În ziua de 8 septembrie 2023, Mănăstirea Maglavit din județul Dolj și-a prăznuit hramul de toamnă, închinat „Nașterii Maicii Domnului”, prin liturghie arhierească, în prezența a numeroși credincioși. Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al sfintei mănăstiri, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, dintre care amintim pe Pr. consilier Achim Daniel și Pr. protoiereu Neacșu Cătălin. În Mănăstirea Maglavit viețuiește o comunitate de maici, alături de monahia Maria. Mărgineanu.
În prima parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre semnificația sărbătorii, despre nașterea Maicii Domnului din Sfinții Părinți Ioachim și Ana prin puterea rugăciunii, dar și despre planul lui Dumnezeu din veșnicie privind Întruparea Fiului lui Dumnezeu: „Astăzi prăznuim Nașterea Maicii Domnului, o sărbătoare atât de importantă pentru viața noastră bisericească, dar și pentru fiecare dintre noi în parte. Este prima sărbătoare dedicată Maicii Domnului după începerea anului bisericesc. De asemenea, această sărbătoare este hramul sfintei mănăstiri, fiind închinată Maicii Domnului. După cum știm, aici Dumnezeu a făcut minuni în aceste locuri și de atunci săvârșim mereu Sf. Liturghie, dar și celelalte slujbe ale Bisericii. Trebuie să subliniem faptul că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este cea mai apropiată persoană de Mântuitorul Iisus Hristos și de Preasfânta Treime. Sf. Fecioară s-a făcut Născătoare de Dumnezeu, fiind aleasă dintre toate mamele ca să poarte în pântecele ei pe Fiul lui Dumnezeu. Prin nașterea din Fecioara Maria, Mântuitorul și-a luat firea Sa omenească, pentru ca prin aceasta să ne izbăvească de păcatul adamic, să ne scoată din robia diavolului, din stricăciune și moarte. Maica Domnului este în planul lui Dumnezeu înainte de creația lumii, pentru că Atotputernicul le plănuiește din veac. De atunci Maica Domnului este rânduită ca ea să fie Maică a Fiului lui Dumnezeu. Nimeni nu vine în lumea aceasta în mod întâmplător sau spontan. Suntem rânduiți de Dumnezeu ca persoane cu un scop în viață. Ținta noastră este să devenim copiii lui Dumnezeu”.
În a doua parte a predicii, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit de sfințenia Maicii Domnului și despre cinstirea sa în Biserica Ortodoxă, îndemnând pe cei prezenți să apeleze mereu la mijlocirea acesteia: „Arhanghelul Gavriil subliniază la Bunavestire: Bucură-te ceea ce ești plină de har. Acest har vine din arborele genetic, vine de la strămoși și se amplifică prin lucrare personală. Maica Domnului nu a păcătuit vreodată și nici nu a gândit rău vreodată, căci nu se putea ca în pântecele ei să locuiască Fiul lui Dumnezeu dacă ar fi avut vreo pată de păcat. Ea este om preasfânt, dumnezeiesc. Nici îngerii, nici arhanghelii și nicio putere cerească nu i se aseamănă. Fiul lui Dumnezeu Și-a ales să Se nască din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Maica Domnului se roagă permanent. Ea este aceea care ne învață cum trebuie să ne rugăm și ce trebuie să spunem, așa cum am văzut la nunta din Cana Galileii: Faceți tot ceea ce vă va spune. Mai mult decât atât, Mântuitorul Hristos ne încredințează Maicii Sale pe cruce. Pentru faptul că ne-am botezat în numele Preasfintei Treimi și noi suntem încredințați de Mântuitorul Hristos Fecioarei Maria. De aceea, toți din Biserică ne considerăm copiii Maicii Domnului. Avem datoria să cinstim pe Născătoarea de Dumnezeu și să o ascultăm, pentru că ea ne învață calea care duce către Împărăția lui Dumnezeu. Ea suferă alături ne noi de fiecare dată când suntem bolnavi, când suntem neputincioși și păcătoși. Așadar, să cinstim pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și cu dragoste să ne închinăm ei pentru că ea este ușa milostivirii”.