Tinerii din Arhiepiscopia Craiovei au participat la ITO Timișoara 2023

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, 80 de tineri din județele Dolj și Gorj au participat în perioada 31 august – 3 septembrie la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Timișoara. Cele două grupuri de tineri au fost însoțite și coordonate de Pr. Inspector Ștefan Bărbulescu și domnul profesor Mihai Coană, alături de alți 4 asistenți: Pr. Mihai Scorbură, Pr. Alin Nicola, doamna profesoară Doman Căpățână Delia și domnul profesor Adrian Popescu. De asemenea, au fost prezenți tineri din cele două asociații studențești A.S.C.O.R. Craiova și Târgu Jiu, din grupul Tinerii Maicii Domnului de la Madona Dudu, elevi de la Liceul Teologic din Târgu Jiu, de la Liceul Henri Coandă din Craiova, dar și tineri din alte orașe precum Calafat, Bechet și Motru.

Organizarea întâlnirii a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin hotărârile nr. 5387/20.06.2019 și 10.101/29.10.2022. Evenimentul, de anvergură internaţională și caracter panortodox, a reunit la Timișoara aproximativ 3.500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani. La acest eveniment s-au adăugat încă 1500-2000 de tineri din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei și din celelalte eparhii ale Mitropoliei Banatului. Întâlnirea, aflată la cea de a 7-a ediție, succede celorlalte întâlniri internaționale ale tinerilor ortodocși organizate în Patriarhia Română, respectiv la Baia-Mare (2014), Cluj-Napoca (2015), București (2016), Iași (2017), Sibiu (2018) și Craiova (2019).

Au fost organizate 3 conferințe moderate de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan,  împărțite pe două zile, precedate de slujba de TEDEUM și împletite cu momente artistice. Conferențiarii din prima zi au fost: domnul academician Dr. Ioan Aurel Pop, Pr. Dr. Profesor Vasile Mihoc, Prof. Dr. Petre Guran,  Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, Pr. Prof Univ. Dr. Bogdan Tătaru – Cazaban și Prof. Univ. Dr. Adrian Lemeni. În ziua a doua conferința s-a desfășurat în jurul temelor traficului de persoane și consumului de droguri, invitați fiind reprezentații instituțiilor de stat responsabile cu combaterea acestor fenomene foarte răspândite în țara noastră. Dintre cei mai cunoscuți artiști prezenți la eveniment amintim pe Protopsalt Arhim. Nikodimos Kabarnos și Maestrul Ion Crețeanu.

A avut loc și o slujbă de priveghere, săvârșită în Catedrala Mitropolitană la care au participat Părinții din Muntele Athos de la Schiturile Prodromu și Lacu. Tinerii s-au putut împărtăși atât la slujba de priveghere cât și duminică la Sfânta Liturghie arhierească. De asemenea, a fost organizată Procesiunea prieteniei  prin centrul orașului, la care au participat toate delegațiile din țară și străinătate.

În ultima seară grupul de tineri din Arhiepiscopia Craiovei a fost repartizat la Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” Iosefin, pentru a participa la slujba Vecerniei și la programul artistic. Părintele Protoiereu Zaharia Pereș și Părintele Cătălin Toe au fost delegații Arhiepiscopiei Timișoarei pentru a purta de grijă tinerilor din Arhiepiscopia Craiovei, pe care i-au primit cu multă dragoste.

Următoarea Întâlnire a Tinerilor Ortodocși din întreaga lume va avea loc la București în 2025, atunci când se vor împlini 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române.

(Pr. Ștefan Bărbulescu)