Primit cu brațele larg deschise de către Îngerii Raiului, părintele Filon Popescu (08.05.1926 – 15.06.2023) a părăsit această lume, dar va rămâne mereu viu în sufletele celor care l-au iubit! Și sunt mulți! Slujba înmormântării a avut loc sâmbătă, 17 iunie 2023, la Biserica din Andreești, locul unde a slujit părintele Filon din 1965 (s-a pensionat în 1992, dar câtă vreme starea de sănătate i-a permis, a venit la fiecare slujbă).
Preaiubitul preot Filon Popescu, 97 de ani, s-a stins din viață pe 15 iunie 2023 și a lăsat în urmă, adânc înrădăcinate în sufletele celor care l-au iubit, amintiri de neprețuit, cuvinte de povață care nu vor fi uitate, dar și tristețea că acesta nu mai este printre noi. Și cerul a plâns cu lacrimile ploii ce a căzut neîncetat din ziua în care sufletul său a părăsit trupul muritor! Ploaia s-a oprit când a început slujba înmormântării.
Pe 16 iunie, trupul neînsuflețit a fost adus în biserica în care a săvârșit Sfânta Liturghie zeci de ani, pentru ca enoriașii să îi aducă un ultim omagiu. Sute de persoane au venit să aprindă o lumânare la căpătâiul părintelui.
Pe 17 iunie 2023, părintele Filon a fost condus pe ultimul său drum din această lume pământeană. Mai bine de 100 de enoriași au participat la slujba de înmormântare săvârșită de aproximativ 20 de preoți care l-au cunoscut și apreciat pe părintele Filon Popescu. De acum înainte, părintele Filon va sluji sfânta liturghie în Cer și se va ruga pentru binele nostru, al tuturor!
Un om cu suflet de poveste!
Născut în 23 aprilie 1926, dar înregistrat la Starea Civilă pe 8 mai 1926 (căci părinții au tot căutat numele potrivit pentru un viitor slujitor al Domnului; tatăl părintelui Filon și-a dorit, încă de la nașterea fiului său, ca acesta să devină față bisericească n. red.), părintele Filon a fost un om de poveste, cum rar ai ocazia să întâlnești, un om de la care fiecare a avut ce învăța. Bunătatea sa, caracterul său, puterea de a trece peste greutăți, credința în Dumnezeu, iubirea față de biserică, semeni și mai ales față de familie, sunt doar câteva dintre caracteristicile părintelui Filon.
Mereu a oferit bunătate celor din jur, chiar și celor care l-au rănit, așa era părintele Filon! Și-a trăit viața frumos, în cuvântul lui Hristos, a fost un preot cu vocație și un om care și-a respectat cuvântul dat, principiile de viață. Mama Constanța, soția sa, i-a fost alături în fiecare clipă a vieții, mereu împreună, au trecut prin toate. S-au căsătorit în 22 octombrie 1950, iar pe data de 24 ianuarie 1951, Filon Popescu a fost hirotonit preot. S-au căsătorit de tineri: Constanța avea 15 ani, iar părintele Filon abia împlinise 24 de ani și trebuia să se preoțească. Viața nu le-a fost ușoară, dar împreună și cu multă credință în Dumnezeu, au depășit toate obstacolele. Preoteasa Constanța și părintele Filon s-au iubit și respectat toată viața, și-au purtat mereu de grijă, au pus mereu preț pe înțelegere și comunicare, pe devotament și dăruire.
Frânturi din primul interviu al părintelui
Iată ce povestea părintele Filon într-un interviu din 2014: „Tatăl meu era cantor bisericesc. După ce i-a murit prima soție, s-a căsătorit cu muma mea și ea i-a făcut trei fete și pe mine și apoi încă un frate. M-a născut pe 23 aprilie, dar m-au trecut în acte pe 8 mai. Mi-au căutat numele și nu se hotărau. Au găsit în sinaxar numele Filon și așa mi-a rămas. Am fost un copil dorit de familie și tata a vrut mereu să mă facă preot, cum el era cantor. Am luat la Seminar din 140 de elevi și am făcut acel seminar de la Râmnicu Vâlcea. Aveam idealuri, visam să fac în parohia mea un Rai! (…) Am stat opt ani la Seminar și apoi am făcut facultatea de Teologie la București, căci am apucat două perioade istorice zbuciumate. Am absolvit facultatea cu excepțional, deși eram copil sărac. În 1948 a fost reforma în învățământ și ne-au dat afară pe toți. Aruncau cărțile pe stradă, de pe geamurile universității, și eu le adunam cu părintele Iustin Moisescu, fostul Patriarh – mi-a fost profesor la universitate. După `48, ne-au trimis la fostul seminar central din București, desființaseră toate seminariile din țară. Opt ani de seminar și alți patru de facultate plus alți doi după stilul vechi.(…) După ce am terminat facultatea, am venit acasă și în 1950 m-am însurat. (…) În perioada cât am fost diacon la Sibiu l-am cunoscut pe marele Teofil Pârâianu, unul dintre cei mai importanți duhovnici din țara noastră. El mi-a spus o data că atunci când mă simt rău, când sunt bolnav, să mă uit la alții, pentru că mereu există oameni care sunt mai bolnavi ca mine! Ducem ce ne dă Dumnezeu! (…) De când eram copil, Dumnezeu m-a ținut de mână!”. (http://parohiafrasinugorj.blogspot.com/2015/10/parintele-filon-de-la-vladimir-de-cand.html).
Nepoții i-au zis „tata” și l-au iubit nespus
Familia părintelui Filon este minunat de frumoasă și extraordinar de unită. Părintele și soția sa au trei copii (două fete și un băiat), șase nepoți și nouă strănepoți! „Pa, tată! Noi fără tine de acum vom fi oamenii cu cele mai multe și prețioase și frumoase amintiri și povețe! MULȚUMIM pentru ele! (…) Tata este un sfânt, nu am zis niciodată Dumnezeu să îl ierte, pentru că am considerat că tata (părintele Filon – bunicul) nu a făcut rău nimănui, vreodată. Îl considerăm nemuritor și nemuritor va rămâne, mereu viu în sufletele noastre, in amintiri și în tot ce am trăit alături de el! Dumnezeu să îl odihnească acolo, in Rai, așa cum merită”, a spus Elena, una dintre nepoatele părintelui. „Aici am crescut. În casa lor ne adunam toți la sărbători, indiferent unde eram prin lume. Aici era locul nostru sfânt de adunare! Mama și tata așa le spunem bunicilor noștri, fiecare dintre nepoți le zicem așa. Sunt icoanele noastre, vor fi mereu”, a spus una dintre nepoate.
„Pentru fiecare avea un cuvânt de bine de spus!”
Un om de o rară modestie, cu adevărat bun, părintele Filon Popescu a fost un exemplu pentru cei din jur, exemplu de bunătate, credință, compasiune, empatie. Cei prezenți la înmormântarea sa au depănat amintiri, fiecare mărturisind cum le-a marcat viața părintele Filon: „Dumnealui m-a botezat, dumnealui m-a cununat și mereu avea un cuvânt de învățare pentru fiecare dintre noi. Ne știa greutățile, ne sfătuia să avem răbdare și credință, pentru că toate trec și Dumnezeu este mare și infinit de bun”, a povestit o enoriașă din Andreești. „Îmi știa povestea de viață, iar când mai veneam la biserică și mă vedea, îmi zicea să am credință, să mă rog ca să îmi dea Dumnezeu putere să îmi duc crucea. Știa ce să spună fiecărui om, ne vedea cumva durerea din suflete, ce ne chinuia și știa să ne dea povața potrivită”, a mai spus o altă credincioasă din comuna Vladimir.
Preotul Dorel Mănescu: „Va liturghisi de acum înainte împreună cu îngerii și cu sfinții!”
În Parohia Andreești, cea în care a slujit și locuit părintele Filon, de când acesta a ieșit la pensie, slujește părintele Dorel Mănescu. Acesta a fost cel care a încheiat slujba înmormântării cu emoție: „Acum câteva zile a răposat preacucernicul părinte Filon Popescu. Cu sfială și cu gândul că nu voi putea cuprinde viața părintelui în această cuvântare, voi încerca după puterea mea. S-a născut de Sfântul Gheorghe în 1926 și povestea declarării sale la starea civilă, ne-o spunea și dumnealui, cu atât de apreciatul său talent oratoric. Părinții i-au căutat mai multe zile un nume potrivit și l-au găsit! Își doreau ca fiul său devină preot, mai ales tatăl dumnealui (…) Mic la trup, dar mare la suflet, îmbelșugat cu multe virtuți, credință, bunătate, blândețe, dragoste, părintele Filon a avut trei copii, șase nepoți și nouă strănepoți, o familie frumoasă, cum rar se întâlnește astăzi! Viața părintele s-a asemănat cu a patriarhilor întâlniți în Vechiul Testament; părintele a pierdut doi gineri care au fost precum proprii săi copii. A fost mereu de ajutor fiicelor. Dumnezeu l-a binecuvântat și l-a ajutat să își crească chiar și strănepoții! La un moment erau cinci generații în casa dumnealor! O imagine extraordinar de frumoasă! (…) Va liturghisi (va săvârși Sfânta Liturghie n.red.) de acum înainte împreună cu îngerii și cu sfinții! Noi, preoții, am avut un model de viețuire și slujire autentică. Ne-a învățat să slujim curat și frumos, cu sfială, cu dragoste față de sfântul altar. Pentru familie a fost liantul care i-a unit, propovăduind mereu iubirea și bunătatea, pentru enoriași a fost mângâiere pentru suflete. Predica într-un fel care ajungea la suflet, era plin de povețe. Ne spunea să avem frică de Dumnezeu, să iubim Biserica, să fim uniți. Eu am avut un părinte aici, pe părintele Filon, care mi-a fost preot, dar și tată! Știți cu toții cu câtă dragoste m-a primit și m-a sprijinit! A slujit Bisericii cu toată ființa. Un adevărat exemplu! Va rămâne un model de neuitat pentru noi toți!”.
(Mihaela Floroiu Țicleanu, Părintele Filon Popescu a trecut la cele veșnice. „De acum înainte va săvârși Liturghia împreună cu îngerii și cu sfinții!” (paginaolteniei.ro)