Festivitatea de deschidere a anului școlar la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, din Craiova

Evenimente

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, astăzi, 11 septembrie 2023, a avut loc festivitatea de deschidere a anului școlar 2023-2024 la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul”, din Craiova. Evenimentul a avut loc în curtea instituției, în prezența cadrelor didactice, a elevilor și a părinților. În deschidere, Corul Seminarului condus de Prof. Victor Șapcă a intonat imnul arhieresc „Pe Stăpânul și Mitropolitul nostru” și imnul național „Deșteaptă-te române!”. Cuvântul de bun venit a fost rostit de către Pr. Prof. Belcineanu Vintilă, directorul Seminarului. De asemenea, a luat cuvântul și doamna Inspector Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, din partea Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit mai întâi de vocația elevilor seminariști și de pilda semănătorului, citită în cadrul slujbei de Tedeum: „De la naștere și din familie învățăm multe lucruri, dar toate aceste le conturăm și le înmulțim prin școală. Aceasta este cea care ne deschide orizontul, mintea și inima spre cunoaștere și desăvârșire. Fiecare dintre noi are un ideal în viață. Aceste planuri nu se pot împlini decât prin școală. Aici la Seminar învățăm despre Dumnezeu, despre Sfânta Evanghelie, despre istoria Bisericii noastre, dar învățăm slujbele și cum să ne rugăm. În pericopa evanghelică pe care am ascultat-o se vorbește despre semănător. Cel care rostește această Evanghelie este Însuși Mântuitorul Iisus Hristos. Tot El este cel care explică această pildă. Numai sămânța care ajunge pe terenul curat și bine lucrat dă rodă bogată. În școala noastră Cel care este Învățătorul suprem este Mântuitorul Iisus Hristos. El este Acela care ne cheamă în această școală. Toți elevii care vin aici au vocație sau chemare. Trebuie, de asemenea, să ai har sau un dar ontologic care să depășească limitele omului obișnuit. De aceea exigențele școlii sunt legate de această chemare. Seminarul are vocația de a-i forma pe oameni, de a schimba temperamentele, de a îndrepta neputințele și obiceiurile rele”.

În a doua parte a cuvântului, ÎPS Irineu s-a adresat în mod special elevilor seminariști, îndemnându-i să fie cu luare aminte și cu dragoste față de învățătura primită în cadrul acestei instituții teologice: „Ne străduim ca șederea dumneavoastră aici să fie binecuvântată și în același timp să fie bineplăcută. Este un dar dumnezeiesc ca dintr-o familie să se nască un viitor preot. El se roagă pentru toți, pentru el însuși și pentru familie. Dumnezeu primește această rugăciune în ceruri și este ascultată de Mântuitorul Hristos. Ne străduim să-i formăm și să-i pregătim pentru viață și pentru Biserică. În comunicare și dialog putem rezolva foarte multe lucruri. Dragi seminariști, străduiți-vă să lucrați cât mai mult, să citiți cât mai mult. Gândiți-vă la școală și că această vreme de aici este unică. Cel care învață bine are și mulțumire sufletească. Învățătura nu dezamăgește niciodată pe om, ci îmbogățește atât sufletul cât și trupul nostru. Fiți întotdeauna cu ascultare și cu luare aminte. Dumnezeu să vă binecuvânteze să aveți roade bogate și de folos Bisericii noastre și părinților dumneavoastră”.