Noi duhovnici în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

În ziua de vineri, 23 iunie 2023, la Paraclisul „Sfinții Serghie și Vah” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit rânduiala hirotesiei întru duhovnic pentru 8 preoţi din Arhiepiscopia Craiovei. Au primit duhovnicia: Pr. Vulcănescu Sorin-Grigore, Paraclisul „Sf. Serghie și Vah”; Pr. Ceaușu Felix, Parohia „Sf. Ioan Valahul”, Protopopiatul Craiova Nord; Pr. Murgiuc Marius Petrișor, Parohia „Sf. Antim Ivireanul” din Târgu Cărbunești, Protopopiatul Târgu Cărbunești; Pr. Ionescu Gheorghe, Parohia Carpen, Protopopiatul Craiova Nord; Pr. Șișu Vlad Daniel, Parohia Filiași III, Protopopiatul Craiova Nord; Pr. Rusu Dumitru Alexandru, Parohia Roșia Jiu, Protopopiatul Târgu Jiu Sud; Pr. Chișamera Ilie Florin, Parohia Budieni, Protopopiatul Târgu Jiu Sud, și Pr. Munteanu Constantin Răzvan, de la Catedrala Mitropolitană din Craiova.

După citirea rugăciunii de înduhovnicire, Părintele Mitropolit Irineu le-a vorbit preoților prezenți despre Sfânta Taină a Preoției și despre lucrarea Sfintei Liturghii: „Preoția este întemeiată de Mântuitorul Iisus Hristos și are ca rol sfințirea credincioșilor, conducerea turmei cuvântătoare pe calea mântuirii, săvârșirea Sfintelor Taine și a Sfintei Liturghii. Preotul este ales de Dumnezeu din veșnicie ca să îndeplinească o misiune sacră în cadrul Bisericii și pentru credincioșii Bisericii. Având în vedere această alegere nu putem decât să mulțumim lui Dumnezeu întotdeauna și să fim cu luare aminte la darul care ni s-a dat. Sf. Apostol Pavel ne îndeamnă să fim veghetori asupra acestei chemări și să nu fim nepăsători față de harul pe care l-am primit. Stând în fața Sfintei Mese să fim cu luare aminte la Cel care este Stăpânul vieții noastre și Cel care vede tainele ascunse ale noastre. Sfânta Liturghie este jertfa adusă Tatălui ceresc prin Fiul în Duhul Sfânt. Această jertfă nemuritoare și veșnică este primită de Tatăl cel ceresc întru miros de bună mireasmă duhovnicească. Rugăciunile noastre sunt ascultate de Dumnezeu pentru că El este prezent în Sfânta Liturghie, El este de față cu noi. Această prezență în Liturghie a Mântuitorului Hristos se extinde în Taina Sfintei Spovedanii”.

În continuare, Părintele Mitropolit a vorbit despre prezența reală a Mântuitorului Hristos în scaunul de spovedanie, dar și despre rolul pocăinței în viața credincioșilor: „În primul rând să ne pregătim viața de așa fel încât Dumnezeu să se oglindească în noi, adică să ia chip în noi ca noi să ajungem la măsura deplinătății harului. Noi ne desăvârșim în Mântuitorul Hristos și creștem în El. Este o creștere duhovnicească pe care trebuie să o exercităm, să o facem vizibilă în fiecare zi prin rugăciune, prin post și prin meditație. Dacă Mântuitorul Hristos este de față atunci când spovedim pe cineva, în mod sigur că este prezent și pentru noi, nu numai pentru cel care se spovedește. El este lângă noi pentru ca să ne învețe, să ne călăuzească și să ne inspire ca să dăm sfatul cel mai bun pentru cel care a venit înaintea Lui, mărturisindu-și păcatele, și care a venit să primească iertare. Dacă noi credem acest lucru, trebuie să fim cu luare aminte la ceea ce facem. Este vorba despre spălarea și salvarea sufletului cu rugăciune și cu harul Duhului Sfânt. Cel care a venit la spovedanie este omul care vrea mântuirea. Cel care recunoaște că este păcătos primește de la Dumnezeu iertarea păcatelor. A recunoaște că ești păcătos este un mare dar pentru că pocăința este legată de smerenie, de părere de rău și în același timp de iubire față de Dumnezeu. Ne pare rău că l-am supărat pe Dumnezeu, ne pare rău că am încălcat poruncile Lui și vrem să ne apropiem de Dumnezeu. Tocmai de aceea primul efect al spovedaniei este împăcarea omului cu Dumnezeu. Apoi urmează vindecarea care imediat se operează de puterea Duhului Sfânt pentru că sufletul, când omul păcătuiește, este rănit de cel rău, otrăvit de cel viclean și agonizează în această stare nefirească”.

În a doua parte a cuvântului, ÎPS Irineu i-a îndemnat pe preoții duhovnici să fie cu luare aminte la viața duhovnicească a credincioșilor și să caute îndreptarea acestora: „Dumneavoastră trebuie să fiți aceia care ascultați cu luare aminte cele spuse de credincioși, de cei care se spovedesc. Trebuie să luați aminte întotdeauna ca sfatul să fie de mare folos. Din experiența personală, din cărțile sfinte, din consultarea cu duhovnicii pricepuți, să vă faceți un bagaj de învățătură pentru a-l avea la îndemână față de cei care vin să se spovedească. Să nu vă grăbiți niciodată când spovediți pentru că așa cum medicul stomatolog depune mult efort ca să scoată măselele stricate și voi să fiți cu luare aminte ca să scoateți din rădăcină aceste lucruri care s-au încuibat în sufletele credincioșilor. Este un mare dar al lui Dumnezeu că aveți posibilitatea să-i îndreptați pe oameni. Luați aminte să nu smintiți pe cineva. Luați aminte să nu cadă cineva din har din cauza voastră pentru că veți da seamă înaintea lui Dumnezeu. Așadar răscumpărați vremea, sârguiți-vă cu timp și fără timp, ca să faceți lucrul apostolesc. Căutați oaia cea pierdută. Să nu așteptați ca enoriașul să vină la spovedanie din propria inițiativă pentru că dacă a păcătuit se înțelege de la sine că s-a rătăcit. Întoarceți-vă spre cel păcătos și Dumnezeu Se va întoarce cu milostivire spre voi și spre familiile voastre. În parohi să fiți păstori de suflete și lumină spre descoperirea neamurilor. Să vă ajute Dumnezeu și să sporiți în fapte bune și în această îndreptare a credincioșilor”.

La sfârșit, preoții prezenți au primit în dar din partea Părintelui Mitropolit Irineu cartea de cult numită Molitfelnic, unde se găsesc rânduielile pentru săvârșirea Sfintelor Taine și a ierurgiilor, și Sfânta Cruce, pentru binecuvântarea credincioșilor. La acest moment deosebit de important pentru lucrarea pastoral-misionară din parohiile din Arhiepiscopia Craiovei a fost prezent Pr. Corneliu Dogaru, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane „Sf. Mare. Mc. Dumitru”-Craiova, și Pr. Adrian Mazilița, consilier administrativ eparhial.