Conferință preoțească de toamnă în Protoieria Craiova Nord, județul Dolj

Evenimente

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de joi, 19 octombrie 2023, a avut loc Conferința de toamnă pentru preoții din Protoieria Craiova Nord, județul Dolj.

În prima pare a evenimentului, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mc. Dimitrie” Craiova, s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, sub protia Pr. protoiereu Cojocaru Cristian. A doua parte a întâlnirii s-a desfășurat în Sala de conferințe a Căminului Preoțesc Renașterea.

După rostirea cuvântului de bun-venit din partea Pr. Protoiereu Cojocaru Cristian, a urmat prezentarea primului referat, „Muzica bisericească în Biserica Ortodoxă Română, între artă religioasă și rugăciune – rădăcinile și fructele bizantine ale muzicii bisericești în Biserica Ortodoxă din teritoriile locuite de români”, pregătit de către Pr. Marcel Răduț Seliște, de la Parohia Ziua Crucii, din Craiova. Al doilea referat a fost prezentat de către Pr. Lect. Univ. Dr. Ioniță Apostolache, de la Parohia Obedeanu, și s-a intitulat „Psaltirea lui David – expresie lirică a Sfintei Scripturi”.

În continuare, Înaltpreasfinițitul Dr. Irineu a vorbit despre tema anului comemorativ în Patriarhia Română și despre rolul cântărețului în Biserică: „Tema a fost aleasă cu multă înțelepciune de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a evidenția, onora și cinsti pe cântăreții noștri bisericești. Pentru a realiza o asemenea prezentare trebuie să faci o incursiune în istoria muzicii bisericești. De asemenea, în afara de cinstirea marilor protopsalți și creatori de muzică, avem și pe acei cântăreți care și-au jertfit toată viața la strană. Și pe aceștia trebuie să-i pomenim și să le aducem un imn de cinstire. Ei au avut grijă de Sf. Liturghie, de preot și de biserică. Preoții trebuie să fie una, împreună cu cântăreții și poporul lui Dumnezeu. Cântărețul este de mare folos pentru viața parohială. Ne ajută să slujim slujbele bisericești. Trebuie să-i acordăm importanța necesară, să nu-l desconsiderăm, să nu-l marginalizăm, ci dimpotrivă trebuie să-l îndemnăm să-și facă datoria în strană și să adune în jurul său credincioși care să cânte. Dumneavoastră trebuie să fiți mereu alături de el. Cu alte cuvinte, strana este un mijloc pastoral de mare importanță. De aceea trebuie să realizăm conferințe împreună și pentru cântăreții bisericești”.

În continuare, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat rolul muzicii în viața și pentru sufletul omului, creat după chipul lui Dumnezeu: „Cântarea este binevenită în Biserică. Citirea din Sf. Scripturi este de real folos în viața noastră, dar în primul rând amintim de cântarea Sf. Liturghii. Un preot care nu se îngrijește de strană lipsește biserica de mulți credincioși. Cel care vine la biserică se așteaptă să găsească o cântare plăcută, care să apropie și să determine la rugăciune. Întotdeauna trebuie să vă preocupe muzica de la strană pentru că ne înalță. Muzica înalță, muzica determină spre rugăciune, muzica îndeamnă spre meditație. De cele mai multe ori, muzica stoarce lacrimi. Muzica a convertit oameni. Sunt nenumărate mărturii ale unora care erau atei, au intrat în biserică și auzind o cântare frumoasă și bine intonată, s-au convertit. Omul a fost făcut de Dumnezeu din muzică. Dumnezeu ne-a alcătuit într-o frumusețe, într-o ritmicitate în așa fel încât suntem cu această muzică în sufletul nostru. Muzica este aceea pe care o trăim pentru că este în noi. Tot ceea ce auzim la strană nu este altceva decât mijloc pentru a spori muzica noastră. Psalmul este o cântare de înălțime duhovnicească. Te ridici cu mintea și cu sufletul la ceea ce cuvântul inspirat de Dumnezeu îți spune în aceste alcătuiri. De aceea, muzica noastră bisericească este atât de importantă într-o parohie și nu poate lipsi. Este cântarea buzelor și a sufletelor noastre. Este ceea ce spune psalmistul: Toată suflarea să laude pe Domnul. Este foarte important să redresăm strana, să revigorăm cântarea. Este important să avem voință, râvnă și zel”.

La final, ÎPS Irineu i-a îndemnat pe toți preoții prezenți să se implice mai mult în revigorarea cântării de la strană și să slujească sfintele slujbe cu bună cuviință: „Vă îndemn cu toată stăruința la cântare, să nu uitați de respectarea tipicului slujbei așa cum este el, să vă rugați și să citiți din Psaltire. Rugăm pe bunul Dumnezeu să vă ajute să depășiți toate problemele vieții cotidiene”.