Serbarea de absolvire a cursurilor de asimilare pentru cântăreții bisericești, Promoția 2023

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei a organizat, în perioada 17 – 27 iulie 2023, Cursuri de asimilare pentru cântăreţii bisericeşti, prin Sectorul Învăţământ, Activităţi cu tineretul şi Catehizare, coordonat de Pr. Dr. Adrian Lupu.

Cursurile s-au desfăşurat la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova şi au avut ca obiective perfecţionarea şi specializarea cântăreţilor bisericeşti. În acest sens mai multe module didactice de asimilare a cunoştinţelor au fost parcurse de cei peste 50 de candidaţii din Mitropolia Olteniei și din Episcopia Teleormanului. Amintim materiile studiate, conform programei aprobate: Muzică bisericească şi Cor, Catehism Ortodox şi Tipic Bisericesc. Părinții profesori care au participat la instruirea participanților sunt următorii: Prof. Dr. Victor Şapcă, Arhid. Prof. Dr. Nicuşor Lăzărică, Arhid. Prof. Dr. Angel-Cristian Stăiculescu şi Diac. Prof. Dr. Emil  Manea. De asemenea, în perioada de pregătire, cursanţii au participat, alături de părinţii slujitori ai Seminarului Teologic, la programul liturgic compus din Slujbele Utreniei, Vecerniei şi ale Sfintei Liturghii.

La serbarea de absolvire, organizată în ziua de 27 iulie 2023, alături de Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, au fost prezenți Pr. consilier Adrian Lupu, Pr. Protoiereu Grigore Vulcănescu, Pr. Protoiereu Cristian Cojocaru, Pr. Corneliu Dogaru, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, și Pr. Prof. Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului.

Din programul serbării, pregătit de Prof. Dr. Victor Șapcă și Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică, amintim cele mai importante momente și cântări: Antifonul I, glasul al V-lea; Troparul Ortodoxiei, glasul al VIII-lea; Priceasna „Numai Tu Iisuse”; Priceasna „Ridica-voi ochii mei”; Poezia „Rugăciune către Maica Domnului”; cântarea „Fecioară Maică Maria”; Poezia „Nu plânge Maică Românie”; cântecul „Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul”, pe versurile lui Dimitrie Bolintineanu; cântecele „Eu sunt Barbu Lăutaru” și „Drumul-i lung, pe el mă duc”, interpretat de tânărul Marian Epure. Programul serbării a fost prezentat de doamna preoteasă Tănasie Marinela.

În cuvântul de binecuvântare și de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi de rolul cântării în Biserica Ortodoxă și despre rolul acestor cursuri de asimilare pentru cântăreții bisericești: „Este o deosebită bucurie ca în Oltenia, în vatra noastră ortodoxă, să ținem asemenea cursuri de asimilare. Biserica are întotdeauna nevoie de ajutorul dumneavoastră. Mântuitorul Iisus Hristos, Capul Bisericii, ne-a dat posibilitatea ca în spațiul în care lucrăm să ne bucurăm de tot darul de la Duhul Sfânt. Sf. Liturghie este alcătuită de Sfinții Părinți ca să fie o permanentă comunicare între preotul care se roagă în sfântul altar și credincioșii care sunt dirijați de cântăreți, ca acela care cunoaște rânduiala de slujbă, care dă răspunsurile la ectenii și la rugăciuni precum îngerii în ceruri. Aici pe pământ noi cântăm precum îngerii în ceruri. Cântăm cu glasul pe care ni l-a dat Dumnezeu, dar și cu inima și cu sufletul și cu mintea, pentru că o cântare nu poate fi lipsită de toate aceste organe ale ființei noastre. Așadar, cântărețul este acela care îndeamnă poporul lui Dumnezeu să se roage, să rostească psalmi și să cânte. În centrul vieții noastre religioase, muzica are un rol deosebit. În cântare este jertfa noastră și în mod sigur această cântare este bineplăcută Domnului. Sfinții Părinți care au alcătuit aceste cântări de strană au avut în vedere faptul că prin muzică s-a transmis învățătura noastră de credință. Este cea mai frumoasă și cea mai ușoară formă de transmitere a dogmelor ortodoxe. În muzică avem concentrată învățătura Bisericii. De aceea, este foarte important ca cele intonate să le pronunțați corect”.

În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe absolvenți să adâncească cunoștințele religioase și muzicale dobândite în urma absolvirii acestor cursuri și să se îngrijească de strana Bisericii unde vor fi angajați în perioada următoare: „În lumea aceasta materială avem nevoie cu prioritate de hrana spirituală. Cântărețul de strană are un loc al său, care nu poate fi ocupat de nimeni altcineva. Să nu treceți cu vederea, în grabă, ca o cântare să fie altceva decât ceea ce este scris în carte. Să nu lăsați cumva ca psalmii sau rugăciunile pe care le rostiți să fie fugitive, pentru că nu veți transmite mesajul. Fiecare cântare este o lucrare a Duhului Sfânt. Atunci când le-au alcătuit, Sfinții Părinți au trăit foarte intens și Duhul Sfânta i-a inspirat. Cântăreții bisericești sunt interpreții Duhului Sfânt. De asemenea, cântărețul nu este numai acela care cântă la strană. El trebuie să se îngrijească și de lucrurile Bisericii. Biserica este casa lui Dumnezeu, este locul unde sunt sfinții îngeri. De multe ori se întâmplă ca în Biserică se te comporți ca acasă, nepăsător, indiferent și chiar obscen. Trebuie să vă îngrijiți de curățenia Bisericii. Să nu plecați de la Sf. Liturghie până când nu faceți curățenie. Biserica are nevoie de grija dumneavoastră. Rostiți frumos, cântați frumos și antrenați pe toți cei din Biserică să cânte și să citească împreună cu dumneavoastră. La mulți ani și Dumnezeu să vă ajute!”.