastre pentru că ei sunt aceia care se ocupă de pregătirea duhovnicească a viitorilor seminariști. Mulțumim și profesorilor de religie pentru implicarea lor. Dumneavoastră, profesorilor, felicitări pentru tot ce ați realizat pe parcursul acestui an școlar. Semănătorul va fi și el evaluat și recompensat de Dumnezeu. Acela să vă sprijine, să vă ajute și să vă dăruiască sănătate”.

La final, Părintele Mitropolit Irineu a acordat diplome și cărți elevilor care au avut rezultate deosebite pe parcursul anului școlar 2022-2023.