Consfătuirile Județene ale Profesorilor de Religie din județul Gorj

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de miercuri, 4 octombrie 2023, au avut loc Consfătuirile județene ale Profesorilor de Religie din județul Gorj. Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Constantin Brâncuși”, din municipiul Târgu-Jiu și s-a bucurat de prezența Părintelui Prof. Dr. Adrian Lupu, consilier eparhial al Sectorului de Învățământ al Arhiepiscopiei Craiovei, a doamnei Prof. Dr. Marcela Mrejeru, Inspector Școlar General al ISJ Gorj, a domnului Prof. Răscol Gabriel Adrian, Inspector Școlar Managementul resursei umane, a Pr. Prof. Neofit Stănciulescu, Inspector de specialitate, a Pr. protoiereu Ion Splică, Protoieria Târgu-Cărbunești, și a Pr. Prof. Vătafu Ștefan Cristi, directorul Liceului Teologic „Sf. Nicodim” Târgu-Jiu.

Întâlnirea a debutat cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru” și cu cuvântul de bun venit din partea părintelui inspector Neofit Stănciulescu. În continuare, a luat cuvântul doamna Prof. Dr. Marcela Mrejeru, Inspector Școlar General, care a dorit să sublinieze importanța prezenței profesorilor de religie în școlile din județul Gorj. De asemenea, i-a asigurat pe cei prezenți de sprijinul și colaborarea din partea instituției pe care o conduce.

În a doua parte a consfătuirilor, Pr. Inspector Neofit Stănciulescu a prezentat raportul de activitate pentru anul școlar 2022-2023. De asemenea, a prezentat noul cadru legislativ al orei de Religie, situația programelor, planificărilor și manualelor școlare pentru anul 2023-2024. În ultima parte a vorbit despre obținerea gradelor didactice și a oferit câteva recomandări privind activitățile școlare și extra-școlare.

De asemenea, a luat cuvântul și Pr. Prof. Vătafu Ștefan Cristi pentru a prezenta situația școlară la nivelul Liceului Teologic din Târgu-Jiu, în special la nivel liceal unde funționează clasele teologice, mulțumind profesorilor de Religie pentru implicarea în îndrumarea elevilor către aceste clase vocaționale.

În ultima parte, Pr. Prof. Adrian Lupu, consilier eparhial, a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Apoi a amintit cele mai importante proiecte care se desfășoară la nivelul Arhiepiscopiei, adresând invitația profesorilor de Religie să participe în mod activ. De asemenea, a prezentat dificultățile întâmpinate privind învățământul religios din Dolj și din Gorj, și a amintit soluțiile de la Conferința – dezbatere cu tema „Disciplina Religie și Învățământul religios din Oltenia”, din 16 iulie 2023, în acord cu cadrul legal și cu obiectivele asumate de fiecare profesor de Religie. Întâlnirea s-a încheiat prin rostirea rugăciunii „Cuvine-se cu adevărat” și cu o poză de grup pe treptele facultății gazdă.