Sf. Părinți Ioachim și Ana, prăznuiți la Mănăstirea Logrești din județul Gorj

Evenimente Gorj Manastiri

În ziua de sămbătă, 9 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al Sfintei Mănăstiri Logrești, din Protoieria Târgu-Cărbunești, județul Gorj. Slujba a fost oficiată în prezența a sute de credincioși din zonă, alături de un sobor de preoți și diaconi, dintre care amintim pe: Pr. Arhim. Ioachim Pârvulescu, Pr. Consilier Achim Daniel și Pr. Protoiereu Spilcă Ion.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre bucuria de a liturghisi la această mănăstire închinată Sf. Părinți Ioachim și Ana, dar și despre rânduiala cu totul specială în planul lui Dumnezeu față de nașterea Fecioarei Maria: „Sărbătoarea de astăzi, închinată Sf. Părinți Ioachim și Ana, este hramul acestei sfinte mănăstiri. Acești sfinți ai Bisericii noastre au un rol și o menire cu totul deosebită. În primul rând ei sunt aleși de Dumnezeu. Aceștia veneau la templu și se rugau, aduceau jertfă și Dumnezeu le sporea toate în casa și gospodăria lor. Erau cunoscuți de toți ca oameni evlavioși, însă jertfele lor de la templu le erau respinse deoarece nu aveau copii. Această lipsă, această nerodire a lor, era foarte aspru criticată de contemporanii lor. În Vechiul Testament, oamenii care se căsătoreau și nu făceau copii, erau considerați blestemați. Vă puteți imagina câtă tristețe era în sufletele acestor oameni. Cu toate acestea, nu s-au descurajat, nu s-au împuținat în credință și nici nu au slăbit în evlavie, ci au stăruit și mai tare. Prin aceasta arătau că ceea ce ei cer de la Dumnezeu este un lucru firesc și care trebuie să fie împlinit. Cu alte cuvinte, rugăciunile Sfinților Ioachim și Ana erau rugăciuni stăruitoare, așa cum ar trebui să fie și rugăciunile noastre. Trebuie să stăruim mereu, cu multă evlavie și smerenie, cerându-i lui Dumnezeu iertarea păcatelor și curățirea de toată întinăciunea și tot întunericul care se adună din gândurile rele, din faptele de ocară și din înclinarea spre cele rele. Rugăciunea Sf. Părinți Ioachim și Ana s-a împletit cu rugăciunea tuturor drepților din Vechiul Testament, pentru că toți așteptau mântuirea lui Israel, așteptau pe Mesia care avea să-i elibereze de robia întunericului și a morții, așteptau pe Cel care este izbăvitorul nostru, adică pe Mântuitorul Iisus Hristos. Semnul nu a întârziat, pentru că venise plinirea vremii, cum spune Sf. Apostol Pavel. Așadar, Fecioara Maria este rânduită și plănuită de Dumnezeu din veșnicie”.

În continuare, Părintele Mitropolit Irineu i-a îndemnat pe toți cei prezenți să înțeleagă planul lui Dumnezeu privind aducerea copiilor pe lume și să-i aibă ca model pe Sf. Părinți Ioachim și Ana: „Trebuie să știm că fiecare copil care vine pe lume este un dar al lui Dumnezeu, un semn al iubirii lui Dumnezeu. Când aducem pe lume pe cineva, trebuie să fim convinși că acel prunc este darul lui Dumnezeu pe care trebuie să-l îngrijim. În fiecare copil care se naște este un sfânt, pentru că este curat. Pântecele mamei este dătător de viață și nu de moarte. Să ne rugăm neîncetat, cu toții, ca Părinții noștri Ioachim și Ana să ne fie mijlocitori. Să-i avem întotdeauna în inimile noastre”.