Resfințirea Bisericii „Sf. Ier. Nicolae” și Liturghie arhierească în Parohia Câlcești, Filia Pârâul de Pripor, din județul Gorj

Evenimente Sfintiri

În Duminica a XVIII-a după Rusalii, la data de 24 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a oficiat Slujba de resfințire a Bisericii cu hramul „Sf. Ier. Nicolae”, din Parohia Câlcești, Filia Pârâul de Pripor, Comuna Godinești, județul Gorj. Imediat după acest moment, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la altarul bisericii resfințite.

Pentru activitatea pastoral-misionară deosebită, preotul paroh Antonie Giungălă a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, s-au dat gramate de mulțumire următoarelor persoane: domnului Aurariu Coman, primarul comunei Godinești, domnului Ceaușu Emanuil, domnului Popescu Antonie, domnului Sevastian Lala, doamnei Stanciu Niculina și domnului Pogonici Dumitru. Lucrările au fost susținute de enoriașii parohiei și prin sprijinul primit de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Pictura a fost realizată de pictorul Jilavu Constantin. Actul de resfințire și gramatele chiriarhale au fost citite de către Părintele Protoiereu Marian Mărăcine.

În prima parte a cuvântului, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit de bucuria sfințirii unei biserici și de importanța acesteia în viața comunității și a oamenilor: „Este o mare bucurie sfințirea unei biserici. La această slujbă participă nu numai credincioșii, ci și îngerii și Însuși Mântuitorul Iisus Hristos care pogoară harul Duhului Sfânt pentru ca să sfințească acest locaș. Această Sfânta Biserică este aleasă de Dumnezeu pentru dumneavoastră ca să vă fie mamă. În Biserică ne naștem, în Biserică creștem și în Biserică suntem duși la groapă. Biserica ne însoțește în toate momentele vieții, de când suntem mici și până când trecem în lumea cea veșnică în Împărăția lui Dumnezeu. Iubim Biserica, o îngrijim și o cinstim, pentru că ea este Casa lui Dumnezeu. Mai mult decât atât, Biserica nu este lipsită de legătura cu cei care sunt în Împărăția lui Dumnezeu. De aceea, pictăm biserica cu chipurile sfinților. Biserica este locul de întâlnire al nostru cu Dumnezeu și cu sfinții. Când venim la Biserică, vin și îngerii noștri împreună cu noi. Cei ce iubesc Biserica sunt binecuvântați de Domnul. Biserica este mult mai mult decât orice construcție din satul nostru. Nu se compară cu niciuna dintre ele. În Biserică venim pentru că de aici ne vine tot ajutorul”.

În partea a doua a predicii, Înaltpreasfințitul Irineu a subliniat responsabilitatea chemării la apostolat a ucenicilor Domnului, așa cum reiese din pericopa evanghelică citită la Sf. Liturghie, din Evanghelia după Luca, capitolul 5, versetele 1-11: „Sf. Petru și ceilalți Apostoli primesc un mandat, o chemare, ca să devină pescari de oameni. Sfinții Apostoli, cu harul lui Dumnezeu, au primit de la Mântuitorul Hristos puterea cuvântului. Pentru acest har al cuvântului Sf. Apostoli sunt unici. În cartea Faptele Apostolilor vedem că au așezat episcopi în cetăți, au pus preoți și diaconi ca să slujească poporul lui Dumnezeu. De la Sfinții Apostoli și până astăzi s-a moștenit această lucrare dumnezeiască pe care noi o numim succesiune apostolică. De aceea, numai Una este sfântă, sobornicească și apostolică Biserica Ortodoxă. Credința cea adevărată este aceea pe care ne-au propovăduit-o Sfinții Apostoli”.

În ultima parte, Părintele Mitropolit a vorbit despre cinstirea Maicii Domnului și a sfinților, despre puterea Sfintei Cruci și despre lucrarea de mijlocire a acestora. La final i-a felicitat pe toți cei prezenți și i-a îndemnat să stăruiască în învățătura ortodoxă: „Vă felicităm și rugăm pe bunul Dumnezeu să vă ajute să încălziți cu sufletele voastre această biserică a Mântuitorului Hristos, care să fie întotdeauna ajutor împotriva celui rău”.