Liturghie arhierească și resfințirea bisericii din Parohia Lupești, Protoieria Târgu-Cărbunești

Evenimente Sfintiri

În Duminica a VI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sf. Ier. Nicolae” din Parohia Lupești, Protoieria Târgu-Cărbunești, județul Gorj. Imediat după această slujbă, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul sfintei slujbe, tânărul Barcean Alexandru Iulian a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Câmpu Mare, din Protoieria Târgu-Cărbunești. Actul de resfințire a fost citit de către Pr. protoiereu Spilcă Ion.

Pentru implicarea pastoral-administrativă, părintele paroh Munteanu Violet-Vasile a fost ridicat la rangul de iconom, iar următoarele persoane au primit gramate de mulțumire: doamna Cojocaru Irina, primarul comunei Bumbești Pițic, domnul Cosoroabă Gheorghe, domnul Crețoiu Petrică, domnul Dobroiu Virgil și domnul Dobre Pistol Alexandru.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Irineu a vorbit mai întâi despre însemnătatea sfințirii unei bisericii: „Întotdeauna sfințirea unei biserici atrage după sine mulți credincioși, atât din localitatea unde se sfințește biserica, cât și cei din împrejurimi, care vin să participe la o slujbă deosebită. În acest moment de târnosire a Bisericii, noi chemăm puterea lui Dumnezeu ca să Se pogoare peste sfânta biserică să o sfințească și în același timp să sfințească pe toți cei credincioși. În felul acesta, Dumnezeu sfințește munca noastră. După cum vedem, El ne dă puterea ca să o zidim, să lucrăm și să înfrumusețăm casa Sa. Biserica este centrul nostru de viață duhovnicească. La biserică venim întotdeauna, nu numai când avem nevoie. Aici venim când trebuie să ne botezăm, venim când ne cununăm, venim când ne înmormântăm, acestea fiind cele mai importante evenimente din viața unui credincios. De asemenea, de fiecare dată, venim la Sf. Liturghie duminica și în fiecare zi de sărbătoare pentru că avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu”.

În partea doua a predicii, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică citită la Sf. Liturghie, din Evanghelia după Matei, capitolul 9, versetele 1-8, cunoscută sub denumirea de vindecarea slăbănogului din Capernaum: „În această pericopă evanghelică, Sfântul Evanghelist Matei ne-a vorbit despre o minune a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Au adus la El un slăbănog care nu putea să meargă și l-au pus în fața Mântuitorului Iisus Hristos. Nu-l ceartă pentru păcatele lui, nu-l mustră, ci dimpotrivă îi spune „fiule”, ceea ce înseamnă că bolnavul din Evanghelia de astăzi atât de mult a suferit încât durerile lui l-au spălat de păcatele sale. Durerea și suferința au rostul de a ne spăla păcatele. Rostul suferinței din viața noastră este pedagogic, de a ne îndrepta. Suferința celui din Evanghelia de astăzi l-a făcut ca el să ceară ajutorul, căci numai atunci când cerem ajutorul, Dumnezeu vine și ne sprijină și ne ajută și ne vindecă”.

La final, Părintele Mitropolit Irineu i-a felicitat pe toți cei care au contribuit la lucrările de restaurare ale sfântului locaș, rugând-L pe bunul Dumnezeu să-i însoțească mereu: „Felicităm pe toți cei care s-au străduit ca să înfrumusețeze sfânta biserică, pe părintele paroh, pe doamna primar și pe dumneavoastră. Fie ca harul lui Dumnezeu și binecuvântarea Tatălui ceresc să vină peste dumneavoastră întotdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.