Sfântul Ierarh Nifon, prăznuit la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova l-a cinstit în chip ales pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, unul dintre sfinţii ocrotitori, ale cărui cinstite moaşte se găsesc aici. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită vineri, 11 august, de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Prăznuirea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului are o semnificaţie aparte pentru credincioşii din Cetatea Băniei, sfintele sale moaşte (capul şi mâna dreaptă) găsindu-se la închinare în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, alături de moaştele sfinţilor mucenici: Serghie, Vah şi Tatiana.

Sărbătoarea a început de joi seară, în cinstitul locaş de închinare săvârşindu-se slujba Vecerniei cu Litia, urmate de tradiţionala procesiune (cu moaştele Sfântului Nifon şi ale sfinţilor mucenici Serghie, Vah şi Tatiana) şi de Priveghere. În dimineaţa prăznuirii, ÎPS Părinte Mitropolit Irineu a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Slujbe Euharistice, ÎPS Părinte a hirotonit întru diacon pe tânărul Petrişor Efrem, pe seama Catedralei Mitropolitane din Craiova, şi întru preot pe diaconul Petruţ Iana, pe seama Parohiei Ţugureşti din Protopopiatul Băileşti, judeţul Dolj.

„S-a învrednicit şi de marea demnitate de Patriarh al Constantinopolului”

Predica ÎPS Părinte Mitropolit a punctat cele mai importante aspecte duhovniceşti desprinse din viaţa Sfântului Ierarh Nifon al Constantinopolului, adăugând totodată ca pildă şi îndemn urmarea sa întru mărturisirea jertfelnică a Mântuitorului Hristos pentru creştinii de astăzi. „Sfântul Nifon a trăit creştineşte şi a urmat întru totul poruncile lui Dumnezeu, a ajuns călugăr desăvârşit şi apoi arhiereu al Mântuitorului Iisus Hristos. S-a învrednicit şi de marea demnitate de Patriarh al Constantinopolului, la scurtă vreme după căderea cetăţii în mâinile turcilor. În aceste vremuri de restrişte pentru Biserică, sfântul s-a arătat înţelept şi iscusit păstor al turmei sale. Întotdeauna s-a rugat lui Dumnezeu ca să-l întărească şi să-i dea pricepere spre a răspunde la toate provocările din vremea sa. Nu era deloc uşor să duci această cruce sub stăpânire păgână, mai ales că turcii îl sileau de nenumărate ori să-şi lepede credinţa în Mântuitorul Hristos. Sub aceste presiuni, mulţi dintre contemporanii săi au apostaziat şi au trecut la islam. Cu toate acestea şi întru toate încercările, Sfântul Nifon s-a arătat biruitor, peste toate ademenirile sultanilor de la Constantinopol. A fost înlăturat de mai multe ori din scaunul patriarhal, însă de fiecare dată, el s-a reîntors cu aceeaşi râvnă şi cu acelaşi zel pastoral spre a-i sluji Mântuitorului Hristos. În cele din urmă, el a fost alungat definitiv din conducerea Bisericii Ortodoxe din Constantinopol. L-a aflat atunci domnitorul român Radu cel Mare şi l-a adus ca să organizeze viaţa bisericească din Ţara Românească. Cu putere şi întărire de la Dumnezeu, Sfântul Nifon a reactivat atunci cele două episcopii de la Buzău şi de la Râmnic. El şi-a ales oameni credincioşi şi cu frică de Dumnezeu pe care i-a rânduit ca ierarhi şi păstori în aceste două scaune episcopale. Trebuie spus de asemenea că acest mare păstor al Bisericii Ortodoxe a poposit şi la noi, venind în Casa Băniei unde l-a botezat pe Sfântul Domnitor Neagoe Basarab. Iată prin urmare cum, peste veacuri, sfântul a îngăduit să fie adus la Craiova, în Catedrala Mitropolitană, cinstitul său cap spre întărirea credincioşilor ortodocşi din Oltenia”, a spus ÎPS Părinte Mitropolit.

Sfântul Ierarh Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc, în anul 1517, la scurt timp după trecerea sa la viața neîmbătrânitoare. Un mare dar oferit de Sfântul Nifon culturii și spiritualității noastre este apariția trilogiei macariene: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) și Tetraevangheliarul (1512), toate tipărite la îndemnul său.

Prin rânduiala lui Dumnezeu, moaștele Sfântului Ierarh Nifon au fost aduse în Catedrala de la Craiova în anul 1949, odată cu înființarea Mitropoliei Olteniei, fiind aşezate lângă celelalte sfinte moaşte aflate în tezaurul sacru al sfântului lăcaş. De atunci, aceste odoare de mare preț ocrotesc ținutul binecuvântat al Olteniei și dăruiesc bucurii duhovnicești și vindecări tuturor celor care au credință adevărată și se apropie cu evlavie și le cinstesc. De mai bine de un deceniu, și municipiul Târgu-Jiu are o biserică închinată Sfântului Ierarh Nifon în cartierul 9 Mai. În ziua de cinstire a sfântului, numeroşi credincioşi au participat la frumoasa slujbă de hram săvârşită în acest sfânt lăcaş.

(Pr. Ioniţă Apostolache)