Moment aniversar în Palatul Patriarhiei

Evenimente Mesaj

Aniversarea Patriarhului României a cuprins sâmbătă, 30 septembrie, și un moment festiv în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei. În timpul evenimentului moderat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieștea­nul, Episcop-vicar patriarhal, au fost prezentate mesajele de felicitare din partea reprezen­tanților autorităților de stat centrale și locale, precum și a altor instituţii publice.

La momentul aniversar au participat ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, membrii Permanenței Consiliului Național Bisericesc și ai Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, protoiereii din cadrul eparhiei și alți invitați, care au audiat mesajele de felicitare adresate Preafericirii Sale la împlinirea a 16 ani de patriarhat, din partea reprezentanților insti­tu­țiilor statului.

Sergiu Nistor, consilier prezidențial, a citit mesajul președintelui României, Klaus Werner Iohannis, în care a punctat că Patriarhul României a dus la împlinire proiecte majore pentru Biserica Ortodoxă Română, pentru românii ortodocși din țară și din diasporă, al căror impact benefic s-a făcut simțit și în societatea românească.

Următorul mesaj a fost rostit de Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Senatului României, care a spus că întronizarea Patriarhului României a venit la scurtă vreme după aderarea României la Uniunea Europeană, iar slujirea Preafericirii Sale de până acum coincide cu o perioadă de transformări importante pentru români și de extraordinară modernizare pentru țară.

Un mesaj de felicitare a fost transmis și de Alfred-Robert Simonis, președintele Camerei Deputaților, citit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Totodată, și premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj, care a fost prezentat de Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte.

Alte mesaje au mai fost adresate și de: Marian Enache, președintele Curții Consti­tuționale a României; Mihai Busuioc, pre­ședintele Curții de Conturi a României; Nicușor Dan, primarul general al Capitalei; prof. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, mesaj citit de prof. dr. Magdalena Iordache Platis, prorector al acestei instituții de învățământ universitar.

„Vom construi împreună multă speranță”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit tuturor celor care au transmis mesaje de felicitare, de încurajare și de apreciere, evidențiind necesitatea unirii eforturilor pentru bunăstarea spirituală și materială a poporului român.

„În vremea aceasta, în România și în alte țări, nici o instituție, fie religioasă, fie civilă, nu poate rezolva toate problemele, ci doar cooperarea coresponsabilă și cu un pronunțat caracter de solidaritate poate rezolva majoritatea problemelor. De aceea, noi simțim o încurajare din partea diferitelor instituții care s-au exprimat aici, și aceasta pentru un scop comun, și anume bunăstarea spirituală și materială a poporului român, existența sa luminoasă și plină de speranță. Ideea principală este că vom construi împreună multă speranță, vom da mult curaj atunci când împreună, instituțiile, fiecare cu specificul său, fără suprapunere și fără confuzie, vor lucra în prezent ca și când ar face o faptă bună pentru eternitate. (…) Persoana umană nu este doar o ființă biologică până la mormânt, ci are o valoare unică irepetabilă, eternă. De aceea, investiția în educație este pe termen scurt, pe termen mediu și pe termen etern, pentru că cei care au fost buni la suflet și au cultivat iubirea milostivă vor trăi veșnic în iubirea milostivă a lui Dumnezeu, și aceasta se vede mai ales în educația din familiile creștine care au dat unul, doi, trei sau șapte sfinți în calendar. Aceasta este investiția pentru veșnicie a educației”, a precizat Preafericirea Sa.

Din partea colaboratorilor din Administrația Patriarhală și de la Centrul eparhial al Arhi­episcopiei Bucureștilor, Întâistătătorul Bisericii noastre a primit un coș cu flori.

(Sursa: Moment aniversar în Palatul Patriarhiei (ziarullumina.ro))