Sfințirea Bisericii „Sf. Ier. Vasile cel Mare” și Liturghie arhierească în Parohia Cârbești, din județul Gorj

Evenimente Sfintiri

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, la data de 10 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii cu hramul „Sf. Ier. Vasile cel Mare”, din Parohia Cârbești, Comuna Drăguțești, județul Gorj.

Imediat după acest moment, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, într-un altar de vară, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Pentru activitatea pastoral-administrativă deosebită, Părintele paroh Birceanu Corobea Pantilimon a primit „Crucea Sfântului Nicodim”, clasa I, iar Părintele slujitor Trufelea Dumitru a primit rangul de iconom stavrofor. De asemenea, s-au acordat gramate chiriarhale tuturor celor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea bisericii, în mod special domnului Plăstoi  Paul Vasile – ordinul „Sf. Nicodim”, clasa I – și domnului Popescu Dumitru Ion, primarul comunei Drăguțești. Actul de târnosire și gramatele de mulțumire au fost citite de către Părintele Protoiereu Ionel Câmpeanu, de la Protopopiatul Târgu-Jiu Sud. Răspunsurile de la strană au fost date de către un grup psaltic condus de Prof. Victor Șapcă.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit de praznicul Înălțării Sfintei Cruci și despre conținutul pericopei Evanghelice citite la Sf. Liturghie, de la Ioan, capitolul 3, versetele 13-17: „Duminica de astăzi este cunoscută în calendarul nostru creștin-ortodox ca fiind Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci. Sărbătoarea Sfintei Cruci este foarte importantă pentru viața noastră de creștini, pentru că Sf. Cruce este altarul pe care S-a jertfit Mântuitorul nostru Iisus Hristos, este acel lemn pe care Dumnezeu l-a ales să-și verse Sângele pentru mântuirea noastră. Este lemnul pe care s-a spălat greșeala lui Adam. Mântuitorul Iisus Hristos S-a răstignit pe acest lemn binecuvântat și ne-a vindecat de boala și suferința noastră, ne-a scos din osânda veșnică a iadului și ne-a ridicat în Împărăția Tatălui ceresc. În Evanghelia de astăzi Mântuitorul Hristos ne spune că nimeni nu s-a suit la cer decât Cel care a venit din cer, Fiul omului care este în ceruri. Aceste cuvinte arată izvorul de unde a venit Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. De asemenea, arată și locul unde S-a înălțat la ceruri și șade de-a Dreapta Tatălui. Mântuitorul este Fiul Tatălui ceresc, Cel care a venit de la Tatăl, trimis pentru mântuirea noastră. În dialogul cu Nicodim, Domnul ne-a subliniat că este absolut necesar Botezul, pe care noi l-am primit din pruncie, ca să ne facem copii și moștenitori ai Împărăției cerurilor. Cuvintele din această pericopă sunt legate de jertfa Mântuitorului Hristos, de izbăvirea și învierea noastră și de șederea noastră în Împărăția cerurilor. Așadar, Sf. Cruce este drapelul nostru, puterea lui Dumnezeu care se revarsă asupra întregului neam omenesc. Pentru noi, creștinii, crucea este biruință și puterea lui Dumnezeu. De fiecare dată când ne închinăm, mărturisim răstignirea și învierea Mântuitorului Hristos. De fiecare dată când ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci îl biruim pe vrăjmașul care nu poate suferi puterea lui Dumnezeu”.

La final, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a felicitat pe toți cei care au contribuit la realizarea lucrărilor de înfrumusețare a bisericii. De asemenea, i-a îndemnat pe cei prezenți să participe mereu la slujbele și Sf. Taine oficiate în biserici, cu nădejdea și credința în Împărăția lui Dumnezeu.