MITROPOLITUL IRINEU AL OLTENIEI, LA ANIVERSAREA A 25 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA „UMF DIN CRAIOVA – UN COLOS CU PROGRESE EXTRAORDINARE ŞI SUBSTANŢIALE”

Evenimente

În Aula Magna a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova, a avut loc vineri, 16 iunie 2023, evenimentul dedicat aniversării a 25 de ani de la înființare. Cu această ocazie, a fost susţinută şi ședința aniversară a primului Senat, condusă de fondatorul UMF din Craiova, Domnul Prof. Univ. Em. Dr. Tudorel Ciurea. La evenimentul aniversar a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

ÎPS DR. IRINEU: PĂRINTELE MEDICINEI ESTE ÎNSUŞI PREOTUL DECENEU

În mesajul adresat personalităţilor din mediile academic şi medical, din ţară şi din străinătate, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu a expus un scurt excurs istoric al medicinei: „Istoria învăţământului medical din Oltenia este mult mai veche. Începând cu strămoşii noştri daci care practicau medicina, putem chiar spune, şi sperăm să nu şocăm pe nimeni, că «părintele medicinei» este însuşi preotul Deceneu. În istoria lui Iordanes se vorbeşte despre Deceneu ca fiind «părintele medicinei», iar nu despre Hipocrate, aşa cum s-a perpetuat informaţia de-a lungul timpului. Deceneu nu a fost prezentat ca fiind «părintele medicinei», deoarece, dacă am folosi termeni din contemporaneitate, el nu a fost atât de vizibil precum Hipocrate. Am putea spune că medicina s-a născut în templu, pentru că primii medici au fost preoţii de acolo, şi după aceea, s-a extins această ştiinţă. Chiar şi în Sfânta Scriptură, Mântuitorul nostru Iisus Hristos îi trimite pe cei vindecaţi de lepră să se arate preoţilor (Luca 17, 14)”.

MEDICUL ESTE UN MIJLOCITOR ÎNTRE DUMNEZEU ŞI OM

Apoi, Părintele Mitropolit Irineu a menţionat şi legătura strânsă dintre spiritual şi material, dintre somatic şi duhovnicesc, raport clădit pe iubirea lui Dumnezeu faţă de om, în care sănătatea este dar de mare preţ de la Cel Atotputernic: „Dar de unde această legătură între sacru şi medicină? În primul rând, medicul este un mijlocitor între Dumnezeu şi om. Medicul tratează trupul, biologic vorbind. Evident că el se gândeşte şi la sufletul pacientului, dar priveşte, în special, prin prisma elementelor din lumea noastră. De aceea, noi îl asociem pe medic cu sănătatea. Dar, aici, trebuie să facem o menţiune. Sănătatea este legată de cel Atotputernic, iar medicul este acela care face legătura între Dumnezeu şi cel care este vindecat”.

ÎN 25 DE ANI AŢI REALIZAT PROGRESE EXTRAORDINARE ŞI SUBSTANŢIALE

În mesajul de felicitare, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu a apreciat contribuţia extraordinară a Domnului Prof. Univ. Em. Dr. Tudorel Ciurea, fondatorul şi primul rector al UMF din Craiova şi, totodată, le-a mulţumit medicilor şi studenţilor prezenţi pentru aportul dezvoltării mediului academic şi medical din Oltenia: „În 25 de ani, Dumneavoastră aţi realizat progrese extraordinare şi substanţiale. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a fost fondată de Domnul Rector Ciurea, care, la prima vedere, pare că a fost născut în zodia fierului, fiind foarte concis, aproape impenetrabil. Însă, e un suflet care crede, şi nu crede în orice. Să nu avem impresia că Domnia Sa se joacă cu lucrurile de suprafaţă. Prin urmare, a reuşit să facă acest colos – UMF din Craiova – şi într-un timp foarte scurt. Şi nu spun aceasta dintr-o apropiere providenţială faţă de Domnia Sa, pentru că l-am cunoscut în aceste momente foarte importante. Aşadar, vă mulţumim Domnule Rector şi mulţumim tuturor medicilor că sunteţi formaţi aici în condiţii foarte bune. Împreună formăm familia aceasta care se alimentează spiritual de la Dumnezeu şi, material, de la confraţii noştri. «Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!» (Psalmul 132, 1). La mulţi ani!”.

După mesajul de felicitare, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu a primit o plachetă şi o diplomă aniversară, în semn de recunoştinţă şi de apreciere, de la Domnul Prof. Univ. Dr. Dan-Ionuț Gheonea, Rectorul UMF din Craiova, în numele instituţiei pe care o reprezintă.

DAN-IONUȚ GHEONEA, RECTORUL UMF DIN CRAIOVA: MĂ SIMT PRIVILEGIAT CĂ AM AVUT OCAZIA SĂ FIU UN ACTOR IMPLICAT ÎN PROCESUL DE MATURIZARE AL ACESTEI INSTITUȚII

Domnul Prof. Univ. Dr. Dan-Ionuț Gheonea, Rectorul UMF din Craiova, şi-a exprimat bucuria de a fi „actor” al dezvoltării Universităţii: „Mă simt mândru, onorat și norocos că sunt o parte a acestui întreg pe care îl reprezintă astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Astăzi, vorbesc în calitate de rector al acestei instituții în care am avut oportunitatea să cresc, să învăț și să mă împlinesc profesional. În urmă cu 25 de ani, eram licean la Colegiul Național «Frații Buzești» din Craiova. Îmi doream să devin student la medicină, în Craiova. Mă simt privilegiat că am avut ocazia să fiu un actor implicat în procesul de maturizare al acestei instituții, să-i cunosc pe o parte dintre cei care au făcut posibilă existența UMF din Craiova, să învăț medicină de la cei mai buni, dar mai ales, să învăț ce înseamnă onoarea, loialitatea și respectul, valori pe care eu și colegii mei vrem să le transmitem mai departe noilor generații”.

TUDOREL CIUREA, FONDATORUL ŞI PRIMUL RECTOR AL UMF DIN CRAIOVA: PERSONALITĂȚI DIN CRAIOVA ȘI DIN BUCUREȘTI S-AU UNIT ȘI AU RIDICAT DINTR-UN VIS, O INSTITUȚIE DE ÎNVĂȚĂMÂNT SUPERIOR

Domnul Prof. Univ. Em. Dr. Tudorel Ciurea, fondatorul şi primul rector al UMF din Craiova, a prezentat bilanţul:

a) Oportunitatea unei Universităţi de Medicină şi de Farmacie;

b) Realizările primilor 25 de ani de UMF şi

c) Mesajul primului Senat al UMF din Craiova: „Ne bucurăm de o prezență de 40% a membrilor primului Senat al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova. În 1947 s-a petrecut acel salt când apărea legea prin care se trecea de la dorință și idee, la înscris. Se decisese înființarea Universității din Craiova, în componența căreia era și Facultatea de Medicină. Aproape două decenii mai târziu, în 1965, Craiova primește pe deplin dreptul de a înființa o universitate. Învățământul medical a trebuit să mai aștepte încă cinci ani, până în 1970, să-și primească roba academică a celei mai înalte trepte a cunoașterii. Trebuia, probabil, să trecem testul perseverenței, al efortului susținut, al încercărilor de tot felul fără de care nu se pot face lucruri cu adevărat trainice. Nu trebuie să uităm energia uriașă cu care și pe care s-a construit Facultatea de Medicină. Personalități din Craiova și din București s-au unit și au ridicat dintr-un vis, o instituție de învățământ superior”.

LIA OLGUȚA VASILESCU, PRIMARUL CRAIOVEI: AM INVESTIT FOARTE MULT ÎN SISTEMUL MEDICAL DIN CRAIOVA

Doamna Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a specificat principalele investiţii din sectorul medical craiovean: „În ultimii ani, am investit și noi foarte mult în sistemul medical din Craiova. Acest lucru se observă în spitalele care aparțin de municipalitate, precum Filantropia, Boli Infecțioase și Neuropsihiatrie, dar toate aceste investiții vor continua și pe viitor. Așteptăm să preluăm în parteneriat cu UMF și Spitalul CFR, pe care urmează să-l aducem la aceleași standarde la care sunt celelalte spitale. Am finalizat un studiu de fezabilitate pentru construcția unui spital cu 7 etaje, de Pediatrie, primul din regiunea Oltenia, precum și un acord pentru spitalul de Neuropsihiatrie”.

La evenimentul festiv de la UMF din Craiova au mai participat și președintele Consiliului Județean Dolj, Domnul Cosmin Vasile, cel care i-a apreciat pe fondatorii şi pe conducătorii actuali ai UMF pentru perseverenţa investiţiilor şi i-a asigurat de continuarea proiectelor comune. Totodată, preşedinţii Consiliilor Judeţene Olt şi Mehedinţi, Domnii Marius Oprescu şi, respectiv, Aladin Georgescu, au felicitat conducerea instituţiei de medicină din Oltenia. Au mai luat parte la aniversarea UMF din Craiova reprezentanţii celorlalte centre universitare din ţară (Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş şi Timişoara) şi din străinătate (Grecia), dar şi oficiali din Ministerul Educaţiei.

ISTORIC ŞI BILANŢ – UMF CRAIOVA LA 25 DE ANI –

Înființată prin Legea nr. 119/5 iunie 1998, promulgată de Preşedintele României, Universitatea de Medicină şi Farmacie, avea în structură la început trei facultăţi şi trei specialităţi: Medicină generală, Stomatologie, Farmacie. În prezent, UMF din Craiova funcţionează cu patru facultăţi: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină dentară, Facultatea de Farmacie şi Asistenţa medicală.

  • 320 de profesori şi 105 membri personal didactic auxiliar (în anul 1998), 495 de profesori şi 294 membri personal didactic auxiliar (în anul 2023);
  • 18 coordonatori de doctorat (în anul 1998), 100 (în anul 2023), pentru Medicină, Stomatologie şi Farmacie;
  • 3995 de studenţi, din 49 de ţări; 2193 de studenţi la rezidenţiat;
  • 7 centre de cercetare;
  • granturi pentru profesori şi studenţi: TARGET; ARES; PROGENERARE; ROCCAS 2 etc.;
  • program Erasmus, colaborări cu 42 de universităţi din lume;
  • reviste indexate ISI şi BDI;
  • bibliotecă;
  • bază sportivă;
  • corală.

(Pr. Sorin-Grigore Vulcănescu)