Zi de mare hram în Parohia Sf. Martiri Brâncoveni, din Craiova

Evenimente

În fiecare an, după canonizarea din 1992, în ziua de 16 august, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache. În această zi de sărbătoare, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei Sf. Martiri Brâncoveni, din Protoieria Craiova Sud, alături de Părintele Protoiereu Grigore Vulcănescu și de un ales sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a prezentat contextul istoric din perioada domniei Sf. Brâncoveanu Constantin și cum anume a avut loc uciderea domnitorului creștin, alături de fii săi și de sfetnicul său: „Sf. Brâncoveanu ca domnitor a apărat nevoile neamului său. Înainte de a fi ucis, domnitorul român a stat în temniță și a fost permanent asuprit, dar nu s-a lepădat nicio clipă. Sf. Martir Brâncoveanu știa din Sfintele Scripturi că Mântuitorul Iisus Hristos este Adevărul, Calea și Viața. Perioada tristă a șederii sfântului Brâncoveanu la Constantinopol a fost pentru el timp de gândire și de rugăciune. Mai mult, domnitorul era responsabil de fiii săi și de țara sa. Sf. Constantin s-a gândit la credința în Mântuitorul Iisus Hristos, dar și la îndatorirea lui față de poporul ortodox. De aceea nu putea să dea un exemplu rău, de încălcare a acestor principii și adevăruri de credință. În acel moment, Sf. Constantin i-a îndemnat pe fiii săi să nu se lepede de această comoară care nu poate să fie înlocuită de nimeni și nimic. Sf. Constantin a arătat că este necesar să-L iubim pe Mântuitorul Hristos pentru că El este Viața și Învierea noastră. Cu siguranță, nu le-a fost ușor pentru că mucenicia este o jertfă supremă. Dumnezeu l-a întărit pentru că și-a pus nădejdea în El și a putut să dea răspuns înaintea Sultanului și a reprezentanților europeni cum nimeni altul nu a făcut-o în istoria creștinismului. A răspuns cu puterea Duhului Sfânt, iar rugăciunea sfântului Brâncoveanu i-a întărit și pe fiii săi. În asemenea momente, nu poți decât să-ți pui nădejdea în Dumnezeu”.

La final, Înaltpreasfințitul Irineu a rugat pe Maica Domnului și pe Sfinții Brâncoveni să-i ocrotească și să-i ajute pe enoriașii din această parohie. De asemenea, a dăruit spre închinare părticele din moaștele sfinților martiri pentru a se păstra mereu în biserica parohiei.