Un nou Centru social de zi pentru persoane vârstnice, sfințit în prezența Părintelui Mitropolit Irineu

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 26 iulie 2023, a avut loc deschiderea oficială a Centrului Social de Zi pentru Persoane Vârstnice „Sfinții Doctori fără de Arginți Cosma și Damian”, din Craiova.

Slujba de sfințire a fost săvârșită de un sobor de preoți, anume de Pr. Protoiereu Grigore Vulcănescu, Pr. Protoiereu Cristian Cojocaru și Pr. Consilier Alexandru Zidaru. Din partea oficialităților locale amintim pe doamna Rela Filip, vicep-primar al municipiului Craiova, domnul Dan Diaconu, prefectul județului Dolj, domnul Cosmin Durle, din partea Consiliului Județean Dolj, și domnul Dorian Delureanu, de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia. Toți invitații oficiali au luat cuvântul pentru a transmite câteva gânduri la această inaugurare oficială a unui nou așezământ social.

În cuvântul de mulțumire și de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Irineu a vorbit mai întâi despre mandatul Bisericii de a avea grijă de cei aflați în suferință, ca semn al dragostei și al milei creștinești: „De la întemeierea de la Rusalii, Biserica a primit poruncă de la Mântuitorul Iisus Hristos să se îngrijească de toții fiii și fiicele ei, din punct de vedere duhovnicesc și trupesc. Biserica s-a organizat de la început cu aceste programe pentru bătrâni, pentru copii și pentru văduve. Dintre cei care sunt chemați ca să fie îngrijiți de Biserică, sunt cei care au ajuns la o vârstă înaintată și care, din cauza timpului, au nevoie de îngrijirea noastră. Este un semn al iubirii pe care Mântuitorul Iisus Hristos ni l-a arătat și ni l-a poruncit: „Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii” (Ioan 13, 35). O instituție care s-a format încă din primele veacuri creștine a fost aceea a Sf. Vasile cel Mare numită Vasiliada. De atunci și până astăzi în toate Bisericile și mănăstirile noastre au funcționat bolnițele”.

În continuare, Părintele Mitropolit a amintit de hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a dedicat anul 2023 ca fiind Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, dar și de activitatea socială din Arhiepiscopia Craiovei: „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și membrii Sfântului Sinod au hotărât ca anul acesta să fie consacrat vârstnicilor și îngrijirii lor. Drept urmare, aici în Arhiepiscopia noastră ne-am ostenit după putință ca să aducem un ajutor, o mângâiere, pentru cei care sunt la o vârstă înaintată. Din mila lui Dumnezeu, am realizat și deschis multe astfel de centre, aici în Dolj și în Gorj, dar și în celelalte eparhii din Mitropolia Olteniei. În această clădire, cunoscută sub denumirea de Policlinica studențească, ne-am gândit să pregătim un centru pentru cei bătrâni. Ne-a ajutat bunul Dumnezeu ca să realizăm acest centru, ceea ce înseamnă că grija Bisericii este un fapt real”.

La final, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a mulțumit lui Dumnezeu pentru finalizarea acestui centru social, dar și tuturor instituțiilor implicate în proiectul de modernizare și dotare: „Am început această lucrare cu ajutorul lui Dumnezeu și am avut de partea noastră oameni harnici și destoinici. În primul rând, finanțatorul Agenția de Dezvoltare Regională, prin proiectul de ajutorare, apoi Primăria Craiova, care ne-a ajutat cu contribuția pentru amenajarea acestui cămin, dar și constructorul care a dat dovadă de multă înțelepciune și răbdare. Tuturor celor care ne-au ajutat le mulțumim, dar și celor care vor veni aici și vor fi îngrijiți și asistați. Așadar, fiți bineveniți, iubiții noștri participanți, la această lucrare a noastră și să vă simțiți aici ca acasă la dumneavoastră”.

În cadrul așezământului social destinat persoanelor vârstnice vor fi oferite în mod gratuit servicii de consiliere socială, consiliere spirituală, activități educative, de socializare și petrecere a timpului liber, terapie ocupațională, sprijin material și alte activități specifice, desfășurate sub îndrumarea specialiștilor centrului. Conform proiectului, centrul social va funcționa și va deservi peste 300 de persoane vârstnice, care vor beneficia de facilitățile propuse de către coordonatorii așezământului. Centrul social se regăsește în orașul Craiova, pe strada Câmpia Izlaz, nr. 54, județul Dolj. În prezent, Departamentul de asistență socială al Arhiepiscopiei Craiovei, coordonat de Pr. consilier Adrian Stănulică, derulează diferite programe sociale care se adresează în mod special persoanelor înaintate în vârstă și care au nevoie de ajutor material și duhovnicesc.