Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de marți, 3 octombrie 2023, au avut loc Consfătuirile Profesorilor de Religie din județul Dolj. Evenimentul s-a desfășurat în Sala de conferințe a Inspectoratului Școlar Județean Dolj, prin participarea domnului Prof. Dr. Daniel Alexandru, Inspector Școlar General, a doamnei Prof. Aida Virginia Ionescu, Inspector Școlar General Adjunct, a doamnei Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de specialitate, a Pr. Dr. Adrian Lupu, Consilier Eparhial, și a cadrelor didactice de Religie din județul Dolj.
În prima parte a întâlnirii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța asumării vocației profesorului de religie: „Ne bucurăm că astăzi avem posibilitatea aceasta să fim împreună și să analizăm posibilitățile și greutățile pe care le întâmpinăm în anul școlar. Religia este o disciplină și un crez, nu doar o formă didactică de a preda anumite cunoștințe din Sfânta Scriptură. Este o creștere sufletească a celor care pășesc pragul școlii. Aceasta presupune din partea profesorului o vocație, o chemare care are responsabilitate capitală. Trebuie să predai Religia ca cineva care experimentează credința în Dumnezeu. Evanghelia se comunică de un suflet care trăiește cu adevărat acest fior dumnezeiesc din sufletul nostru. În același timp, disciplina Religie trebuie să aibă un plan de lucru, lecții care trebuie predate și multe alte aspecte care privesc această dimensiune”.
În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a amintit de rolul disciplinei în școală și în societate, dar și de apostolatul profesorului: „Rostul Religiei nu este doar acela de a-l învăța pe elev despre Dumnezeu sau despre Biserică, ci de a-l face conștient pe elev că este o persoană cu drepturi și responsabilități. Dacă am înțelege care este ținta omului, atunci ne-am da seama cu adevărat de valoarea dumnezeiască a orei de Religie. Dacă elevul a ajuns la această concluzie, acesta este un bun credincios, un elev de calitate și un urmaș vrednic al strămoșilor noștri. Cu alte cuvinte, ora de Religie se adresează sufletului, rațiunii și sufletului. Din punct de vedere psihologic, este momentul cel mai potrivit pentru formarea elevului care devine adolescent și apoi om în toată puterea cuvântului. Profesorul de Religie trebuie să se folosească de tot ce are în sufletul său pentru a-l face conștient pe elev de credința în Mântuitorul Iisus Hristos. După felul în care vă veți face datoria la școală, veți primi daruri de la Dumnezeu. Sunteți învățători și apostoli, cu aceeași chemare pe care o are un preot. Aveți preoția universală și pregătirea necesară să formați suflete. Prin comunicare dorim să sporim acest apostolat al dumneavoastră”.
Îndemnul de final al Părintelui Mitropolit Irineu a fost acela de a căuta dialogul cu preoții din parohii și de a avea o viață duhovnicească autentică pentru a deveni modelele elevilor: „Ne dorim să participați mai mult la slujbele Bisericii, alături de elevii dumneavoastră, și să fiți în permanent dialog cu preoții. În calitate de profesori de Religie, trebuie să vă spovediți, să vă împărtășiți, să postiți și să practicați credința ortodoxă. Dacă nu ne facem datoria de creștini simpli, nu vom putea transmite învățătura Mântuitorului Iisus Hristos. Sunteți mădulare vii ale Bisericii și avem nevoie de dumneavoastră în misiunea Bisericii. Dumneavoastră sunteți mâinile noastre în societate sau altfel spus, sunteți mâinile Bisericii. Ne dorim din tot sufletul ca dumneavoastră să vă faceți datoria acolo unde sunteți. Trebuie să fiți modele de urmat și de responsabilitate pentru elevi”.
În continuare, au luat cuvântul și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, care au asigurat profesorii de Religie de susținerea în procesul educațional în noul an școlar 2023-2024. În partea a doua a întâlnirii, doamna Inspector Iuliana Gheorghe a prezentat noutățile și calendarul activităților specifice disciplinei. La final, Părintele consilier Adrian Lupu a prezentat raportul privind evaluarea cadrelor didactice în anul școlar precedent și a anunțat cele mai importante proiecte care se vor desfășura la nivelul Arhiepiscopiei Craiovei unde profesorii de Religie sunt invitați să participe și să se implice alături de elevii din școli.