La Centrul social‑pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman din județul Prahova au debutat marți, 26 septembrie, lucrările celei de‑a 16‑a ediții a Congresului național „Hristos împărtășit copiilor”. Întâlnirea din acest an este dedicată impactului activității catehetice asupra comunităților parohiale.
Ediția din acest an a Congresului național „Hristos împărtășit copiilor” are în vedere reluarea procesului de revizuire și alcătuire a resurselor catehetice din cadrul programului. De asemenea, inspectorii responsabili de lucrarea catehetică la nivel eparhial dezbat agenda anuală catehetică și vin cu propuneri pentru organizarea ediției de anul viitor a concursului național catehetic.
Părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal în cadrul Biroului de catehizare al Sectorului teologic‑educațional al Patriarhiei Române, a oferit mai multe detalii cu privire la lucrările congresului pentru TRINITAS TV: „Anul acesta ne propunem să revizităm conceptul Concursului catehetic «Hristos împărtășit copiilor» pe care l‑am amendat în fiecare an, proiectul acesta purtând roade în viețile celor mici. Ne propunem și să dezvoltăm o agendă comună de lucru a coordonatorilor de la nivelul eparhiilor, cu intenția clară de a crește numărul parohiilor care au activitate catehetică. Nu în ultimul rând, am vorbit despre reluarea producției materialelor catehetice din cadrul proiectului. Îmi doresc ca participanții la acest proiect să devină oameni care îl poartă pe Dumnezeu cu bucurie în geografia lor cognitivă și emoțională, oameni capabili de o relație de calitate între ei, cu valori și caracter, oameni care cred în Hristos Cel înviat și care, prin calitatea vieții lor, propovăduiesc acest lucru”.
Datorită nevoii de pregătire continuă a formatorilor și responsabililor de cateheză, la eveniment a fost invitată Irina Horga, cercetător științific la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, care a afirmat: „Este nevoie de o înnoire în domeniul strategiilor de lucru cu copiii, în primul rând pentru că nici copiii, nici tinerii nu mai sunt cei de acum 20 de ani: au alte nevoi, alte interese, învață altfel, caută informația altfel și o judecă în alt mod. De aceea, și metodele de abordare trebuie să fie diferite, centrate pe implicarea lor activă în actul învățăturii de credință și al dobândirii de abilități și atitudini în acord cu morala religioasă. Este nevoie de metode care să implice activ copilul, să fie pus în situația de a face mereu apel la experiența lui de viață, de a căuta răspunsuri pe care poate nu le găsește nici acasă, nici la școală, la ora de religie sau la alte discipline”.
Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” este desfășurat de Patriarhia Română, în colaborare cu Fundația World Vision, în parohiile din țară, dar și în comunitățile din diasporă.
Congresul se încheie azi, 27 septembrie.
(Sursa: Congresul național „Hristos împărtășit copiilor”, la a 16‑a ediție (ziarullumina.ro)).