ÎPS IRINEU, MITROPOLITUL OLTENIEI, 15 ANI DE ARHIPĂSTORIRE: „NU AM FĂCUT ALTCEVA DECÂT VOIA LUI DUMNEZEU”

Evenimente

Cu ocazia aniversării a 15 ani de la binecuvântata întronizare a Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, ca Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mc. Dimitrie”, din Craiova, în ziua de 27 iulie 2023, s-a săvârșit Liturghie arhierească în ziua de prăznuire a Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon. Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor, ÎPS Irineu a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie ca prinos de mulțumire și de recunoștință pentru toate bucuriile și proiectele desfășurate la nivelul Arhiepiscopiei Craiovei și al Mitropoliei Olteniei. În cadrul slujbei, diaconul Ivan Răzvan Bogdan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Lișteava, din Protoieria Craiova Sud, județul Dolj. De asemenea, teologul Andrei Danciu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Obedeanu, din Protoieria Craiova Nord. Pentru implicarea administrativ‑educațională, Părintele Dr. Adrian Lupu, consilier eparhial pentru Sectorul Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare, și Părintele Liviu Stănescu, inspector eparhial în cadrul Sectorului Patrimoniu și Construcții, au primit rangul onorific de iconom stavrofor.

În Laudatio, Părintele Protoiereu Grigore Vulcănescu a amintit cele mai importante repere biografice ale Părintelui Mitropolit Irineu, dar și principalele realizări pe plan administrativ, pastoral-misionar și educațional, social-filantropic și publicistic: „La ceas aniversar, aducem smerită rugăciune Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi Care, în iubirea Sa, a rânduit ca Mitropolit al Olteniei un arhipăstor erudit, părinte bun și răbdător, și, totodată, călăuză virtuoasă clerului, monahilor şi credincioşilor olteni. Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să Vă păzească în pace, în cinste, sănătos, îndelungat în zile, drept învățând cuvântul adevărului întotdeauna. Aducem prinos de cinstire Maicii Domnului pe care o rugăm să Vă dăruiască sănătate deplină, bucurii duhovnicești şi puteri sporite în împlinirea misiunii de Întâistătător al Mitropoliei Olteniei”.

În cuvântul de binecuvântare și de mulțumire, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre ocrotirea din partea sfinților, a lui Dumnezeu, a Mântuitorului Iisus Hristos și a Maicii Domnului: „În primul rând, mulțumesc Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului care întotdeauna ne este ajutătoare, protectoare și folositoare în viața noastră. Mulțumesc sfinților ocrotitori ai acestei Sfinte Catedrale, Sf. Mare Mc. Dimitrie, Sf. Ier. Nifon Patriarhul. Mulțumesc Sfinților Mucenici Serghie și Vah și Sfântului Ioan Valahul, care au sfintelor moaște spre cinstire în această Sfântă Catedrală. Mulțumesc, în chip deosebit, Sfintei Tatiana care are o vocație de diaconiță a Bisericii și de ocrotitoare a tinerilor, a tuturor celor care învață. De asemenea, mulțumesc Sfântului Ierarh Calinic, ocrotitorul nostru al tuturor. Mulțumim Sf. Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Olteniei, cel care a revigorat monahismul românesc. Desigur, mulțumesc Sf. Pantelimon, care în planul lui Dumnezeu și în iubirea Preasfintei Treimi, a încuviințat ca în această zi de 27 iulie să fim aici înscăunați în această Sfântă Catedrală și ziua aceasta să devină o dată istorică în Mitropolia Olteniei”.

În a doua parte, Înaltpreasfinția Sa a amintit de lucrarea sfinților mucenici în Biserica lui Hristos și de viața virtuoasă a Sf. Mc. Pantelimon: „Se cuvine să spunem că Sf. Pantelimon este tămăduitorul, vindecătorul, cel care a făcut ca Dumnezeu să lucreze prin el, așa cum ne spune psalmistul «Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi» (Psalmul 67, 36). Sf. Pantelimon este mucenicul Mântuitorului Iisus Hristos, semnul iubirii și al prezenței lui Dumnezeu în lume. Sf. Mucenici sunt aceia care permanent zidesc Biserica lui Dumnezeu. Sângele lor este sămânța creștinismului. Sfinții Mucenici sunt aceia care se roagă înaintea Tronului ceresc pentru întreaga Biserică, iar noi îi avem întotdeauna rugători în timpul Sfintei Liturghii. Dumnezeu Se prelungește în Slava Sa dumnezeiască prin sfinți, iar noi când ne rugăm sfinților, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos care lucrează prin sfinți”.

În partea de final, Părintele Mitropolit Irineu a mulțumit tuturor celor care au avut bucuria de a fi prezenți la acest moment aniversar și l-a rugat pe Sf. Pantelimon să le fie ocrotitor și ajutător: „Preaiubiți părinți, iubiți frați și surori, vă mulțumesc pentru dragostea pe care mi-o arătați. Aniversarea aceasta trebuie să aibă un aniversat, însă nu înseamnă că am toate meritele spuse de părintele protoiereu. Nu am făcut altceva decât voia lui Dumnezeu. Așadar, mulțumesc părintelui Grigorie Vulcănescu pentru cuvântul laudativ. Mulțumesc tuturor, dumneavoastră celor prezenți și Sf. Pantelimon să vă ajute și să vă dea sănătate întru mulți și binecuvântați ani”.

Clericii şi credincioşii prezenţi i-au adresat ierarhului mesajul aniversar „Întru mulţi şi binecuvântaţi ani” şi i-au dăruit buchete de flori, în semn de recunoştinţă şi preţuire. Părintele Mitropolit i-a binecuvântat şi le-a mulţumit pentru urările de sănătate şi pentru florile dăruite.